Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to kolejny pomysł na wykorzystanie jesiennego warzywa w kuchni. Ciasto jest miękkie, aromatyczne, nie za słodkie, a do tego proste w wykonaniu – nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy, że wymieszasz suche składniki w jednej misce, mokre w drugiej i wszystko połączysz.

Ciasto bardzo przypomina ciasto marchewkowe. Oba przygotowane są w podobny sposób i wzbogacone aromatycznymi przyprawami – cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa. Do ciasta możesz dorzucić swoje ulubione bakalie.

Ciasto dyniowe

Czas przygotowania:

ok. 20 minut + czas pieczenia (ok. 60 minut)

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 110 g cukru
  • 2-3 łyżki miodu naturalnego
  • 60 ml oleju
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 g bakalii (orzechy włoskie lub laskowe, migdały)

Ciasto dyniowe

Przygotowanie

  1. Przygotuj bakalie – pokrój na mniejsze części. Następnie przełóż do naczynia i zasyp 1 łyżką mąki.

  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i rodzynki.

  3. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – puree z dyni, miód, olej, jogurt i jajka, aż do uzyskania jednolitej masy.

  4. Za pomocą łyżki połącz ze sobą suche i mokre składniki. Do masy dodaj pokrojone bakalie i dokładnie wymieszaj.

  5. Masę przełóż do formy (o wymiarach 26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, aż lekko przestygnie. Następnie wyłóż do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto dyniowe

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php