Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest wszystkim doskonale znane i bardzo lubiane :) Dzisiejsza propozycja to w zasadzie mniejsza wersja ciasta marchewkowego.

Muffiny charakteryzują się mocnym korzennym aromatem, a to za sprawą przypraw takich jak: cynamon, imbir, kardamon czy gałka muszkatołowa. W smaku są pyszne, miękkie i puszyste. Oprócz tego są szybkie i proste w przygotowaniu, praktycznie nie musisz używać miksera. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać. Dopełnienie stanowi lukrowa polewa, która świetnie komponuje się z korzennym ciastem.

Składniki

  • 3-4 średniej wielkości marchewki
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • 150 g cukru pudru (na lukier)
  • 2-3 łyżki wody przegotowanej

Muffiny marchewkowe

 

Wykonanie

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy.

  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

  3. Masło rozpuść w garnku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzonym masłem i startą marchewką.

  4. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.

  5. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nałóż ciasto do około 3/4 jej wysokości.

  6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności sprawdź ciasto przy pomocy patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, trzeba jeszcze trochę podpiec muffiny.

  7. Muffiny wyjmij z pieca pozostaw do przestudzenia.

  8. W tym czasie przygotuj polewę – cukier puder utrzyj z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffiny posmaruj lukrem. Możesz podawać udekorowane startą marchewką.

Muffiny marchewkowe

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

9 odpowiedzi na “Muffiny marchewkowe”

  1. Beata pisze:
    5

    Wyszły rewelacyjne , mimo że użyłam mąki orkiszowej, a z powodu braku masła użyłam oleju i dodałam żurawinę . Rewalacyjne !!

  2. Beataaaaaaaaaaaaa pisze:
    5

    Babeczki naprawdę pyszne. Rzadko komentuje, w zasadzie jeszcze nigdy, ale te muufinki warte są komentarza :)

  3. Ola pisze:

    Ile sztuk babeczek wychodzi z tych proporcji? :)

  4. Jagu pisze:

    Pytanie może głupie, ale czym są średnie marchewki? W przeliczeniu na szklanki, jaka będzie to ilość startej? :)

  5. Piotr pisze:

    Ewur – ja Ci się wcale nie dziwię :) Ten zapach masy jest po prostu olędny :) Ja już te babeczki z trzy razy robiłem w ciągu dwóch tygodni i za każdym razem znikają w zastraszającym tępie :) No ale oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś od siebie do ciasta nie dodał więc do ciasta „wpadły” – orzechy włoskie i rodzynku lub żurawina :)

  6. Ewur pisze:
    5

    Musiałam się opanowywać, żeby nie wyjadać surowej masy : D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php