zajadam.pl

Chrupiące frytki z piekarnika

Chrupiące frytki z piekarnika

Frytki to super uniwersalny smakołyk. Przygotowuję je jako dodatek do obiadu, ale też jako danie główne na kolację, kiedy razem z dzieciakami mamy ochotę na coś ciepłego i chrupiącego.

Prawdziwe frytki w stylu belgijskim są jednak dość pracochłonne w przygotowaniu i szczególnie w środku tygodnia nie mam głowy do takiej „zabawy”. Właśnie dlatego postanowiłem poeksperymentować i znaleźć szybki, i prosty sposób na przygotowanie własnej roboty frytek, które są chrupiące z zewnątrz i mają kremowe wnętrze.

Z przepisu na frytki belgijskie zaczerpnąłem krok, w którym surowe frytki podgotowuje się w wodzie z cukrem i to był strzał w dziesiątkę. To pierwsze frytki z piekarnika, które mają super chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Dla mnie dodatkowym atutem tego przepisu jest oszczędność pieniędzy związana z brakiem konieczności wykorzystywania dużej ilości oleju do tradycyjnego smażenia.

Czas przygotowania

15 minut na przygotowanie, 15-25 minut pieczenia

Składniki

  • ziemniaki – 0,5 kg
  • cukier – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól do smaku

Przygotowanie frytek

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st C z funkcją grilla i termoobiegu.

  2. W garnku zagotuj ok. 2-3 litry wody z dodatkiem cukru.

  3. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w długie, niebyt cienkie paski. Cieńsze bedą się piekły krócej, ale będzie też w nich mniej kremowego wnętrza.

  4. Surowe frytki wrzuć do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez pięć minut.

  5. Po tym czasie frytki odcedź, dokładnie odsącz z wody i dodatkowo osusz przy pomocy papierowego ręcznika.

  6. Następnie takie lekko podgotowane frytki wrzuć na blachę, skrop oliwą z oliwek i potrząsając blachą wymieszaj dokładnie. Dzięki temu ziemniaki dokładnie pokryte będą warstewką tłuszczu.

  7. Dopilnuj, aby frytki były ułożone w jednej warstwie i najlepiej nie stykały się ze sobą.

  8. Blachę włóż do piekarnika i piecz frytki do czasu, aż z zewnątrz nabiorą złotego koloru i lekko się przyrumienią, a w środku ziemniaki będą miały kremową konsystencję.

Frytki z piekarnika Chrupiące

Takie chrupiące frytki możesz podać z majonezem, albo ketchupem. Nic więcej im nie potrzeba, a także mi i mojej rodzince nic więcej nie potrzeba do szczęścia. ;-) Smacznego!

Skomentuj Pod wpisem mamy już 7 komentarzy!

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    1. Żeby frytki miały chrupiącą skórkę. Inaczej się niestety nie da.
      Dodam jeszcze, że dobrze jest przed gotowaniem pokrojone już ziemniaki porządnie kilka razy przepłukać, aby pozbyć się skrobii. To właśnie tę skrobię, która powoduje, że ziemniaki są gumowate, zastępujemy cukrem. Pozdrawiam.

  1. Fajne łódeczki , smakowo pewnie lepsze niż w Maku :) tylko nie pokoi mnie ten cukier w przepisie dla dzieci nie jest to zbyt dobre rozwiązanie

Czego szukasz?

css.php