Frytki z batatów

Frytki z batatów to dowód na to, że potrawy typu fast food również można przyrządzić zdrowo. Słodkie ziemniaki piekę w piekarniku, dzięki temu są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nie ociekają tłuszczem. To jeden z lepszych sposobów na ich podanie.

Pieczone bataty są bardzo aromatyczne, a to za sprawą użytych przypraw. Imbir i papryka przełamują słodycz warzyw i nadają im wyrazistego smaku. Frytki możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem. Polecam bataty z piekarnika z dodatkiem sosu tahini, który wcześniej łączyłam z pieczoną marchewką.

Pieczone bataty

Czas przygotowania:

Przygotowanie batatów zajmie ok. 10 minut, kolejne 20-25 minut musisz przeznaczyć na ich upieczenie.

Składniki

  • 800 g batatów
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn

Pieczone bataty

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

  2. Bataty dokładnie wyszoruj (nie musisz ich obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm. Następnie umieść w dużej misce.

  3. Słodkie ziemniaki oprósz solą, pieprzem, papryką i imbirem. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

  4. Frytki z batatów rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj świeże zioła – tymianek lub rozmaryn.

  5. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).

  6. Upieczone bataty serwuj z gałązkami świeżych ziół i ulubionym sosem/dipem.

Pieczone bataty

Pieczone bataty pasują do wielu dań głównych. Szczególnie dobrze smakują z mięsem kurczaka, rybami czy z domowej roboty hamburgerem. Świetnie sprawdzą się także jako samodzielnie serwowana przekąska.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Lidka says:
    5

    To najpyszniejsze frytki jakie w życiu jadłam! Staram się nie smażyć na tłuszczu i niedawno wypróbowałam podobne frytki i zakochałam się w nich :-)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php