Pieczone bataty, czyli słodkie ziemniaki z piekarnika

Pieczone bataty (słodkie ziemniaki)

Bataty, zwane inaczej słodkimi ziemniakami, a także wilcem ziemniaczanym (za Wikipedią) to warzywo uprawiane powszechnie w ciepłych krajach. Ostatnio coraz łatwiej dostępne w naszych sklepach. I bardzo dobrze!

Co ciekawe, bataty uważane są za warzywo o wiele zdrowsze niż nasze rodzime ziemniaki. Mają bardzo dużo witamin, białka, a także żelaza, potasu i magnezu. Na początek przygody z tym sympatycznym warzywem najbardziej polecam przyrządzenie batatów pieczonych w formie frytek XXL, z dodatkiem ziół i czosnku oraz ze śmietanowym dipem.

Czas przygotowania:

Przygotowanie batatów nie zajmie więcej niż 10 minut, kolejne 25-30 minut przeznaczyć musisz na ich upieczenie.

Składniki

Bataty to duże warzywa, zwykle jedna sztuka pozwoli najeść się jednej osobie. Podaję proporcje dla dwóch osób.

  • 2 spore bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Pieczone bataty (słodkie ziemniaki)

Przygotowanie pieczonych batatów

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni

  2. Bataty obierz ze skóry i pokrój w podłużne słupki o grubości ok. 1 – 1,5 cm i wrzuć do dużej miski

  3. Następnie obsyp je solą i rozmarynem, skrop od serca sokiem z cytryny i polej oliwą. Zamieszaj bataty rękoma aby wszystkie kawałki dobrze pokryły się przyprawami i oliwą.

  4. Tak przygotowane słodkie ziemniaki wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź na niej, aby kawałki batatów nie nachodziły na siebie. Ząbki czosnku lekko rozgnieć np. przy pomocy noża i wrzuć na blachę razem z łupinkami. Czosnek zapewni rewelacyjne zapachy, a także będzie stanowił przepyszny dodatek do upieczonych batatów.

  5. Tak przygotowane bataty włóż do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut, do czasu aż zaczną się lekko brązowić i będą miękkie. Najlepiej przed wyjęciem spróbować jednej pomarańczowej frytki i ocenić, czy już są gotowe.

  6. Bataty upieczone z rozmarynem i w czosnkowym aromacie są tak pyszne, że szkoda zabijać ich smak np. intensywnym sosem czosnkowym. Ja najbardziej lubię maczać takie frytki po prostu w gęstej śmietanie lub jogurcie. Możesz też spróbować jako dipu użyć majonezu.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia amerykańska
Obiad

Pieczone bataty (słodkie ziemniaki)

W tak przyrządzonych batatach zakochałem się od pierwszego gryza :)

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 79 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 79 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • JB says:

    Wyszły pyszne choć miękkie nie chrupiące. Zrobiłam z ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i ostrą papryką oraz oliwa, cytryną , czosnkiem. Podałam z sosem słodko-kwaśnym oraz roladkami drobiowymi faszerowanymi szpinakiem i fetą. Pycha. Pierwszy raz jedliśmy bataty :)

  • iza says:

    Przepis sprawdzony … babaty wyszly pyszne…

  • Natalia says:

    Dlaczego nie jest napisane w jakiej temperaturze je piec?:(

    • Kucharczyk says:

      Cytując punkt pierwszy: Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni ;)

  • Agnieszka says:
    5

    Tomku dziękuję Ci za genialny i prosty przepis. Na pewno pojawi się w na naszym stole nie raz!Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia ;)

  • aa says:
    4

    Świeży rozmaryn duuuuzo lepszy smak daje

  • beata says:

    … apetyczny przepis na pieczone bataty … jutro piekę o podzielę się smakiem :)

  • czarywkuchni says:

    Jeśli smakują tak jak wyglądają to na pewno były pyszne :) pozdrawiam

  • Aleksandra says:
    5

    Właśnie zjedliśmy łososia podanego z batatami i sałatką. Rozpływał się w ustach. Super przepis, dziękuję. Nie mogę się doczekać przyrządzić go dla reszty rodziny. Pozdrawiam.

  • pepa92 says:
    5

    zrobione i zjedzone ze smakiem :) Polecam

  • Natalia says:

    Wykorzystam przepis ale zamiast rozmarynu użyje oregano lub bazylii. I zrobię lekki sos czosnkowy, ponieważ podam do nich polędwiczki które też lubią czosnek :)

  • Kajeczka says:
    5

    Tomku, dziękuję za ten przepis. Przeszłam na protokół autoimmunologiczny i szukałam inspiracji. Bataty wyszły rewelacyjnie. Trochę zmieniłam przepis, nie miałam czosnku i rozmarynu. Zamiast tego dałam czosnek niedźwiedzi i przyprawę pronwansalską. Frytki zrobiłam w talarki z dwóch niedużych batatów wyszła porcja dla 1 osoby. Rewelacja, mniam i będę to powtarzać.

  • Ewa says:

    Faktycznie super smakują. Lepsze niż ze zwykłych ziemniaków. Polecam!

  • Monika says:

    Rozmaryn psuje smak,moim gościom nie smakowało, batat nie potrzebuje tej przyprawy do smaku

  • Dagmara says:
    1

    Uwielbiam nowości i eksperymenty kuchenne, niestety ten dla mnie i mojej rodziny okazał się porażką. Szkoda

  • Mako says:

    Wszystko super tylko moje bataty niestety wyszly miękkie i pomimo trzymania ich 35 minut nie sa chrupiace. Ktos ma pomysl dlaczego? Pieczecie z termoobiegiem czy bez?

    • Katarynas says:

      Dołączam do pytania. Mi też zawsze wychodzą miękkie, bataty i ziemniaki. Piekę z termoobiegiem, na 180-190. Tak sobie myslę, żeby z temperaturą pokombinować, tylko nie wiem, czy w górę, czy w dół…. :/

    • Edward. D. says:

      Spróbuj mojego sposobu. Małe bataty (obrane) kroję w talarki i wrzucam na rozgrzany olej (niezbyt gorący) na patelni. Może byc tylko jedna warstwa. Po zrumienieniu przewracam. Wystarczy kilka minut. Z wierzchu będą kruche, chrupiące a w środku miękkie. Pychotka.
      Myślę, że podobny efekt można uzyskać w frytkownicy ale jeszcze tego nie próbowałem.

    • Katarynas says:

      Dzięki Edwardzie, ale raczej nie skorzystam. Chodzi właśnie o to, żeby piec, a nie smażyć. W międzyczasie sprawdziłam, że podwyższenie temperatury niewiele daje, przy 200 są już surowe w środku. Więc albo w dół, albo uzbroić się w cierpliwość i dłużej je potrzymać – co w sumie na jedno wychodzi, jak się jest głodnym. ;)

  • Pip says:

    Jeny, ależ to było dobre!!!! Upiekłam jednego batata, dla spróbowania. Dodałam przyprawy jakie wpadły mi w ręce. Jestem zachwycona smakiem :-). Do teraz robiłam bataty purre, z odrobiną masła i mleka, plus sól i pieprz, też w tej formie są bardzo pyszne.

  • Gola says:
    5

    podobnie mozna zrobic dynie! – pokroic w podluzne frytki, doskonale nadaje sie do tego galka muszkatolowa, mozna dodac wiecej innych pzypraw, ale ja lubie galke plus tymianek i sol i tak pieke w piekarniku …dokladnie jak bataty- wychodzi doskonale. mozna tez dodac takie bataty/dynie do gotowanych buraczkow pokrojonych w cwiartki, na to swierzy szpiank w lisciacvh (odrobine) prazony slonecznik/orzeszki piniowe a na koniec pokruszona feta !odlot!

  • cfc says:
    5

    Kupiłam bataty i szukając pomysłu na nie, trafiłam tutaj :) Zrobiłam (fakt, że z bazylią zamiast rozmarynu) z sosem czosnkowym (Twojego przepisu oczywiście) i zakochałam się w batatach na amen :D dzięki!! :) Jedno mi tylko nie pasuje – piszesz, że 2 bataty to porcja dla dwóch osób a ja sama osobiście wszamałam … 5 … Ewidentnie musiałam kupić jakieś malutkie ;)

    • Tomek Lach says:

      Tak dokładnie, bywa że jeden batat waży niemal kilogram, ale ostatnio w naszych sklepach główni maluszki spotykam ;)

  • Lidan says:

    Wprawdzie bez czosnku i z mniejsza ilością oleju ale już dwa razy piekłam bataty w piekarniku i jestem nimi zachwycona!!! Ich słodki smak powoduje, że mogę je jeść na śniadanie, obiad, deser i na kolację. Pycha!

  • kana says:

    Pieką sie. Ladnie pachną :-)

  • Łukasz says:
    5

    Gotowane Bataty to jakas pomyłka, ale pieczone jako dadatek do grilowanego kurczaka normalnie R E W E L K A ! ! !

  • kamila says:

    Ja wlasnie jem je wedlug Pana przepisu. Wyglądają pięknie, ale smak nie do końca przypadł mi do gustu… Trochę dziwnie mi się je słodkie frytki. No ale cóż dla każdego coś innego :).

    • Tomek Lach says:

      Kamila każdy ma własne gusta ;) …ja akurat jestem wielkim fanem batatów, i co najważniejsze reszta rodzinki również, nawet nasz mały dwuletni niejadek

  • Agi says:

    Kurcze, po raz ktorys sxukajac jakiegos tam przepisu trafilam tutaj zupelnie przypadkiem i po raz kolejny strzal w dzuediatke i rewelacja. Dzuekujeeee

  • Sandra Nowak says:
    5

    Wspaniale polecam wszystkim ja je uwielbiam

  • Edyta says:
    5

    Dziękuję za przepis. Robiłam bataty pierwszy raz i wyszło pysznie

  • Mada says:

    dziś pierwszy raz kupiłam bataty i juro wypróbuję Twój przepis-mam nadzieję, że wyjdzie tak pyszne jak piszesz:)

  • Jolanta says:
    5

    Nadmieniam ze mieszkam ponad 10 lat w Hiszpanii, a wczesniej ponad 20 lat w Montrealu i ze slodkimi ziemniakami zetknelam sie juz bardzo dawno temu,kiedy jeszcze w Pl nie widzialam ich w sklepach. Ale juz pokazuja sie w duzych centrach shoppingowych(zakupowych).Polecam i zycze SMACZNEGO!!!

  • Jolanta says:
    5

    Od wielu lat przygotowuje w ten sam sposob slodkie ziemniaki w piekarniku.Zawsze sa soczyste,slodkie i maja wspanialy smak. Polecam wlasnei taki sposob pieczenia.Mozna gotowac ale to juz nie jest tak smaczne

  • Halina says:

    ugotowane można posypać przyprawą tikka curry i są bardzo dobre. Również pieczone z curry i czosnkiem i pokropione oliwą na pewno wyjdą smaczne, ponieważ tak przygotowuję czasem ziemniaki i są cudowne.

  • gosias says:

    Bataty z Twojego przepisu zrobiła moja córka-były pyszne do tego był kurczak-gulasz z przyprawami indyjskimi i sosem- pyszne.
    Dzisiaj zrobiłam trochę inaczej-ugotowałam bataty w całości (nieobrane), do wody dodałam rozmarynu. Po ugotowaniu obrałam ze skóry- pachniały rozmarynem i pokroiłam w talarki- trochę grubsze. Na patelni na oleju podsmażyłam cebulę i czosnek i wrzuciłam talarki do podsmażenia z każdej strony. Na koniec lekko posoliłam i posypałam ziołami prowansalskimi. Polecam.
    Ugotowałam też buraka czerwonego tak jak batata (nie dodawałam rozmarynu) i też talarki, cieńsze niż bataty, podsmażyłam na osobnej patelni na cebuli z czosnkiem-posypałam trochę solą i pieprzem. Na talerzu podałam i bataty i buraka- dla mnie pyszne :)
    Wymyśliłam ten sposób żeby nie włączać piekarnika bo jest upał i nie chciałam dodatkowo dogrzać się- dodałam sobie trochę pracy, ale było warto.

  • kwiatuszek2104 says:
    4

    Pychota ;) Dzieki za przepis. Ja uwielbiam jak sa takie mieciutkie i slodkie mmm! Dzkoda, ze Luby az tak nie lubi, bo serwowalabym je czesciej ;)

  • majozz says:
    5

    Przepis fajny. Mi osobiście bataty smakują średniawo, ale mojej dziewczynie bardzo. :-) Kwestia gustu. Pozdrawiam -)

  • Łasuchotka says:

    Delicious!!! Dałam świeży rozmaryn – pachnie i smakuje cudownie !!!

  • Gosia says:

    Jutro zrobię z ciekawosci

  • fax says:
    4

    pyszne!

  • saraagazade says:
    5

    Ostatnio kupiłam sobie jednego słodkiego ziemniora, ale nie wiedziałam, co z nim zrobić. Dzisiaj mocno zgłodniałam, przed chwilą wsadziłam do piekarnika wg tego przepisu i jest super! :D coś między pyrką a marchewką. Super!

  • Susanna says:

    Dziś pierwszy raz kupiłam bataty i upiekłam je wg Pana przepisu. Przyznam, że wcześniej próbowałam batatów u szwagierki, byłam ciekawa tego słodkiego posmaku i o dziwo przypadły mi do gustu. Z rozmarynem (który uwielbiam!), czosnkiem, cytryną i solą smakują wyśmienicie. Myślę, że każdy może doprawić wg uznania swoimi ulubionymi przyprawami ale Pana mieszanka jest bardzo dobra :) Będę częściej piec bataty bo jednym ziemniakiem można się najeść a i roboty przy nich niedużo :)

  • Ania says:
    4

    Właśnie zjedliśmy pataty. Były pyszne. Przy okazji upiekliśmy ziemniaczki oraz takie coś.Takie coś to niechleb ale się piecze. Wszystko wyszło pyszne, z tym, że bataty najlepsze.Nie mieliśmy pewnych rzeczy to nastąpiła podmianka. Inny olej (ale pyszny)Bez soli. Dostały ją m. innymi ziemniaczki pokrojone w talary.Zamiast rozmarynu: ciuteńkę cynamonu, jeszcze mniejszą pieprzu cayenne oraz oregano z Cypru (ktoś nam przywiózł kiedyś). Pycha. Cytrynę mamy ale nie pokropiłam.I z całą pewnością NIE będziemy gotować batatów na parze. NIE dziwię się przedmówcom, że zakochali się w pierwszym gryzie :). Mniam Nie mogę do końca ocenić przepisu bo robiłam nieco inaczej.Następnym razem wymyślę jeszcze inne przyprawy oraz postaram się o te Tomczyne.Jeśli kogoś interesuje takiecoś zamiast chleba to opowiem.

  • Rafał says:
    5

    Świetny, prosty przepis, połączenie rozmarynu, oliwy, cytryny i czosnku przypomina mi lato na Sycylii, tam takie połączenie dość często spotykałem. Pozdrawiam :)

  • Renata says:
    5

    Fantastyczne! Dziękuję :)

  • barteksz says:

    Witam,

    obserwuje Pana przepisy od niedawna. Proste, co większa dobre. Bataty w Pana wykonaniu są niezjadliwe. Słodki ziemniak z cytryną w parze nie idą, jeszcze ten rozmaryn do cytryny, blee. Trochę poeksperymentowałem więc z tym warzywem bo lubię bataty, ale piekarnik i ala frytki to była dla mnie nowość. Podzielę się wrażeniami i polecam:
    Słodki ziemniak umyć, NIE OBIERAĆ, porządnie umyć. Pokroić na kawałki jakie Panu pasują. Dla mnie na 4 jest okej. Marynata do batatów składa się z: oliwy, ostrej papryki w proszku, słodkiej papryki w proszku, sól morska, pieprz ziołowy. Porządnie obtoczyć ziemniaki w miksturze. Piekarnik ok. 30 min. Sos to już indywidualna sprawa, ja osobiście zajadam się z sosem z indii holenderskich, sosem sate (orzechowym). Przetestuje Pan ten przepis i sprawdzi Pan że ten ziemniak zmienia postać rzeczy. Kibicuje dalej i Instagram śledzę (bo to piątkowa-włoska tradycja przyprowadziła mnie do Pana „nowoczesnej” książki kucharskiej).

    pozdrawiam,
    bsz

    • Tomek Lach says:

      :-) nie bleee tylko każdy ma prawo mieć własne gusta i moim zdaniem cytryna z rozmarynem pasują świetnie. Pański sposób dla wielu osób będzie niezjadliwym ze względu na ostre przyprawy ;) dziękuję za podzielenie się przepisem

  • Kachuna says:
    3

    Bardzo dobre, choć gdy ktoś nie lubi posmaku słodkości to mogą smakować dziwnie.Pozdrawiam,

  • Mira says:
    1

    Witam , mnie również nie smakowały , albo coś zrobilam nie tak , albo……

  • enka31 says:

    A mnie nie smakowały. Pewnie dlatego, że nie lubię potraw na słodko a ze słodyczy jadam tylko czasami kawałek dobrej czekolady. Udało mi się je zjeść dopiero ze sporą ilością sosu czosnkowego na bazie jogurtu.

  • aga 79 says:

    W ilu stopniach je upiec? robie pierwszy raz-doradzcie bo szkoda zepsuć.Mają byc mięciutkie czy chrupiące po tych 30 minutach-nie wiem czego sie spodziewać?

    • Tomek Lach says:

      Przede wszystkim pilnuj stanu upieczenia batatów, a nie czasu na zegarze ;) jak zaczną się ładnie brązowić to spróbuj jeden lub dwa kawałki i zdecyduj, czy już są dobre. Jeżeli upieczesz w termoobiegu to powinny być lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Mi nie zawsze wychodzą chrupiące, ale zawsze przepyszne.

    • Kataryna says:

      @Tomek Lach: Pytanie było o temperaturę… akurat to samo chciałam zapytać. Skoro nie ma, to zaryzykuję na 180, jak zwykłe ziemniaki, jak by bylo coś nietak, to się podzielę frustracją.

    • Tomek Lach says:

      @Kataryna ja piekę zwykle w 180-190 stopni C

    • Kataryna says:

      Dzięki za szybką odpowiedź.
      Upiekłam na 180, wyszły świetnie, bardzo interesujący smak (jadłam po raz pierwszy), połączenie z cytryną rewelacyjne! No i ten czosnek – genialny (też miał u mnie premierę).
      Zaraz śpieszę ocenić na piąteczkę!

  • Ace Rimmer says:
    5

    Świetny przepis, polecam, ale mam jedną uwagę odnośnie sposobu przyrządzenia:Posypcie rozmarynem PO WYŁOŻENIU na tackę do pieczenia. A na pewno po wymieszaniu oliwy i soku, bo w przeciwnym razie, przed wymieszaniem, połowa z tej łyżki rozmarynu zostanie albo w misce albo na waszych dłoniach, więc małe marnotrawstwo.A poza tym genialny przepis. Pyszne

    • Gosia says:

      Ja najczęściej w misce robię taki sos (np oliwa , sól , pieprz i inne przyprawy, czasami jogurt czy majonez) mieszam by się wszystko połączyło i do tej miski wrzucam ziemniaczki ,warzywa czy właśnie bataty. Zamykam miskę i wszystko pięknie jest obtoczone w sosie :). Taka praktyczna rada :-D

  • babcia krysia says:
    5

    Przepis podoba mi się, jutro na obiad będą pieczone bataty według twojego przepisu! Jak mi wyszły napisze! Pozdrawiam wszystkich! Pa,pa………

  • PychotaWielka says:
    5

    Pomysł na zastąpienie naszych tradycyjnych ziemniaków tymi trochę innymi słodkimi bardzo dobry na lekką odmianę w kuchni. Dziękuję za inspirację.

  • Magdalena Matkowska says:
    5

    bataty są przepyszne. jakiś czas temu można było dostać w Lidlu kupiłam i była to miłość od pierwszego kęsa. ja ugotowałam je na parze, mniaammm…

    • tomeksss says:

      Eee. na parze to słabizna. Wszystkie warzywa mają taki sam smak. Te pokazane tutaj – zapiekane z czosnkiem i rozmarynem, są pyszne. Właśnie sobie zjadłem na obiad.

  • Moja też, miłość od pierwszego gryza <3

  • Danusia says:

    I jak tu trzymać dietę ….no nie wytrzymam przy was ….

  • Kinga Teske says:

    Kocham je od miesiecy, a moze i lat :) Moglabym jesc codziennie, bez przerwy :)

  • Julia says:

    U mnie etap pełngo zauroczenia, gości na stole co najmniej 3x w tygodniu :D

Ilość komentarzy: 79 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php