Kasza jaglana z pieczoną dynią

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Tym razem proponuję pieczoną dynię w połączeniu z moją ulubioną kaszą jaglaną. Pieczone kawałki warzywa doskonale komponują się z dodatkiem aromatycznych przypraw, rozmarynu i oliwy.

Najczęściej sięgam po odmianę hokkaido o intensywnej pomarańczowej barwie i miękkiej skórce – nie trzeba jej obierać, co znacznie przyspiesza jej obróbkę. Danie doskonale sprawdzi się jako szybka przekąska do pracy, lekki obiad czy kolacja.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 1 kg dyni (najlepiej o suchym miąższu i delikatnej skórce, typu Hokkaido)
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy – sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki orzechów włoskich

Pieczona dynia

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Dynię dokładnie oczyść, pokrój w kostkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Kawałki dyni skrop oliwą z oliwek, oprósz przyprawami i dodaj kilka igiełek rozmarynu. Piecz do miękkości przez około 20 minut.

  3. Odmierz szklankę kaszy jaglanej. Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę (proporcja gotowania kaszy – dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy).

  4. Przepłukana kaszę wrzuć na  posolony wrzątek z dodatkiem łyżki masła. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu (nie mieszaj). Po 20 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęła wodę i jest już gotowa.

  5. Do ugotowanej kaszy dodaj kawałki pieczonej dyni. Całość posyp zrumienionymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Kasza jaglana z pieczoną dynią

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php