Na czasie:

Bataty pieczone ze skórką

bataty pieczone w mundurkach

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to jedno z moich najlepszych odkryć ostatnich sezonów warzywnych. Kiedy tylko spotykam je w sklepie, przynajmniej kilka sztuk obowiązkowo ląduje w koszyku.

Ostatnio zobaczyłem gdzieś ciekawy sposób na ich przyrządzenie w całości, lub w postaci łódek – obowiązkowo ze skórką. Jak się okazuje w batatach, podobnie jak w naszych rodzimych ziemniakach, to co najlepsze znajduje się w skórce lub w jej najbliższym sąsiedztwie.

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 gałązki świeżych ziół
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wyszorowałem więc zakupione bataty przy pomocy twardej gąbki i odrobiny sody oczyszczonej, przekroiłem na połówki i umieściłem w naczyniu do zapiekania.

  2. Oprószyłem je solą i pieprzem, skopiłem oliwą z oliwek, a także dodałem dla zapachu gałązkę rozmarynu zanurzoną wcześniej na moment w oliwie. Do naczynia wrzuciłem też dwa rozgniecione lekko ząbki czosnku wraz ze skórką.

  3. To wszystko zapiekłem przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, do czasu aż bataty ładnie zmiękły w środku, a z zewnątrz zarumieniły się i zrobiły chrupiące.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Wyszło palce lizać – spokojnie mógłbym takie słodkie ziemniaki polecić jako jednodaniowy, lekki obiad.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję