zajadam.pl

Bataty pieczone ze skórką

bataty pieczone w mundurkach

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to jedno z moich najlepszych odkryć ostatnich sezonów warzywnych. Kiedy tylko spotykam je w sklepie, przynajmniej kilka sztuk obowiązkowo ląduje w koszyku.

Ostatnio zobaczyłem gdzieś ciekawy sposób na ich przyrządzenie w całości, lub w postaci łódek – obowiązkowo ze skórką. Jak się okazuje w batatach, podobnie jak w naszych rodzimych ziemniakach, to co najlepsze znajduje się w skórce lub w jej najbliższym sąsiedztwie.

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 gałązki świeżych ziół
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wyszorowałem więc zakupione bataty przy pomocy twardej gąbki i odrobiny sody oczyszczonej, przekroiłem na połówki i umieściłem w naczyniu do zapiekania.

  2. Oprószyłem je solą i pieprzem, skopiłem oliwą z oliwek, a także dodałem dla zapachu gałązkę rozmarynu zanurzoną wcześniej na moment w oliwie. Do naczynia wrzuciłem też dwa rozgniecione lekko ząbki czosnku wraz ze skórką.

  3. To wszystko zapiekłem przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, do czasu aż bataty ładnie zmiękły w środku, a z zewnątrz zarumieniły się i zrobiły chrupiące.

Wyszło palce lizać – spokojnie mógłbym takie słodkie ziemniaki polecić jako jednodaniowy, lekki obiad.

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php