zajadam.pl

Przepis na Hummus dla początkujących

Przepis na hummus już wcześniej pojawił się na blogu, ale tym razem prezentuję go w wersji wideo. Co więcej, jest to nowsza i poprawiona wersja. W tym przepisie pozwalamy sobie na pewne tricki, jak np.  ciecierzyca z puszki, dzięki której hummus przygotujesz w dosłownie kilkanaście minuty.

W filmie opowiadam również jak w prposty sposób zmodyfikować klasyczny przepis na hummus pod własne preferencje, a także jakie ciekawe dodatki można zastosować, żeby gotowy hummus miał ciekawy kolor (np. różowy hummus z dodatkiem buraków) i nietypowy smak (np. dodatek pieczonych warzyw, lub świeżych ziół).


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Składniki hummusu

  • Ciecierzyca w zalewie – 400 g już po odsączeniu płynu
  • Pasta sezamowa tahini – 1-2 łyżki
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Woda bardzo zimna – 100-150 ml zależnie od oczekiwanej konsystencji hummusu
  • Sól – 1/4 łyżeczki (do smaku)

Opcjonalne składniki

  • pieczone warzywa jak marchew, dynia czy burak
  • świeże zioła, natka pietruszki, szpinak
  • skórka starta z cytryny
  • gotowany bób

Do podania hummusu

  • szczypta kuminu mielonego
  • szczypta papryki słodkiej (może być wędzona)
  • oliwa z oliwek
  • grubo zmielony pieprz
Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php