zajadam.pl

Zupa dyniowa po tuningu z grzankami – bawimy się w Master Chef

22:00 to dobra pora na przeżycie czegoś przyjemnego. Zupa dyniowa po tuningu z grzankami z boczkiem, parmezanem i karmelizowaną cebulą? Brzmi bardzo przyjemnie, a w dodatku nie wiem czy wiecie, ale po 22:00 nie trzeba liczyć kalorii.

zupa z dyni i grzanki

Wczoraj wieczorem mniej więcej o tej godzinie kończyliśmy oglądać jeden z odcinków amerykańskiej wersji programu Master Chef. W przeciwieństwie do wersji polskiej, edycja amerykańska to świetny sposób na wywołanie ślinotoku. A że w oglądanym przeze mnie odcinku zadanie polegało na tuningu zwykłej zupy pomidorowej, postanowiłem stawić czoła podobnemu wyzwaniu i popędziłem do kuchni w poszukiwaniu resztek przygotowanej na szybko zupy dyniowej.

Jakich składników użyłem do zupy?

Do przygotowania grzanek użyłem:

  • pełnoziarnistego pieczywa
  • masła
  • pieczonego boczku
  • cebuli
  • miodu
  • octu winnego
  • soli i pieprzu

Do dzieła!

  1. Pichcenie zacząłem od podgrzania gotowej już zupy dyniowej, włączyłem od razu piekarnik, w którym chwilę później wylądowały grzanki
  2. Wszystkie dodatki dodawałem na oko, cały czas sprawdzając jak zmienia się smak zupy – polecam ten sposób – jest bardzo smacznie i możesz sprawdzić jak poszczególne składniki wpływają na smak całości.
  3. Do garnka dodałem łyżkę masła, pół kubeczka śmietanki, a następnie starłem wprost do zupy kawałek żółtego sera
  4. Następnie w zupie wylądowała spora ilość imbiru, szczypta cynamonu i odrobina chilli
  5. Wymieszałem dokładnie zawartość garnka i po spróbowaniu zupy doszedłem do wniosku, że brakuje jeszcze jednego zdecydowanego akcentu – postanowiłem więc dodać pół łyżeczki przyprawy curry i dość sporą ilość skórki z pomarańczy – to był świetny ruch!  Maślano-serowy smak zupy dyniowej został wzbogacony wyraźną orientalną i cytrusową nutą. Dobreeee.
  6. Zupę zostawiłem na najmniejszym ogniu i zająłem się przygotowaniem grzanek.
  7. Kromki chleba posmarowałem masłem, nałożyłem na nie cieniutkie plasterki boczku i oprószyłem parmezanem.
  8. Grzanki wstawiłem do piekarnika na kilka minut.
  9. W tym czasie na małej patelni rozpuściłem łyżkę masła i wrzuciłem pół posiekanej na cienkie piórka cebuli.
  10. Kiedy cebula ładnie się zeszkliła, skropiłem ją octem i polałem łyżeczką miodu – to wszystko jeszcze przez chwilę podsmażyłem na patelni.
  11. Ładnie zrumienione grzanki wyjąłem z piekarnika, ułożyłem na talerzu i nałożyłem na każdą z nich porcję karmelizowanej cebuli.
  12. Zupę wlałem do małych miseczek i razem z grzankami podałem na stół – jury było pod wrażeniem! :-)
Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 4

4

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. 4

    Witaj!Co to za żarty, że po 22:00 nie trzeba liczyć kalorii? Po 22:00 to poza odżywką białkową nie jemy absolutnie nic. Poza tym śmietana, ser żółty, masło i pieczony boczek – tłusto i niezdrowo, ale za to apetycznie. Pozdrawiam.

  2. Cześć

    Przed chwila skończyłem robić zupe dyniową a na drugie racuchy z dyni. Ja osobiście nie mogę dodawać chili do dań bo gotuję również dla sześcio letniego syna. Jednakże mam w domu krzak Numex Twilight, którego jagody będą się doskonale nadawały do tego dania .. !

    Jeśli chcesz odnaleźć smak nieco głebszy niż tylko szczypta suszonej curry i sproszkowanego proszku o nazwie ” papryka chili” , ” pieperz cayenne” polecam Ci jagodę papryki o nazwie Lemon Drop.

    Skrój ją podczas podgrzewania sobie zupy. Nie dużo, z umiarem ( chyba że lubisz pikantnie). Jest fantastyczna.

    W lecie robie przecier pomidorowy, z którego w zimie gotuję pomidorówkę. Dodaję sobie jagody Numexa. Uwielbiam pikantne jedzenie. Ale tylko w tym przypadku czuję jak mi się poci tył głowy.

    Srogie pozdro!

    Morg

Czego szukasz?

css.php