Pasta kanapkowa z fasoli

Pasty wszelkiej maści to ogromne pole do eksperymentów oraz niekończące się możliwości. Jestem wielką fanką domowych past do pieczywa. I chyba nie muszę nikogo przekonywać, że zawsze lepiej, taniej i smaczniej wychodzi przygotowanie takich smarowideł samodzielnie. Dziś podrzucam przepis na pastę z białej fasoli.

Pasta jest wyrazista w smaku, a to za sprawą kilku przypraw i dodatków. Smarowidło fasolowe wzbogacam czosnkiem, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz płatkami chili. Polecam włączenie takich przysmaków domowej produkcji do swojego repertuaru śniadaniowego.

Warto wprowadzić fasolę do swojego menu. To niepozorne warzywo ma wiele dobroczynnych właściwości – zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz jest cennym źródłem błonnika. Do przygotowania pasty możesz użyć namoczonej i ugotowanej fasoli lub fasoli konserwowej. Wybrałam pierwszą opcję ze względu na większą zawartość składników odżywczych.

Składniki

  • 300 g białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • szczypta płatków chili
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól
  • posiekana natka pietruszki do podania

Pasta z fasoli

Przygotowanie

  1. Fasolę umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią), pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.

  2. Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz i zalej nową wodą. Gotuj fasolę do miękkości w osolonej wodzie.

  3. Ugotowaną fasolę odcedź i postaw do przestudzenia. Następnie umieść w pojemniku blendera. Dodaj obrane ząbki czosnku i zmiksuj na gładką masę.

  4. Do masy dodawaj stopniowo oliwę z oliwek i miksuj, aż do uzyskania pasty o odpowiedniej konsystencji.

  5. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili i dokładnie wymieszaj. Pastę serwuj na pieczywie posypaną posiekaną natką pietruszki.

Pasta z fasoli

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php