Pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku

Śniadanie wcale nie musi być nudne. Dziś propozycja przepisu na pyszne smarowidło do pieczywa, czyli pastę z zielonego groszku. Rozpocznij dzień kolorowymi kanapkami.

Pastę wzbogaciłam listkami świeżej mięty, prażonymi pestkami słonecznika, sokiem i skórką z cytryny. Taką pastę możesz przygotować przez cały rok – w sezonie sięgnij po świeży groszek, natomiast zimową porą wykorzystaj paczkę mrożonych warzyw.

Składniki

  • 400 g zielonego groszku
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Pasta z zielonego groszku

Przygotowanie

  1. Zagotuj osoloną wodę w garnku, wrzuć groszek i gotuj do miękkości. Dokładnie odcedź i przelej  zimną wodą – dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor. Przełóż do pojemnika blendera.

  2. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i dorzuć do groszku. Dodaj listki mięty, ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.

  3. Wszystko zmiksuj, aż do rozdrobnienia składników.

  4. Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek. Ponownie miksuj, aż składniki się połączą. Konsystencja pasty powinna być jednorodna.

  5. Pastę podawaj udekorowaną listami mięty, oprószoną świeżo mielonym pieprzem.

Pasta z zielonego groszku

Podobne przepisy

tagi: , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Pasta z zielonego groszku”

  1. Kamila pisze:

    czy można użyć groszku z puszki?

  2. paweud pisze:
    5

    Dziś zrobiłem coś nieco podobnego, dziękuję za inspirację o prażonych nasionach słonecznika. Pasta wyszła świetna, goście podchodzili do niej nieufnie, ale tylko do czasu spróbowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php