Pesto z pietruszki i orzechów laskowych

Pesto z pietruszki i orzechów laskowych

Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek, czy makaronu. Ten włoski przysmak można wykonać na wiele sposobów, a dziś proponuję pesto polskie – z naszych własnych skarbów.

Oryginalne pesto pochodzi z włoskiej Genui i oparte jest na świeżej bazylii. Kompozycje uzupełniają orzeszki pinii, ser parmezan i oliwa z oliwek. W polskiej wersji bazylię zastąpiłem natką pietruszki, orzeszki pinii orzechami laskowymi, ser parmezan dowolnym twardszym żółtym serem, zaś oliwę z oliwek nierafinowanym olejem rzepakowym.

Zobacz również przepis w formie filmu wideo:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Czas przygotowania

10 minut

Składniki

Ja często swoje pesto z pietruszki urozmaicam sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku – dla zdrowia, a w szczególności kiedy takie pesto zajadam np. z wędzonym łososiem.

  • 1 mały pęczek pietruszki
  • garść orzechów laskowych
  • 75 ml oleju rzepakowego nierafinowanego (lub oliwa z oliwek)
  • opcjonalnie: ząbek czosnku i łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie pesto z pietruszki

  1. W pierwszej kolejności w pojemniku blendera zmiksuj na drobny „piasek” orzechy, ser i ząbek czosnku.

    Pesto z pietruszki i orzechów laskowych

  2. Następnie dodaj pietruszkę (cały pęczek), olej, sok z cytryny, a także sól i pieprz do smaku. Całość zmiksuj dokładnie do uzyskania konsystencji pasty/sosu.

    Pesto z pietruszki i orzechów laskowych

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

8 odpowiedzi na “Pesto z pietruszki i orzechów laskowych”

  1. Jasia pisze:

    Nie rozumiem w przepisie niema sera a potem pisze zeby zbledowa???

  2. Irena pisze:

    Super przepis, wyprobuje , od razu , pesto wyglada smakowicie . Pozdrawiam / Irena

  3. Magda pisze:

    Prosze o podanie ilości sera,bo w wymienionych składnikach go brakuje.

  4. elka pisze:
    5

    oj,nie tylko Twoje ulubione….czesto robie i bawie sie smakami….pietruszka zawsze a orzechy roznie albo wloskie albo laskowe,piniowe,….ser tez albo parmesan,albo owczy pecorino….pycha….dzis robie do spagettisuper blog i jesli pozwolisz bede Twoim czestym gosciempozdrawiam Elka

  5. sQ pisze:

    bardzo smacznie brzmi tylko jaki ser? tak jak do pesto z bazylii czy moze cos innego ?:)
    pozdrawiam
    a.

  6. Ocet jabłkowy pisze:

    idealnie pasuje do łososia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php