Zupa z zielonych szparagów

Sezonowe produkty to świetny sposób na urozmaicenie swojego codziennego menu. Dzięki sezonowym warzywom i owocom możesz zaszaleć w kuchni wprowadzając różnorodne smaki. Nuda na talerzu Ci nie grozi. Mamy obecnie najsmaczniejsze miesiące – maj, czerwiec, czyli czas szczawiowej, botwinki, czy szparagów, na które czekam z niecierpliwością cały rok.

Pomysłów na potrawy z tym pysznym warzywem nie brakuje. Na blogu pojawiło sie już sporo przepisów ze szparagami w roli głównej. Dziś zupa szparagowa krem z zielonymi szparagami. Szparagową przygotowałam na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem serka mascarpone i szczyptą gałki muszkatołowej

 

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki na 2 porcje zupy szparagowej

  • 0,7 l  bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki serka mascarpone
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Zupa z zielonych szparagów

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. W garnku rozgrzej oliwę dodaj główki szparagów i podsmaż przez około 2-3 minuty. Zdejmij  je z patelni i odstaw do innego naczynia.

  3. Następnie do garnka wrzuć posiekaną cebulę, także podsmaż 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj pozostałe szparagi i smaż kolejne 3 minuty mieszając co jakiś czas.

  4. Całość zalej bulionem i gotuj przez około 8-10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

  5. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Zupę krem podawaj z główkami szparagów.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Zupa

Zupa z zielonych szparagów

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Krzysztof says:

    Super przepis ! Zupa wyszła wspaniała. Tak mi przyszło do głowy, że dobrym sposobem dekoracji byłyby prażone płatki migdałów :) Pozdrawiam.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php