zajadam.pl

Pasta z oliwek i suszonych pomidorów

Pasta z oliwek i suszonych pomidorów

Mieszanka czarnych oliwek, suszonych pomidorów, sera, pestek i kilku innych składników to sposób na szybkie przygotowanie smakołyku na śniadanie, kolację, a nawet na karnawałową domówkę.

Ja właśnie takie smarowidło przygotowałem na sylwestra, a potem przez kolejne dwa dni zajadaliśmy się nim jako dodatkiem do kanapek i grzanek. Sam przepis jest wersją podstawową, którą bardzo łatwo urozmaicisz o swoje ulubione smaki, np. natkę pietruszki, czy orzechy nerkowca.

Czas przygotowania

Przygotowanie to dosłownie kilka minut, tak więc zarezerwuj czas na wyjęcie składników z lodówki, na umieszczenie ich w blenderze, zmiksowanie i przełożenie do naczynia - łącznie ok. 5 minut

Składniki

  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 4-5 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pestek z dyni (ew. pestek słonecznika lub dowolnych orzechów)
  • 1 ząbek czosnku
  • nieduży kawałek twardego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pasta kanapkowa z czarnych oliwek i suszonych pomidorów

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj dokładnie, aby nie było żadnych grudek.

  2. Pastę podawaj w temperaturze pokojowej jako dip do nachosów, lub jako smarowidło do grzanek i kanapek.

Pasta kanapkowa z czarnych oliwek i suszonych pomidorów

Skomentuj Pod przepisem mamy już 12 komentarzy!

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 12 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Bardzo smaczna i elastyczna co do przepisu pasta można zawsze wychodzi smaczna, ja np. dodaje dodatkowo trochę dymki i różnych przypraw

    * dobra rada (twardy ser warto dodać starty bądź chociaż wstępnie pokrojony na drobne kawałki [mój rozdrabniacz nie koniecznie sobie daje radę z serami typu parmezan])

  2. Smakowicie wygląda. Zostało mi po pół słoiczka pomidorów i oliwek jeszcze ze świąt i się właśnie zastanawiałem, jak mógłbym je wykorzystać bo szkoda, żeby sie zmarnowały; a pestki dyni mam jeszcze z własnych, zeszłorocznych. Do dipów – będzie świetne, wolę takie własnoręcznie robione dipy, przynajmniej wiem co jem :)

  3. Te wszelakie pasty są przepyszne, a najbardziej te, przygotowywane na słoneczniku :) Robię pastę i suszonych pomidorów i z oliwek, ale połączenia tych dwóch składników już nie miałam okazji spróbować- fajna propozycja.

Czego szukasz?

css.php