Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Chaczapuri, czyli pizza prosto z Gruzji

Chaczapuri, czyli pizza prosto z Gruzji

Mam to szczęście, że przez ostatnie 20 lat odwiedziłem wiele pięknych miejsc na świecie, niektóre z nich w odległych zakątkach naszej planety. Mam ochotę poznawać nowe miejsca, ale z wielką chęcią wróciłbym do dwóch z tych, które już odwiedzałem. To Hongkong i Gruzja. Hongkong to temat na zupełnie inny wpis na blogu. Tym razem zabieram Was do Gruzji.

Jeżeli jeszcze tam nie byliście, to jestem pewien, że ten przepis Was tylko zachęci. A jeżeli szukacie sposobu na odtworzenie we własnej kuchni wspomnień z wyprawy, to jeszcze lepiej. Nic nie sprawdzi się lepiej niż gorące i sycące chaczapuri.

Gruzja – wieś Gobroneti

Zobacz przepis w wersji wideo:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Czas przygotowania

Przygotowanie chaczapuri zajmie łącznie ok. dwie godziny

Składniki chaczapuri

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • 4-5g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 ml oleju lub oliwy

Farsz:

  • 300 g sera feta
  • 150 g mozzarelli
  • 150 g sera żółtego

Wykonanie

  1. Przygotowanie chaczapuri zacznij od ciasta. Do dużej miski (lub misy robota kuchennego) dodaj mąkę, drożdże, cukier, wodę i olej.

  2. Całość zamieszaj chwilę, a następnie dodaj sól.

  3. Mieszaj dalej do czasu, aż składniki się połączą i powstanie zwarta masa nieprzywierająca do ścianek naczynia.

  4. Następnie przenieś ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i wyrabiaj przez 8-10 minut do czasu, aż będzie całkowicie gładkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk.

  5. Tak wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Powinno mniej więcej podwoić swoją objętość.

  6. W tym czasie możesz przygotować serowy farsz. Wszystkie rodzaje sera zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach. Dodaj żółtko i wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie ugnieć do uzyskania jednej zwartej kuli farszu. W tym momencie możesz również włączyć piekarnik i nastawić go na temperaturę 250 st C z funkcją grilla.

  7. Ciasto po wyrośnięciu podziel na cztery równe porcje i uformuj z nich kulki w kształcie okrągłych bułeczek. Ułóż na stolnicy podsypanej mąką i przykryj ściereczką.

  8. Po ok. 30 minutach ciasto powinno ponownie wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

  9. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozpłaszczaj nieco porcje ciasta i układaj na środku kulki uformowane z przygotowanego wcześniej farszu serowego.

  10. Delikatnie zawijaj boki ciasta i naciągaj na górę serowej kulki, tak by szczelnie zamknąć cały farsz w środku ciasta.

  11. Następnie odwróć ciasto do góry nogami i zacznij bardzo delikatnie rozpłaszczać kulę w taki sposób, aby powstał okrągły placek o grubości ok. 1 cm.

    Chaczapuri gruzińskie (khachapuri) - przepis

  12. Tak przygotowane placki układaj na blaszce lub na łopacie do pizzy i wstawiaj do piekarnika na ok. 10 minut. Piecz do czasu aż ciasto zacznie się brązowić. Gdyby od spodu nadal było blade i jasne, odwróć chaczapuri i dopiecz odpowiednio.

  13. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wysmaruj każde chaczapuri niedużą ilością masła.

  14. Podawaj na ciepło jako danie główne lub jako dodatek do warzyw, sałatek i mięsa.

Chaczapuri gruzińskie (khachapuri) - przepis

Dla mnie osobiście chaczapuri to gruziński odpowiednik włoskiej pizzy, choć trzeba przyznać, że jego smak jest unikalny jak cała Gruzja i pod tym względem możecie się spodziewać miłego zaskoczenia (np. słony ser robi swoje!). Najfajniejsze jest to, że jeżeli robicie w domu pizzę, to chaczapuri nie sprawi Wam żadnych problemów. Jedynie moment rozpłaszczania ciasta z nadzieniem może być wyzwaniem, szczególnie że w Gruzji przyzwoite chaczapuri to takie, w którym ciasto po obu stronach jest tam samo cienkie, a w środku zobaczycie zawsze dużo farszu. Podsumowując: Praktyka czyni mistrza. :)

Będąc w Gruzji miałem okazję brać udział w przyrządzaniu potrawy widocznej na zdjęciu. Ajapsandali to najprościej mówiąc warzywa z patelni. Ale te konkretne przyrządzone są w taki sposób, że nic nie smakuje podobnie. Często w domu przygotowuję w ten sam sposób bakłażana z różnymi dodatkami.

Chaczapuri przepis

Chaczapuri w stylu Adżarskim to również klasyka gruzińskiej kuchni. Choć w tym wypadku jest to danie wybitnie związane z tylko jednym konkretnym regionem. Nie tak proste do zrobienia jak standardowe chaczapuri, ale za to niebanalnie wyglądające.

W Gruzji można się tylko zakochać

I nie mam na myśli tylko jedzenia. :-) Gruzja to o wiele więcej niż świetna kuchnia. Warto tam pojechać, spróbować oczywiście oryginalnego chaczapuri, napatrzeć się na przepiękną naturę, poznać ciekawych ludzi i przeżyć niezapomniane chwile.

tagi: ,

Ilość komentarzy: 13 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

13 odpowiedzi na “Chaczapuri, czyli pizza prosto z Gruzji”

  1. szczupak90 pisze:

    Robię ten przepis już kilkunastokrotnie, jest wybitny – prosty, smaczny, genialny.
    Wszyscy w rodzinie i moi znajomi się zajadają gruzińską pizzą. Mam tylko nadzieję, że Gruzja pozostanie niezależnym krajem, którą ominie panująca wojna Putina, jest to mój kraj nr 1 do zwiedzenia i zobaczenia. Jeszcze tam nie byłem, a już jestem zachwycony kuchnią, kulturą i ludźmi.
    Pozdrawiam.

  2. Tomek pisze:

    Cześć, będą w Gruzji zdawało mi się że niektóre gospodynie przyrządzały chaczapuri na patelni, ale będąc na miejscu nie dopytałem jak się to robi. Próbowałeś tego sposobu, masz jakieś rady?

    • Tomek Lach pisze:

      Na patelni dałoby się zrobić tak podejrzewam, ale nie próbowałem jeszcze :) myślę że potrzebna będzie taka ciężka o grubym dnie, mocno rozgrzana, spróbowałbym też na maśle klarowanym usmażyć a nie na suchej patelni

  3. Ewa pisze:

    Zrobiłam chaczapuri dziś na obiad – pychotka,dzięki za przepis pozdrawiam

  4. Do syta pisze:

    Zrobiłam z tego przepisu i jest przepyszna:)

  5. No i narobiłeś mi Tomku smaka i na chaczapuri i na Gruzję

  6. Irene pisze:

    Oh jak to się pięknie wszystko ogląda, chciałabym pojechać kiedyś do Gruzji xD

  7. An etka pisze:

    Tomku, jakiego typu mąkę używasz do tego wspaniałego chaczapuri:)?

    • Tomek Lach pisze:

      Wystarczy zwykła pszenna tortowa, ja użyłem do tego chaczapuri, które widać na zdjęciach mąki farina tipo 00, czyli takiej typowo do pizzy

    • An etka pisze:

      Dziękuję :). Zaskoczyłeś tym, że może być mąka tortowa. To, że ta 00 przypuszczałam (akurat jej nie posiadam, innych pszennych mam spory wybór), a pytam, bo chcę uniknąć kłopotów. Ze źle dobranego typu mąki często wynikają późniejsze problemy z ciastem. Ale skoro sugerujesz tortową, to takiej użyję. Wiem już, że chaczapuri jest pyszne, więc muszę je zrobić. Wyjścia nie ma ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php