Chaczapuri, czyli pizza prosto z Gruzji

Mam to szczęście, że przez ostatnie 20 lat odwiedziłem wiele pięknych miejsc na świecie, niektóre z nich w odległych zakątkach naszej planety. Mam ochotę poznawać nowe miejsca, ale z wielką chęcią wróciłbym do dwóch z tych, które już odwiedzałem. To Hongkong i Gruzja. Hongkong to temat na zupełnie inny wpis na blogu. Tym razem zabieram Was do Gruzji.

Jeżeli jeszcze tam nie byliście, to jestem pewien, że ten przepis Was tylko zachęci. A jeżeli szukacie sposobu na odtworzenie we własnej kuchni wspomnień z wyprawy, to jeszcze lepiej. Nic nie sprawdzi się lepiej niż gorące i sycące chaczapuri.

Gruzja – wieś Gobroneti

Zobacz przepis w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Czas przygotowania:

Przygotowanie chaczapuri zajmie łącznie ok. dwie godziny

Składniki chaczapuri

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • 4-5g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 ml oleju lub oliwy

Farsz:

  • 300 g sera feta
  • 150 g mozzarelli
  • 150 g sera żółtego

Wykonanie

  1. Przygotowanie chaczapuri zacznij od ciasta. Do dużej miski (lub misy robota kuchennego) dodaj mąkę, drożdże, cukier, wodę i olej.

  2. Całość zamieszaj chwilę, a następnie dodaj sól.

  3. Mieszaj dalej do czasu, aż składniki się połączą i powstanie zwarta masa nieprzywierająca do ścianek naczynia.

  4. Następnie przenieś ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i wyrabiaj przez 8-10 minut do czasu, aż będzie całkowicie gładkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk.

  5. Tak wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Powinno mniej więcej podwoić swoją objętość.

  6. W tym czasie możesz przygotować serowy farsz. Wszystkie rodzaje sera zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach. Dodaj żółtko i wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie ugnieć do uzyskania jednej zwartej kuli farszu. W tym momencie możesz również włączyć piekarnik i nastawić go na temperaturę 250 st C z funkcją grilla.

  7. Ciasto po wyrośnięciu podziel na cztery równe porcje i uformuj z nich kulki w kształcie okrągłych bułeczek. Ułóż na stolnicy podsypanej mąką i przykryj ściereczką.

  8. Po ok. 30 minutach ciasto powinno ponownie wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

  9. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozpłaszczaj nieco porcje ciasta i układaj na środku kulki uformowane z przygotowanego wcześniej farszu serowego.

  10. Delikatnie zawijaj boki ciasta i naciągaj na górę serowej kulki, tak by szczelnie zamknąć cały farsz w środku ciasta.

  11. Następnie odwróć ciasto do góry nogami i zacznij bardzo delikatnie rozpłaszczać kulę w taki sposób, aby powstał okrągły placek o grubości ok. 1 cm.

    Chaczapuri gruzińskie (khachapuri) - przepis

  12. Tak przygotowane placki układaj na blaszce lub na łopacie do pizzy i wstawiaj do piekarnika na ok. 10 minut. Piecz do czasu aż ciasto zacznie się brązowić. Gdyby od spodu nadal było blade i jasne, odwróć chaczapuri i dopiecz odpowiednio.

  13. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wysmaruj każde chaczapuri niedużą ilością masła.

  14. Podawaj na ciepło jako danie główne lub jako dodatek do warzyw, sałatek i mięsa.

Chaczapuri gruzińskie (khachapuri) - przepis

Dla mnie osobiście chaczapuri to gruziński odpowiednik włoskiej pizzy, choć trzeba przyznać, że jego smak jest unikalny jak cała Gruzja i pod tym względem możecie się spodziewać miłego zaskoczenia (np. słony ser robi swoje!). Najfajniejsze jest to, że jeżeli robicie w domu pizzę, to chaczapuri nie sprawi Wam żadnych problemów. Jedynie moment rozpłaszczania ciasta z nadzieniem może być wyzwaniem, szczególnie że w Gruzji przyzwoite chaczapuri to takie, w którym ciasto po obu stronach jest tam samo cienkie, a w środku zobaczycie zawsze dużo farszu. Podsumowując: Praktyka czyni mistrza. :)

Będąc w Gruzji miałem okazję brać udział w przyrządzaniu potrawy widocznej na zdjęciu. Ajapsandali to najprościej mówiąc warzywa z patelni. Ale te konkretne przyrządzone są w taki sposób, że nic nie smakuje podobnie. Często w domu przygotowuję w ten sam sposób bakłażana z różnymi dodatkami.

Chaczapuri przepis

Chaczapuri w stylu Adżarskim to również klasyka gruzińskiej kuchni. Choć w tym wypadku jest to danie wybitnie związane z tylko jednym konkretnym regionem. Nie tak proste do zrobienia jak standardowe chaczapuri, ale za to niebanalnie wyglądające.

W Gruzji można się tylko zakochać

I nie mam na myśli tylko jedzenia. :-) Gruzja to o wiele więcej niż świetna kuchnia. Warto tam pojechać, spróbować oczywiście oryginalnego chaczapuri, napatrzeć się na przepiękną naturę, poznać ciekawych ludzi i przeżyć niezapomniane chwile.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Irene says:

    Oh jak to się pięknie wszystko ogląda, chciałabym pojechać kiedyś do Gruzji xD

  • An etka says:

    Tomku, jakiego typu mąkę używasz do tego wspaniałego chaczapuri:)?

    • Tomek Lach says:

      Wystarczy zwykła pszenna tortowa, ja użyłem do tego chaczapuri, które widać na zdjęciach mąki farina tipo 00, czyli takiej typowo do pizzy

    • An etka says:

      Dziękuję :). Zaskoczyłeś tym, że może być mąka tortowa. To, że ta 00 przypuszczałam (akurat jej nie posiadam, innych pszennych mam spory wybór), a pytam, bo chcę uniknąć kłopotów. Ze źle dobranego typu mąki często wynikają późniejsze problemy z ciastem. Ale skoro sugerujesz tortową, to takiej użyję. Wiem już, że chaczapuri jest pyszne, więc muszę je zrobić. Wyjścia nie ma ;)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php