Makaron z bakłażanem i oliwkami

Uwielbiam zaskakiwać moją żonę Alicję niebanalnymi obiadami. Staram się inspirować najlepszymi daniami próbowanymi w restauracjach i podpatrywać mistrzów kuchni w telewizyjnych show kulinarnych.

Biorąc z nich przykład, tworzę dania z zaskakującymi akcentami smakowymi, gdzie każdy kolejny kęs może oznaczać niespodziankę i zupełnie nowe doznanie dla kubków smakowych.

I właśnie ten pyszny makaron jest bardzo udanym przykładem smakowych eksperymentów inspirowanych kuchnią włoską. Parmezan, pesto i pomidory to klasyka wprost z Półwyspu Apenińskiego. Dodatek bakłażana, chili, oliwek – nieczęsto spotykanych jako dodatek do makaronu, czy zapewniających słodki akcent rodzynek powoduje, że uda ci się tak zaserwowanym daniem zaskoczyć nawet co bardziej wybrednych domowników. I zapewniam, że smakować będzie każdemu! :)

Makaron z bakłażanem i oliwkami

Makaron ten to propozycja dla wszystkich fanów kuchni włoskiej, ceniących sobie dobry smak i możliwość zjedzenia domowego obiadu. Jako baza do stworzenia tego przepisu posłużyły mi produkty z katalogu WARTO WYBRAĆ Intermarche, między innymi oryginalny włoski ser parmezan, którego jestem wiernym fanem :-)

Makaron z bakłażanem i oliwkami

Do przyrządzenia tego dania użyłem produktów kuchni włoskiej z gazetki Intermarche. Jak wypadło ich testowanie możesz przekonać się oglądając zdjęcia gotowego risotto, a na samym dole – pod przepisem – znajdziesz informacje na temat konkursu, w którym do wygrania jest 100 bonów zakupowych o wartości 300 zł! :-)

Składniki

Podane ilości składników wystarczą na przygotowanie obiadu dla dwóch osób.

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1/2 bakłażana
  • 10 szt. oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • przyprawy: kurkuma, cynamon, imbir, oregano, chilli, sól i pieprz
  • 1 spora łyżka pesto, 2 łyżki oliwy z oliwek – do ugotowanego makaronu
  • drobno starty ser parmezan

Wykonanie

  1. Nastaw wodę na makaron, a zaraz potem zajmij się warzywami do sosu.

  2. Bakłażana umyj i pokrój w dość drobną kostkę. Cebulę obierz ze skóry i posiekaj drobno.

  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwy i wrzuć bakłażana wraz z cebulą. Podsmażaj na średnim ogniu do czasu aż bakłażan zmięknie – ok. 10-15 minut

  4. Następnie na patelnię wlej pomidory, dodaj rodzynki, rozgnieciony czosnek i pokrojone w cienkie plasterki oliwki. Dodaj też wszystkie przyprawy oraz ocet balsamiczny. Duś całość pod przykryciem przez ok. 5 minut, a następnie przez kolejne 5-10 minut bez przykrycia, aby sos się zredukował i wyraźnie zgęstniał.

  5. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania.

  6. Do ugotowanego i odcedzonego tagliatelle dodaj pesto i oliwę, a następnie całość dokładnie, acz delikatnie wymieszaj – tak aby cały makaron pokrył się równomiernie pesto i oliwą. Dodatkowo posyp tak przygotowany makaron 1-2 łyżkami startego parmezanu i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

  7. Czas podawać! Na talerzach ułóż po solidnej porcji makaronu z pesto, oliwą i parmezanem. Na wierzchu umieść gęsty sos bazujący na bakłażanie, pomidorach, oliwkach, rodzynkach i aromatycznych przyprawach.

  8. Tuż przed podaniem całe danie oprósz jeszcze parmezanem. Możesz także przyozdobić makaron listkami świeżych ziół.

Makaron z bakłażanem i oliwkami

Konkurs! :-)

Do wypróbowania produktów kuchni włoskiej z katalogu WARTO WYBRAĆ Intermarche i stworzenia tego przepisu zaprosiła mnie sieć sklepów Intermarche. Dla Was, drodzy czytelnicy, mam również coś ekstra.

Intermarche przygotowało do rozdania sto nagród w postaci bonów zakupowych o wartości 300 zł każdy. Aby wziąć udział w zabawie wystarczy zrobić nieduże zakupy w sklepie Intermarche, odwiedzić stronę: www.pelnywozek.pl i odpowiedzieć na proste pytanie. Powodzenia! :-)

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php