Dynia to obowiązkowa pozycja na liście zakupów o tej porze roku. Właśnie na dobre zaczął się sezon na nią, więc czas na nowe przepisy. Tym razem będzie to danie makaronowe.
Słodka dynia doskonale komponuje się z aromatycznymi grzybami leśnymi, których teraz nie brakuje. A to wszystko w kremowym sosie na bazie śmietanki z dodatkiem świeżych ziół.
A jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie makaronu z przeróżnymi dodatkami to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.
Składniki
- 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
- 400 g dyni piżmowej
- 200 g świeżych grzybów
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu do dekoracji
Przygotowanie
- Dynię obierz ze skóry i usuń nasiona, miąższ pokrój w niedużą kostkę. Grzyby oczyść i pokrój na plasterki. 
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż cebulę aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek. 
- Dodaj dynię i smaż na niedużym ogniu przez około 5 minut. Dorzuć grzyby, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż grzyby się przyrumienią. 
- Wlej śmietankę, zagotuj i dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Mieszając podgrzewaj przez około 20 minut aż sos zgęstnieje. 
- Danie podawaj posypane świeżymi ziołami. 

 
		

Czy makaron przy tak długim podgrzewaniu już po ugotowaniu się nie rozleci?