zajadam.pl

Makaron z dynią i grzybami

Makaron z dynią i grzybami

Dynia to obowiązkowa pozycja na liście zakupów o tej porze roku. Właśnie na dobre zaczął się sezon na nią, więc czas na nowe przepisy. Tym razem będzie to danie makaronowe.

Słodka dynia doskonale komponuje się z aromatycznymi grzybami leśnymi, których teraz nie brakuje. A to wszystko w kremowym sosie na bazie śmietanki z dodatkiem świeżych ziół.

A jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie makaronu z przeróżnymi dodatkami to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

  • 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
  • 400 g dyni piżmowej
  • 200 g świeżych grzybów
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie

  1. Dynię obierz ze skóry i usuń nasiona, miąższ pokrój w niedużą kostkę. Grzyby oczyść i pokrój na plasterki.

  2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż cebulę aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.

  4. Dodaj dynię i smaż na niedużym ogniu przez około 5 minut. Dorzuć grzyby, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż grzyby się przyrumienią.

  5. Wlej śmietankę, zagotuj i dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Mieszając podgrzewaj przez około 20 minut aż sos zgęstnieje.

  6. Danie podawaj posypane świeżymi ziołami.

Skomentuj

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php