zajadam.pl

Makaron z dynią i grzybami

Makaron z dynią i grzybami

Dynia to obowiązkowa pozycja na liście zakupów o tej porze roku. Właśnie na dobre zaczął się sezon na nią, więc czas na nowe przepisy. Tym razem będzie to danie makaronowe.

Słodka dynia doskonale komponuje się z aromatycznymi grzybami leśnymi, których teraz nie brakuje. A to wszystko w kremowym sosie na bazie śmietanki z dodatkiem świeżych ziół.

A jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie makaronu z przeróżnymi dodatkami to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

  • 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
  • 400 g dyni piżmowej
  • 200 g świeżych grzybów
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie

  1. Dynię obierz ze skóry i usuń nasiona, miąższ pokrój w niedużą kostkę. Grzyby oczyść i pokrój na plasterki.

  2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż cebulę aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.

  4. Dodaj dynię i smaż na niedużym ogniu przez około 5 minut. Dorzuć grzyby, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż grzyby się przyrumienią.

  5. Wlej śmietankę, zagotuj i dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Mieszając podgrzewaj przez około 20 minut aż sos zgęstnieje.

  6. Danie podawaj posypane świeżymi ziołami.

Skomentuj

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php