zajadam.pl

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym

Makaron z pieczarkami w śmietanie

Makaron to dla mnie najlepszy wybór w środku tygodnia, kiedy po pracy nie mam często czasu i siły na stanie przy garach. Wtedy staram się przyrządzić coś dobrego czasie nie dłuższym niż czas gotowania makaronu lub ryżu.

W 10-15 minut udaje się zwykle przygotować makaron z podsmażonym warzywem i lekkim sosem. Tym razem proponuję połączenie makaronu razowego z pieczarkami, natką pietruszki i śmietanką. Proste, szybkie, sycące i przede wszystkim pyszne! :-)

 

Czas przygotowania

Wprawny kucharz amator powinien poradzić sobie w ok. 15 minut.

Składniki

Makaron z pieczarkami w śmietanie

  • ulubiony makaron, najlepiej świderki
  • pieczarki
  • cebula
  • śmietana 30%
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • starty żółty ser do podania

Wykonanie

  1. Zacznij od nastawienia makaronu do gotowania według instrukcji z opakowania.

  2. W czasie kiedy makaron się gotuje, zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Na początek rozgrzej dość mocno patelnię. Cebule obierz i pokrój drobno, wrzuć na gorącą patelnię z kilkoma łyżkami oleju i smaż na średnim ogniu.

  3. Umyte pieczarki krój w cienkie plasterki i wrzucaj na patelnię. Oprósz zawartość patelni solą, a następnie skrop sokiem z cytryny – dzięki cytrynie pieczarki nie będą ciemnieć w trakcie smażenia i zachowają przyjemną, jasną barwę.

    Makaron z pieczarkami w śmietanie

  4. Kiedy pieczarki będą już miękkie, dodaj na patelnię ugotowany makaron i natkę pietruszki. Dodaj też zioła i pieprz, a następnie całość zamieszaj i podsmażaj na niedużym ogniu.

    Makaron z pieczarkami w śmietanie

  5. Kiedy już wszystkie składniki ładnie się połączą wlej na patelnię śmietanę.

    Makaron z pieczarkami w śmietanie

  6. Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż śmietana zacznie gęstnieć i ładnie pokryje makaron. Musisz jednak pilnować, aby śmietana stworzyła gęsty sos i nie zdążyła się całkowicie zredukować, bo wtedy danie może wyjść dość suche. Idealnie jest wtedy, kiedy makaron i warzywa pokryte są gęstym sosem, a po przełożeniu makaronu na talerze na patelni zostanie jeszcze kilka łyżek gęstego śmietanowego sosu do polania każdej porcji.

    Makaron z pieczarkami w śmietanie

  7. Przed podaniem warto jeszcze każdą porcję lekko oprószyć odrobiną zielonej natki pietruszki i startym żółtym serem (najlepiej typu parmezan).

Makaron z pieczarkami w śmietanie

Skomentuj Pod wpisem mamy już 31 komentarzy!

oceny: 9, śr. ocena: 5

5

Zobacz również

Ilość komentarzy: 31 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. -dzisiaj wypróbuje makaron z pieczarkami , nie wiedziałam o posypaniu patelni solą i sokiem z cytryny aby pieczarki nie ściemniały .

    1. ja zrobiłam z 18% i to był błąd :( w ogóle mi nie smakowało …myślę , że jednak z 30% będzie duuuużo smaczniejsze ;)

  2. chwila prawdy! zabieram sie za gary :P obiecałem nowo poznanej dziewczynie obiad :D mam nadzieje że wyjdzie i będzie smakować tak jak zachwalacie bo wygląda rewelacyjnie :D trzymać kciuki :P Pozdor!

  3. 5

    Wspaniałe danie, ja jeszcze dodałem od siebie trochę szynki pokrojonej na malutkie kawałeczki. Pycha, bardzo dobry przepis !!! ;)

Czego szukasz?

css.php