Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem

Dania makaronowe to mój sprawdzony sposób na pyszny obiad. Makaron jest bardzo łatwy w przygotowaniu i stwarza mnóstwo możliwości. Jednym z fajniejszych pomysłów są muszle conchiglioni, które możesz nadziewać dowolnym farszem.

Wnętrze muszli wypełniłam świeżym szpinakiem i kremową ricottą. Zielone liście podsmażyłam z czosnkiem i obowiązkową gałką muszkatołową. Nadziewany makaron zapiekam w piekarniku razem z domowym sosem pomidorowym i mozzarellą.

Muszle makaronowe

Z dużych muszli makaronowych można wyczarować efektowne danie, które pięknie prezentuje się na stole, ale także wyśmienicie smakuje.

Składniki

  • 250 g muszli makaronowych conchiglioni
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych, bez skórki (800 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz i cukier do smaku
  • 250 g mozzarelli
  • listki świeżej bazylii

Muszle makaronowe

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i odcedź.

  2. Przygotuj nadzienie – na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

  3. Do czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 5 minut.

  4. Patelnię zdejmij z ognia przestudź. Szpinak wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  5. Teraz czas na sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.

  6. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i oregano. Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).

  7. Powstały sos wlej do żaroodpornego naczynia. Muszle makaronowe nadziej farszem z szpinaku i ricotty.

  8. Muszle ułóż na sosie pomidorowym i posyp kawałkami sera mozzarella (odrywaj nieduże kawałki sera rękoma i posyp je na wierzchu).

  9. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 20-25 minut.

  10. Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym serwuj gorący, posypany świeżymi ziołami np. listkami bazylii.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska
Obiad

Muszle makaronowe

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Barbara Bogunia says:

    Najlepszy fragment: patelnię wymieszaj z serem ricotta :))) Sprawdzony przepis hihi ;))

  • Dominika says:

    Mam 12 lat i dziś chciałam zrobić niespodziankę rodzicom. Weszłam na tego bloga i zaciekawił mnie ten przepis. Postanowiłam go zrobić, bo wiedziałam że rodzice uwielbiają szpinak. Danie mi bardzo ale to bardzo smakowało, moim rodzicom również. Jak dotąd nienawidziłam szpinaku tak teraz mi bardzo smakuje.
    Zamiast ricotty użyłam sera fety bo nie znalazłam jej w sklepie. Danie nie straciło na wartości i było przepyszne. Polecam serdecznie :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php