Dania makaronowe to mój sprawdzony sposób na pyszny obiad. Makaron jest bardzo łatwy w przygotowaniu i stwarza mnóstwo możliwości. Jednym z fajniejszych pomysłów są muszle conchiglioni, które możesz nadziewać dowolnym farszem.
Wnętrze muszli wypełniłam świeżym szpinakiem i kremową ricottą. Zielone liście podsmażyłam z czosnkiem i obowiązkową gałką muszkatołową. Nadziewany makaron zapiekam w piekarniku razem z domowym sosem pomidorowym i mozzarellą.
Z dużych muszli makaronowych można wyczarować efektowne danie, które pięknie prezentuje się na stole, ale także wyśmienicie smakuje.
Składniki
- 250 g muszli makaronowych conchiglioni
- 250 g sera ricotta
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 puszki pomidorów pokrojonych, bez skórki (800 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, świeżo mielony czarny pieprz i cukier do smaku
- 250 g mozzarelli
- listki świeżej bazylii
Przygotowanie
W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i odcedź.
Przygotuj nadzienie – na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Do czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 5 minut.
Patelnię zdejmij z ognia przestudź. Szpinak wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Teraz czas na sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.
Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i oregano. Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).
Powstały sos wlej do żaroodpornego naczynia. Muszle makaronowe nadziej farszem z szpinaku i ricotty.
Muszle ułóż na sosie pomidorowym i posyp kawałkami sera mozzarella (odrywaj nieduże kawałki sera rękoma i posyp je na wierzchu).
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 20-25 minut.
Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym serwuj gorący, posypany świeżymi ziołami np. listkami bazylii.