zajadam.pl

Pieczony kurczak z pomarańczą i tymiankiem

Pieczony kurczak z pomarańczą i tymiankiem

Ten przepis to absolutny klasyk – pieczone udka kurczaka z pomarańczą i tymiankiem. Nie wymaga ani dużo czasu, ani wielu składników. Mięso kurczaka przyrządzonego w ten sposób jest delikatne i soczyste, a skórka przypieczona i chrupiąca.

Pieczone udka kurczaka są doskonałym pomysłem na szybki obiad, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu. Aby posiłek był w pełni wartościowy, warto podawać je z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 2 cm imbiru
  • 2 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i połącz z sosem sojowym.

  2. Mięso kurczaka natrzyj olejem solą, pieprzem, tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem.

  3. Kurczaka wstaw do naczynia żaroodpornego i zalej sokiem z pomarańczy. Odstaw na 30 minut do lodówki.

  4. Do kurczaka dołóż pomarańczę pokrojona w plasterki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 40 minut.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php