Na czasie:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem są dość czasochłonne, ale efekt końcowy w pełni rekompensuje poświęcony czas. Farsz powinien mieć wyrazisty smak i nie może być zbyt suchy.

Jeśli farsz jest zbyt suchy możesz dodać trochę bulionu. Co do ciasta na pierogi to jest kilka szkół, niektórzy dają do ciasta jajko, a dla innych to niedopuszczane bo ciasto za twarde, nie da się rozwałkować itd. Nic bardziej mylnego. Do tej pory korzystałam ze sprawdzonego przepisu na ciasto, właśnie z dodatkiem jajka, który nigdy mnie nie zawiódł. Co więcej pierogi z takiego ciasta lepiła zawsze moja mama, moja babcia… i były idealne – delikatne, miękkie i elastyczne. Tym razem przygotowując pierogi z mięsem, skorzystałam z przepisu na ciasto bez jajka. W obu przypadkach pierogi wyszły bardzo dobre. Po przetestowaniu obu wersji, mogę stwierdzić, że przepisy te będę stosować zamiennie.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml mocno ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1/4 przypalonej cebuli
  • liść kapusty włoskiej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 1/4 kostki masła

Ciasto na pierogi

Wykonanie

  1. Mięso włóż do garnka zalej około 1,5 l wody. Dodaj włoszczyznę i gotuj przez 30 minut.

  2. Do gotującego wywaru dodaj liście laurowe, ziela angielskie, ziarna pieprzu i gotuj jeszcze przez kolejne 30 minut.

  3. Bułkę namocz w przegotowanej wodzie, możesz dodać trochę wywaru co podniesie walory smakowe farszu.

  4. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na maśle na złoty kolor.

  5. Mięso zmiel z bułką i dodaj cebulę. Farsz dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

  6. Teraz możesz przejść do przygotowania ciasta na pierogi. Mąkę wsyp do miski, dodaj olej, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite.

  7. Ciasto podziel na 2 części i kolejno rozwałkuj każdą z nich na cienki placek (o grubości około 2-3 mm) i za pomocą szklanki wykrój kółka.

  8. Przygotowany mięsny farsz umieść na środku każdego kółka wykrojonego z ciasta. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

  9. W garnku zagotuj wodę (osolona z dodatkiem łyżki oleju).

  10. Pierogi wrzuć do wrzącej wody. Gotuj jeszcze przez około 3 minuty po wypłynięciu pierogów. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.

przygotowania: 60 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 90 minut
ilość porcji: 50
kuchnia polska
Obiad

Pierogi z mięsem obowiązkowo okraszone cebulką zeszkloną na maśle.

Pierogi z mięsem

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 44 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 44 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Małgorzata says:

    Do ciasta na pierogi zawsze dodaje 2,3 żółtka , ciasto ma ładniejszy kolor i jest bardzo elastyczne , potem przepuszczam przez maszynkę do makaronu , osiągniesz jednakowa grubosc i nie meczy wałkowanie , powodzenia

  • Wojtek says:

    Ciasto na pierogi smakuje zdecydowanie lepiej BEZ oleju. Nie jest również sztywne po ostygnieciu.

  • Ula says:

    Do ciasta dobrze jest dodać łyżkę masła wtedy ciasto jest miękkie i fajnie sie skleja

  • Piekarska says:

    Ja również robię ciasto bez jajka,na przemian z…zależy z czym pierogi lepię…ten przepis super,farsz przepyszny dzięki

  • kezselleszek says:

    Witam i pozdrawiam! Mam pytanie czy mięso na farsz musi być wołowe czy możne być wieprzowe? Jeżeli wołowe to jakie najlepsze? A jeżeli wieprzowe to możne być karczek? Dziękuję
    tak na marginesie super robotę robicie ;)

  • Kasia says:

    A jajko w cieście,przepis do bani

    • amatorka says:

      Ciasto do pierogów jest bez jajka!amatorskie może mają…ewentualnie można dodać masła albo margaryny.

  • Gosia says:
    5

    Witam, czy czas 30 minut na początku należy liczyć od momentu zagotowania wody, czy od samego początku kiedy wkładamy mięso do zimnej wody?

  • Jolanta says:
    5

    Wlasnie dzisiaj wzoruje sie na przepisie tej strony.Robie pierogi miesne.i z grzybami.Wesolych swiat i dzieki za podpowiedzi.Jolanta.

  • Monia says:

    Co zrobić żeby farsz nie wypływał z ciasta w barszczu? Co robię nie tak?

    • Tomek Lach says:

      ciasto musi być słabo sklejone, mocniej dociskaj jego brzegi przy lepieniu pierogów, ew. użyj widelca albo specjalnej składanej formeki

  • Iwona says:
    4

    Genialne ciasto, pierogi wyszły super, a farsz potraktowałam blenderem. Też ok. Dziękuję

  • ewa says:
    5

    Twoje przepisy są proste i przejrzyste dlatego od czasu to czasu zaglądam tu czy coś nowego wymyśliłeś :-)….

  • Kacper says:

    Po co jest liść kapusty włoskiej, bo nawet w sposobie wykonania nie ma o nim mowy?

  • Natalia says:
    5

    Ehhh co tu dużo pisać, pyszne!! Idę kleić

  • Neyla says:
    4

    prosty przepis, szybka robota i mamy wspanialy obiad polski. Jesli nie chcemy by farsz wyszedl zbyt suchy musimy wybrac odpowiednia czesc wolowiny, najlepiej golen przednia lub tylnia (tzw prega), jest idealna do gotowania bulionow i ze wzgledu na ogromne jej unerwienie, pozostaje „soczysta” rowniez po dlugim gotowaniu. Nie zapomnijmy o szybkim jej przesmazeniu (najlepiej na oliwie, jest delikatka i nie zabija watroby ani smaku naszej soczystej wolowiny) z kazdej strony przed wlaniem wody. Spowoduje to zamkniecie porow i zatrzymanie wody wewnatrz, takim sposobem nasze mieso bedzie zawsze soczyste. Dodajmy rowniez lampke czerwonego wina, ktore odparowujac zabierze ze soba nadmierny zapach miesa (tylko ten nadmierny), reszte mozemy wypic do obiadu ;) Dopiero po odparowaniu wina, zalejmy nasze mieso woda i dodajmy warzywa (do wrzacej juz wody), jesli mozemy, zawsze SWIEZE, pamietajmy, ze wegety i inne buliony suche, sa produktami z ogromna iloscia chemicznych substancji i niklymi wartosciami odzywczymi. Ah i jeszcze jedno, sos z miesa (mniej lub bardziej rzadki) przepusccie przez przecierak, jesli ktos ma (idealna maszyna do sosow, nie tylko tego z pomidorow), sprawi on, ze zbedne i niestrawne wlokna np z selera, ktore pozniej pecznieja nam w brzuchu, nie zostana przez nas spozyte. A sos przetarty uzyjemy do namoczenia naczej bulki lub kawalkow chleba z grano durum (wole, bo bulka to sie klei) tak by nasz farsz wyszedl wysmienity lub duszenia czy gotowania innych dan (jesli zostalo nam go duzo), aromatyzujac i urozmaicajac ich smak i zapach (np ziemniaki z karczochami). Mniam mniam!SMACZNEGO!

  • Marta says:

    Czy farsz się nada do uszko do barszczu czerwonego?

  • aska says:

    witam, przepis mi się podobał, bogaty farsz, poza jednym-nie smażymy na maśle!! to bardzo niezdrowe,lepiej dodac oliwy. pozdrawiam:)

    • Paletka says:

      To właśnie na oliwie się nie smaży bo to bardzo niezdrowe. Oliwę wykorzystujemy na zimno, do sałatek lub pesto. A smażyć należy na maśle klarowanym, oleju rzepakowym, słonecznikowym lub kokosowym rafinowanym. Ewentualnie jak ktoś lubi to na smalcu. Proszę poczytać o szkodliwym działaniu temperatury na oliwę a potem się wypowiadać.

  • Karlson says:
    5

    Ciasto i farsz wyszło rewelacyjnie!! Polecam palce lizac!!

  • Stefan says:

    Czy do tego farszu dodajemy całą dużą bułke czy małą kajzerkę?

  • Anna says:

    Dziękuję za ten przepis ; ) pierwszy raz ktoś tak rzetelnie napisał. Pierogi wyszły super

  • Alicja says:
    5

    Co z tym masłem?

  • Iwona says:

    Jajko do ciasta jest tak samo zbędne jak olej czy też bułka do farszu. Spróbujcie, niebo w gębie

  • Asia says:
    5

    Ja też szukałam przepisu na farsz, ciasto robię podobnie.Pracochłonne bardzo, chciałabym jeszcze zrobić z soczewicą.

  • michal says:

    Czesc. Wlasnie robie . Wloszczyzne mialem mrozona pocieta, i z taka gotuje. Co sądzicie aby mieso zmielic razem z wliszczyzna??

  • Jarek says:
    5

    Cześć Wam. Szukałem przepisu na farsz. Ciasto robię inaczej. 1 kg mąki,3 szklanki mleka, pół kostki masła. Podgrzewam mleko,w nim rozpuszczam masło i dodaję do mąki. Oczywiście nie polecam robić takiej ilości.Pierwszy raz jak to zrobiłem to mi brakło farszu na ruskie i dymałem po truskawki ,bo szkoda ciasta było.Pozdrawiam.

    • Dziu says:

      Moja babcia jak zostawało jej ciasto z pierogów to przerabiała je na makaron-krajankę . Ew. suszyła go i przechowywała w papierowej torbie.

  • Sarka says:

    czy jedna godzina gotowania mięsa wołowego wystarczy???

  • jarek says:

    wyszly mi calkiem niezle. dziekuje bo bez jajka tez mozna.

  • wujek franek says:

    mój farsz na pierogi.
    zbieram przez tydzień lub dłużej mięso z obiadu. Kurczak gotowany,smażony, wieprzowina wołowina, wątróbka w każdej postaci. Jak uzbieram ok. kilogramu przepuszczam przez maszynkę dodaję kajzerkę namoczoną w mleku lub bulionie, cebulkę przesmażoną, 2 ząbki czosnku, vagetę, kostkę rosołową, pieprz, można imbir, dwa jajka mieszam jak ciasto hakiem przez parę minut.

  • patusia1230 says:
    5

    wolę okrasić boczkiem albo słoniną (cebula jest ciężkostrawna choć smaczna) ja nie mogę, więc nie koniecznie jest to obowiązkowe ;)

  • Lilka says:
    5

    Witam!Wspaniały przepis!! Robię identycznie i wszyscy się zajadają!! Nie ma jak domowe pierogi z mięskiem!!Pozdrawiam

  • K. says:

    A jakieś rozwiązanie dla osób które nie mają maszynki do mielenia mięsa… ?
    Gotować zmielone wcześniej w sklepie?

    • k.k. says:

      Ja kupuje mielone mieso.gotuje wraz z warzywami.potem wyjmuje z rosolu i blenderuje mieso wraz z warzywami. :)

    • aneta says:

      No wiesz co ! Ugotuj mieso I posiekaj nozem. Wesolych Swiat

    • Lidka says:

      kup maszynkę, inwestycja na lata…. najlepsza jest z tych starych, metalowych

Ilość komentarzy: 44 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php