Na czasie:

Pierogi ruskie

pierogi ruskie

Pierogi ruskie odkąd pamiętam są specjalnością babci (każdej babci;) i barów mlecznych (polecam np. Bar Teatralny w Gliwicach). Sam do tej pory kilka razy próbowałem je zrobić własnoręcznie. Niestety z mizernym skutkiem – aż do dzisiaj :)

Przepis na pierogi ruskie jest banalny, jednak żeby przygotowania nie zajęły całego, a nawet dwóch dni, trzeba się do tego odpowiednio zabrać. Ja jestem leniwy i raczej nie lubię przygotowywania jedzenia przez czas dłuższy niż 30 minut. W dodatku te niby łatwe w przygotowaniu pierogi ruskie wbrew pozorom mogą sprawić niemałe problemy. Twarde ciasto, woda na na talerzu, nie ten smak… właśnie z tymi kłopotliwymi detalami postaram się rozprawić w moim przepisie.

Farsz do pierogów ruskich to bardzo indywidualna sprawa. Wiele osób jako pierogi ruskie uznaje to, czym karmiły je w czasach dzieciństwa babcie. Dla jednych pierogi ruskie muszą być pikantne, z dużą ilością cebuli, dla innych nieco słodkawe, w przewagą sera i delikatnym akcentem ziemniaczanym. Ja podaję przepis na farsz neutralny, taki jaki spotkać można w dobrych barach mlecznych – niezbyt mocny, ale z charakterem :)

Najprostsza część tematu to zdefiniowanie składników i ich proporcji. Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania ok. 50 sztuk pierogów.

Składniki:

  • mąka pszenna – 300g
  • ciepła woda – 200 ml mocno ciepłej przegotowanej wody
  • ziemniaki – ok. pół kilograma
  • twaróg – 150 – 200 gram
  • 1 niewielka cebula
  • masło do podsmażenia cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pierogów:

  1. Przygotowanie pierogów zacząłem od obrania ziemniaków do farszu. Ugotowałem do miękkości w osolonej wodzie.

  2. Kiedy tylko ziemniaki zostały odstawione do gotowania, zabrałem się za siekanie cebuli, którą następnie wrzuciłem na patelnię i zeszkliłem na maśle.

    pierogi ruskie przepis

  3. Nie lubię brudzić całej kuchni i być oblepionym mąką, więc zamiast stolnicy przygotowałem dużą miskę, do której wrzuciłem odmierzoną ilość mąki. Następnie stopniowo dolewałem do ciepłą wodę i mieszałem zawartość miski przy pomocy łyżki ( rączki czyste! :-) ).

    pierogi ruskie przepis

     

  4. Kiedy mąka z wodą połączyły się już w zwartą masę, zacząłem wyrabiać ciasto na pierogi ręką. Zajęło to dosłownie kilkadziesiąt sekund i w efekcie powstała miękka i sprężysta kula ciasta nie klejąca się do dłoni, a z misce nie pozostało prawie śladu po mące.

    pierogi ruskie przepis

  5. Kulę ciasta odłożyłem na bok i przykryłem ściereczką, tak żeby nie wyschło.

  6. W tym momencie ziemniaki były już ugotowane, więc odcedziłem je i zabrałem się do przygotowania farszu.

  7. A. Tradycja w tym momencie nakazuje wyjęcie wielkiego pudła z maszynką do mielenia, którą najpierw przez dwie godziny trzeba składać, potem przez 3 minuty zmielić ziemniaki, a na koniec przez dwie godziny myć i rozkładać całą machinę. Ja z tego punktu zrezygnowałem.

    B. W mojej ekspresowej wersji przepisu wyglądało to tak: ugotowane ziemniak, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wrzuciłem do dużej miski i w kilka minut widelcem porozgniatałem ziemniaki i resztę składników. Mieszałem, stukałem i już po kilku chwilach powstała z tego ładna i jednolita masa. Drogie Panie, w przypadku braku siły, użyć mogą dodatkowego narzędzia w postaci faceta ;)

    pierogi ruskie farsz

  8. Kiedy farsz był już gotowy, zabrałem się za rozwałkowanie ciasta na pierogi. Wcześniej podzieliłem je na mniejsze części, tak żeby rozwałkowany placek zmieścił się na mojej niezbyt dużej desce/stolnicy. Co ważne ciasto powinno być rozwałkowane starannie i tak, żeby było po prostu cienkie. Im cieńsze ciasto tylko lepsze pierogi i bardziej miękkie.

    pierogi ruskie przepis

  9. Przy pomocy niedużej szklanki powycinałem z ciasta kółka, na które następnie nałożyłem ok. łyżeczkę farszu.

    pierogi ruskie przepis

    pierogi ruskie przepis

  10. Kolejny punkt programu – lepienie pierogów. Można do tego użyć specjalnej maszynki, którą za kilka złotych kupisz w większości marketów. Ja przygotowałem tylko ok. 30 pierogów, więc bez problemu poradziłem sobie zagniatając krawędzie ciasta palcami. Co ważne, włożyłem w tą czynność sporo wysiłku :) Dzięki temu pierogi nie rozleciały się podczas gotowania.

    pierogi ruskie

  11. Gotowe pierogi wrzuciłem do gotującej się osolonej wody i gotowałem ok. 4 minuty. Najlepiej jednak nie polegać na stoperze. Po 3 minutach wyjmij jednego pieroga z garnka i sprawdź czy jest już dobry. Generalnie pierogi powinny ugotować się miękkości w czasie 3 do 5 minut.

  12. WAŻNE! Pierogi najlepiej wyjmować z wody przy pomocy narzędzia, które pozwoli na ich dobre odsączenie z wody. Powódź na talerzu to chyba najgorsze co mógłbym zrobić po tym, jak przez kilkadziesiąt minut przygotowywałem moje pierogi! Do wyjmowania pierogów używam sitka z dużymi oczkami i po wyjęciu jednej porcji odczekuję kilka sekund, zanim układam pierogi na talerzu.

  13. Pierogi najczęściej podaję polane roztopionym masłem i oprószone świeżo zmielonym pieprzem. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie skwarków z boczku, lub podsmażenie na złoto drobno posiekanej cebuli.

przygotowania: 25 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 10
kuchnia polska
Obiad

pierogi ruskie

Smacznego! :)

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 270 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 270 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • 123214 says:

    300g mąki i 200ml ciepłej wody to wyszła masa jak na kluski lane, za dużo wody to jest na ciasto, 3:1 jest dobre ratio.

  • Kasia says:

    Super przepis pierogi wyszly pyszne dzieki

  • Ella says:

    Od 30 lat robie pierogi bo dzieci je ubostwiaja, ale niestety rzadko bo to zabiera4 duzo czasu. Ten przepis jest wspanialy, genialny, dzieki

  • Jola says:

    Zamiast widelca używam zwykłego ugniatacza do ziemniaków (takiego z dziurkami), nie ma grudek, szybko i sprawnie, polecam :)

  • Barbara says:

    Pamiętajcie żeby nigdy nie robić pierogów przy uchylonym oknie i zawsze przed lepieniem opłukać dłonie w słonej wodzie.

  • Agnieszka says:

    Można użyć przeciskarki do ziemniaków i zmielić w ten sposób również twaróg :) potem tylko wymieszać, doprawić… Nie ma grudek :)

  • Tom says:

    Dzień dobry, dziękuję bardzo za przepis.
    Minimum składników – maksimum smaku!
    Robiłem pierogi pierwszych raz i wszyscy w domu są zachwyceni :)
    Nie zajęło mi to tyle czasu ile myślałem. Dzieci chętnie pomagały w przygotowaniu a po ugotowaniu była rodzinna uczta :)

  • Asia says:

    Rewelacyjny przepis, pysznie, szybko, pomysłowo.

  • Agata says:

    Megaaa, dziękuję ;)

  • Taka_jedna:) says:

    No więc, chcąc mieć 100% gwarancję, że nie wyjdą twarde, gotowałam prawie 10 min. :P I zupełnie niepotrzebnie! Wyszły tak mięciutkie, że ledwo je doniosłam z talerza do ust, a przy tym ani jeden się nie wybebeszył! Biorąc przykład z pana Tomasza, oszczędziłam sobie angażowania maszynki do mielenia, i jak dla mnie nadzienie było ok, aczkolwiek grudki ziemniaków i sera były wyczuwalne, więc w wersji „dla gości” może jednak warto zadać sobie więcej trudu, ale nic to! Wyszły przepyszne! :) Planowałam zjeść pięć, nie więcej, ale wyszły tak zarąbiste, że dołożyłam sobie jeszcze drugie pięć, a potem trzecie… :O A teraz nie mogę się ruszać. O.o Ale NICZEGO nie żałuję. :D

  • Ella says:

    Świetny przepis! Po raz pierwszy zrobiłam pierogi ruskie i wyszły wyśmienite!

  • Grazyna says:

    Panie Tomku, pierożki wyglądają ślicznie i zapewne są smaczne.
    Bardzo niesympatyczny komentarz Kitka.Ale co tam! Pozdrawiam serdecznie pana!

  • Vlodek says:

    Do gotowych pierogów polecam również śmietanę.Zwróć też uwagę na mąkę.Wprawdzie ta biała,drobno mielona ,dobrze się ugniata i lepi,ale jest mocno niezdrowa.Ja używam mąki z samopszy z dodatkiem mąki płaskurkowej,lub orkiszowej.Moje pierogi wyszły niezwykle smacznie i sycąco.

  • kitka says:

    Ja daję 1kg sera i 1.5kg ziemniaków, 4 cebule. A nadziewanki daję tak dużo że są pękate. Ale jak będę biedniejsza to chętnie skorzystam z przepisu..

  • wlod says:

    panie Tomku przepis mi się podoba i go dzisiaj wykorzystam,prosto jasno bez manierowania 3g+5g jedyny problem z masłem i serem bo dziś Pani-Baby nie ma na targu,cóż musi wystarczyć biedronkowe,ruskie dzisiaj muszą być i basta,

  • Agata says:

    Panie Tomku.Właśnie zrobiłam pierwsze w życiu pierogi ruskie!Stosując się do wskazówek z pańskiego przepisu.Wyszły!Nie jestem i nigdy nie czułam się kucharką,zawsze wydawało mi się że to wyższa szkoła jazdy i na pewno mi się nie uda.Jestem zachwycona))Wspomnę że kiedy nauczyłam się robić gołąbki/które ubóstwiam/dłuższy czas były jedyną potrawą.Hm..coś mi się zdaje że pierogi wg pańskiego przepisu będą daniem nr 1 na Wielkanoc.Dziękuję.Pozdrawiam

  • Bronisława Góralczyk says:

    Witam serdecznie.
    Ja tylko dodam, że do takiego farszu dodaję czasem żółty ser np. salami (w ilości 1/3 objętości farszu) i mam wtedy słynne „pierogi legnickie pana Popka”, które swego czasu jadałam w ulubionym barze mlecznym w Legnicy, czyli w mieście zwanym kiedyś „Małą Moskwą”. Wtedy te pierogi mają fantastyczny, pikantny smak!
    Uwaga – ziemniaki gotuję w mundurkach.

    Polecam i pozdrawiam cieplutko,
    entuzjastka Pana genialnej jajecznicy, Bronisława Góralczyk z Gliwic

  • Ania says:

    Muszę do Ciebie 2 końcu napisać, bo gdy tylko nadchodzi potrzeba wchodzę na Twoją stronke i zawsze wszystko czego potrzebuje jest i w dodatku jak smakuje! W zasadzie chciałam Ci tylko podziękować, że udostepniasz swoje przepisy, są bardzo pomocne a najbardziej podoba mi się, że dajesz wskazowki jak zrobic cos łatwiej i szybciej. Super !

  • Anet says:

    Jaki ser twarog owy do takich pierogów? Czy może tez być chudy?

  • Ania says:

    Zrobiłam dzisiaj moje pierwsze pierogi w życiu z twojego przepisu ;) chciałam zrobić mężowi niespodziankę bo mamusia mu najlepsze pierogi zawsze robiła i muszę przyznać REWELACJA ! Mąż się zajadał aż się uszy cząsly i stwierdził ze są lepsze niż od mamy
    Ciasto rewelacja m, rozpuszczalo się w ustach !
    Dziękuje za ten cudowny przepis będę tu napewno wracać !
    Pozdrawiam serdecznie

  • Karolina says:

    Przepis świetny :) Pierogi wyszły pyszne :) ja dodatkowo użyłam mąki dedykowanej do wyrobu pierogów z Polskich Młynów- ciasto wyszło idealne :)

  • Aneszka says:

    Dokładnie takiego przepisu szukałam. I do tego te podpowiedzi… jak rąk nie zabrudzić :)

  • Marit says:

    Genialny w swojej prostocie przepis. przez przypadek na niego wpadlam bo moj sie gdzies zawieruszyl, a nie mialam proporcji w glowie. smiesznie napisany, a ze chyba kazdy nosi lenia w sobie to przystepny;) Pierogi wyszly super, wszyscy zachwalaja i wyjadaja. Chyba bedzie trzeba zrobic kolejna ture. Dziekuje za ten super przepis. Pozdrawiam

  • czarnulka says:
    3

    Drogi Panie. Istnieje coś takiego jak praska do ziemniaków i w ogóle nie jest do tego potrzebny mężczyzna :) Polecam kupić jest dużo szybciej niż widelcem i równie szybko się myje :)

  • Joanna says:

    Kurcze, czy jesteś żonaty ???? :))))))))))))) zaraz zabieram się za pierogi w Twoim wydaniu, postanowiłam w tym roku dla urozmaicenia podać pierogi w różnych smakach. mam już ze szpinakiem, z kapustą i grzybami, te będę kolejne. Potem jeśli czasu starczy to jeszcze zrobię pieczone z pieczarkami :)

  • smakosz says:

    Do rozrobienia ciasta dobrze jest dodać łyżkę oleju Są wtedy miękkie pierogi

  • Piter says:

    Witam,jestem wielkim smakoszem ruskich.Jadam od dziecka,i powiem ze kazdy robi inaczej ale zawsze smacznie.Przepis jaknajbardziej ok..ja ziemniaki gotuje w mundurkach obieram przed tłuczeniem.Pozdrawiam i smacznego

  • M says:

    Aaa! Wlasnie takiego , eksperowego przepisu szukałam! Milo wiedzieć, że nie tylko ja jestem tak leniwa, żeby kombinować farsz bez maszynki :D

  • Farsz gotowy dobre składniki polecam.

  • 5

    Robię właśnie pierogi ciasto już gotowe a teraz robię farsz do pierogów nie wiem czy się uda zobaczymy lajki poproszę

  • Marek Kuraś says:
    5

    super pierogi, dzisiaj zrobiłem i wyszły świetne. Dziękuję za przepis :)

  • Aneta says:
    5

    Dzis robilam pierogi wg Pana przepisu, wyszly rewelacyjne ;) ciasto bardzo delikatne :) polecam

  • ula says:

    Przepis ciekawy tylko ja do ciasta daje jeszcze żółtko jajka i odrobine oleju

  • Kasia says:

    Zrobiliśmy dziś razem z Mężem :) wyszły super, choć trzeba było dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto miało dobrą konsystencję. Były delikatne i pyszne. Polecam! :)

  • Anna says:
    5

    Dodaję jeszcze skwarki z wędzonego boczku i cebulę

  • Bogdan says:

    Dodałem do farszu łyżeczkę pieprzu ziołowego, były chwalone!

  • Anna says:

    Podoba mi się ten przepis. Jestem prosty i przejrzysty. Dzisiaj zrobię pierogi ruskie właśnie według tego przepisu.

  • Mała Woda says:
    5

    Kolejny raz zrobiłam, kolejny raz pyszne, nie rozklejały się w gotowaniu, największa robota to klejenie, reszta banalnie łatwa :))

  • Iwona says:
    5

    super przepis wlasnie robie polecam

  • jj says:

    Jakieś cienkie Ci wyszły…

  • Gawlik Tomasz says:
    5

    Dzieki Tomek za przepis bardzo dobre

  • Marzenka says:
    5

    Przepis napisany w bardzo sympatyczny sposób.Moja podpowiedź odnośnie maszynki do mielenia ziemniaków, proponuje wyciskarke.10min roboty razem z myciem.Pozdr. serdecznie

  • Marghe says:

    Suoer jest twoja expressowa wersja i tej sie trzymalam .Super szybki sposob na pyszne pierozki .Jesli robilam rzadko to wlasnie dlatego ze nie nawidze wyciagania robotow ,maszynek itp wszystkie te sprzety dawno juz oddalam.Zadziwiajace jest to ze facet tak fajnie potrafi sie zorganizowac w kuchni .Moj niestet nawet jaja sadzonego nie potrafi sobie przygotowacJeszcze raz brawo

  • Super . Właśnie kończę robić . Wygląda świetnie !

  • IZA says:
    5

    Świetny przepis, ciasto delikatne, pierogi smaczniutkie, polecam.

  • Kamila says:
    5

    Idealny przepis dla studenta :) Pozdrawiam :)

  • kiki says:

    Można i tak, ale tak wyrobione ciasto nie jest wyrobione co widać , ale jeżeli dla Ciebie ok to w porządku . Ja do ciasta daję 4 łyżki oleju i wyrabiam co najmniej 15 minut , na powierzchni po rozwałkowaniu powinny pojawić się pęcherzyki powietrza . Jeżeli robię pierogi to tak ok 150 -200 szt. Najmniejsza porcja mąki to 1 kg.

  • sah-ra says:

    przepis konkret ;) szybko prosto i bez brudzenia rąk ;) jutro spróbuję zrobić ;) pozdrawiam

  • Vivienne says:
    5

    Super :) Dziękuję :) uśmiechałam się czytając przepis.

  • Natalia says:
    5

    Najlepszy przepis!! Zawsze z niego korzystam!!

  • andzzia says:
    5

    super robie podobnie,wlasnie na jutro zaplanowalam

  • Agnesitta says:
    5

    Mam ten przepis zapisany w ulubionych i za każdym razem tak w razie czego :) czytam szybko czy aby na pewno wszystko pamiętam. Uwielbiam piergi a ten przepis daje gwarancję, że wyjdą pyszne. Druga sprawa, faktycznie trik z miska na zrobienie ciasta jest pomocne. Polecam i pozdrawiam!

  • Sylwia says:
    5

    Świetnie opisany przepis. Dokładne opisanie pomoże nawet laikowi perfekcyjnie przygotować pierwsze w życiu pierogi. Perfekt, :)

  • Karolinka says:
    5

    Nie mam wielkich zdolności kucharskich, dlatego ten przepis jest dla mnie idealny :-)Dziękuję serdecznie i pozdrawiam autora :-)

  • takszef says:

    przepis jest na piątkę. Do mąki warto dodać 4 łyżki oleju. Polecam i dziękuję:)

  • Mariana says:

    Zrobione,tylko poczekamy do 14 by je ugotować na obiadek :)

  • Maggiebee says:

    pierwszy raz robilam pierogi w zyciu i z tego przepisu. farszcz jest super ale przepis na ciasto to napewno nie moze byc dobry . prawie pol na pol z woda? chyba ze dwie godziny zajelo mi zrobienie tego ciasta ;-) ciagle dodawalam maki.mysle ze z 500 gram maki to byloby.

  • Beata says:
    5

    Tomku, Przepis znam na pamiec, ale czytanie sprawilo mi prawdziwa frajde. Wesolo, zabawnie, super!Zycze smacznego, ja zaraz tez rzucam sie za robienie pierogow (z tym, ze u mnie trzeba kolo setki, zeby wyglodzeni po swietach domownicy sie najedli…) :)

  • Monika says:
    5

    Dziękuję , pośmialam się :-) właśnie chce zrobić pierogi bez tradycyjnej maszyki .

  • Ligia says:
    5

    Absolutnie najlepsze!!! Maz jest zachwycony, pierwszy raz robilam z corka a nie mama. Dziekuje za przepis, ciasto swietne, farsz jeszcze lepszy!!

  • J says:

    Dziękuję przepis, pycha! :)

  • Ewa says:

    nie moglam znalesc proporcji maki I wody na ciasto?

    • andzzia says:

      ja robie na oko tak zeby wyszlo sprezyste,sama dojdzie Pani do tego,pozdrawiam

  • Bożena says:

    Ja farsz robię jeszcze prościej-mniej siłowo. Używam rozgniataczki (takiej z dziurkami) do puree z ziemniaków lub praski do ziemniaków. Farsz jest pyszny z wyraźnymi drobinkami sera i ziemniaków-taki lubię. Pozostałe tak samo. Pozdrawiam

  • Marta says:

    Pierogi wyszły genialne. Naprawdę super ekspresowa wersja żmudnego przepisu.
    Cudowne ciasto! Nieco je zmodyfikowałam, z czystego przyzwyczajenia, dodałam jajko. Bałam się, że coś zepsułam, tymczasem ciasto yszło cudne- bardzo puszyste.
    I co za wspaniały pomysł żeby zrezygnować z maszynki do mielenia!!!!
    Dzięki za przepis. Z chęcią wypróbuję inne. Pozdrawiam

  • Agnieszka says:
    5

    Super!!faceci sa konkretni ale tez wygodni.☺w tym wypadku calkowicie popieram!!bo wersja expres bardzo mi odpowiada!5gwiazdek☺!!

  • Anna Z. says:
    5

    Super przepis. Wyszły przepyszne

  • Kasia says:

    U nas w domu ZAWSZE, ale to ZAWSZE dodaje się miętę. Uwielbiam! I polecam!

  • Edzia says:
    5

    Pierogi po prostu bajka. Super przepis.

  • Agata says:

    Najpyszniejsze na świecie!!! Dziękuję za super przepis :) mniaaaamm….

  • Karolina says:
    5

    Po przeczytaniu tego przepisu za chwilę zabieram się do roboty, nic prostszego! :)Prosty, rewelacyjny przepis :) pozdrawiam!

  • smiling says:

    Ja robię dokładne ciasto jak w tym przepisie i jest delikatniejsze niż z dodatkiem jaka pozdrawiam , a pierogi ruskie zawsze są dobre pozdrawiam similing

  • Asia says:
    5

    A ja zamiast ciepłej wody do ciasta dodaję zimne mleko i wychodzi zawsze mięciutkie. I nie trzeba grzać wody. Ale pomysł z miską mi się podoba i muszę wypróbować

  • NINA says:
    5

    Witam, moje pierogi wg Twego przepisu wyszły s u p e r !!!Chciałabym zrobić zielone ciasto-szpinakowe. Nie wiem jak?Może coś podpowiesz, albo ktoś z internautów- będę wdzięczna. Pozdrawiam.

  • majka says:

    Moje pierwsze pierogi i wyszły genialnie :)

  • Klaudia says:
    5

    Pierogi wyszły znakomite .Polecam z magą i piepszem albo z masełkiem są najlepsze .5 gwiazdrk poniewasz szynki i łatwo zrobiłam dużo pierogòw .

  • Terenia says:
    5

    Fajny I ciekawy sposob na ulatwienie sobie pracy przy pierogach. Skorzystalam i polecam. Uzylam faceta to wygniatania farszu. Super sie srawdzilo.

  • Mała Mi says:

    Ten przepis brzmi tak genialnie prosto i zachęcająco… chyba wreszcie pora się zmierzyć z robieniem pierogów. Dam znać jak poszło :D

  • Justyna says:

    Moje cisto wygląda zupełnie inaczej. Do ciasta koniecznie dodaję 1 łyżkę masła, szczyptę soli i 1 żółtko (przepis mamy, zawsze ten sam). Ciasto jest aksamitne i pyszne. Robiłam dziesiątki razy (ostatnio pierogi były u nas częstym gościem) i najlepsze wychodzi z mąki…tortowej! Extra delikatne.

  • Jolinka says:
    5

    A ja mam pytanie.Czy teraz z prawie mlodych ziemniakow mozna zrobic farsz?,bo nie wiem dlaczego ostatnio ,jak robilam jeszcze ze starych,to farsz zrobil sie rzadki,az trudno bylo je nadziac. A potem bylo jeszcze gorzej,masa wyplywala z pierogow.Mysla,ze to od zlych ziemniakow.Moze ktos poradzi,jakie odmiany nadaja sie na ruskie.Pozdrawiam.

    • Klaudia says:

      Z młodych ziemiakòw wychodzi dobrze .Rozlewał Ci się farsz dlatego że nie ubiłaś dobrze końcòwek pierogòw albo dałaś za dużo pierogòw na raz . Jak masz duży garnek wlej 3/4 wody i 20 albo 25 pierogòw najlepiej smakòją z masełkiem albo cebulą myśle że pomoge Pozdrawiam

  • Emilia Pesta-Rokicka says:
    5

    Dziękuje bardzo za przepis :) zrobiłam pierwszy raz w moim życiu pierogi z tego przepisu i wyszły tak jak trzeba! aż się zdziwiłam,że tak łatwo i szybko można je zrobić :DSerdecznie pozdrawiam,Emilia Pesta-Rokicka

  • Przekora says:

    Przepis doskonały!
    Stanąłem „na wysokości zadania”. Panie w domu pełne podziwu!
    Zadziałało lepiej jak „Permen” i „Braweran” razem wzięte :)
    PS. Ja dodałem jeszcze cząber!

  • Andrzej says:
    4

    Kocham pierogi ruskie, najlepsze przyrządzała moja Babcia, a dziś Mama. Co do farszu, to ja preferuję proporcje 70% twarogu (dobrze, jeśli jest już lekko kwaśny), 30% ziemniaków (białych, sypkich). Warto do farszu dodać jeszcze suszonego cząbru (0,25- 1 łyżeczka, w zależności ile mamy farszu), a skwarki zrobić z boczku lub słoniny.

  • kaskazdw says:
    5

    IDEALNE!! Robilam dzis drugi raz wyszły pyszne! Dziękuję za świetny przepis

  • gosia says:

    dzięki Już próbuję Twój przepis powiem jak mi wyszły

  • pierogowa says:
    4

    a ja ziemniaki rogniatam ta ubijaczka do pure a potem daje czadu widelcem. tylko ze nie oplaca mi sie robic 50 pierogow. 15 zje jedna corka 15 druga 20 maz i wszyscy marudza zemalo.wiec jak poierogi to najmniej 200 sztuk:)

  • Arokis says:
    5

    Dobry przepis. I podany w prosty sposob. Czytelny. Pomyślałem – sprobuję. Udało się! Wyszły wspaniale! Tylko ten farsz. Bo za mną chodzi taki smak z przed lat. One byly nadziane taka kulka z baraniny, a jak sie go (ten pieróg) rozgryzło, to ze środka wypływal taki smakowity, tłusty rosołek. Bo w każdym pierogu był kawalek baraniego łoju i on to właśnie dawał. A mięsko było świetnie doprawione. Nigdy więcej nie jadłem TAKICH PIEROGÓW.

  • Dominika says:
    5

    No musze przyznac, ze zadna babka by lepiej tego nie opisala niz ten Pan. Dlatego najlepsi kucharze to mezczyzni! Brawo! Pierogi perfekcyjne bez niepotrzebnego,ze tak w kuchennym jezyku sie wyraze, opieprzania sie.

    • Marta says:

      to dziwne ze do dzisiejszego dnia tylko praktycznie babki siedza w kuchni prawda? hah, jak mezczyzni tacy madrzy to niech kazdego wio do kuchni pierogi lepic

  • Beata says:

    Super przepis! Pierwszy raz z córką siedmioletnią dziś zrobiłyśmy wspólnie pierogi i wyszła rewelacja! Pozdrawiamy

    • Tomek Lach says:

      Beato to super! :) Mi też zawsze pomaga córcia, wspólne gotowanie to najlepszy sposób na przekonanie każdego niejadka do nowych smaków :-)

  • Sabina says:
    5

    Również skusiłam się na ten przepis i nie żałuję:) pierogi wychodzą rewelacyjnie -ciasto mięciutkie rozpływa się w ustach:)) polecam

  • pierogowy fan says:

    Moja babcia robiła farsz zw proporcjach 2/1 . Czyli na 1 kg ziemniaków ,0,5kg sera półtłusty.Cebule na smalcu tylko z dodatkiem soli aby nie zabijac pieprzem jej smaku.Pieprz dopiero na koncu .Pierogi zawijać recznie ,bo widelcem mogą sie rozpizdic

  • Any de Grab says:
    5

    Jutro koniecznie spróbuję – różni się trochę od mojego, ale brzmi zachęcająco.Serdecznie pozdrawiam rodzinne Gliwice :)

  • Genialny przepis udało się go odtworzyć w 100% – Spakowało nam jak najbardziej! Łatwy szybko sposób na zrobienie pierogów ruskich. Polecam wszystkim

  • klusia says:
    5

    Świetny przepis! Wypróbowany, a farsz wychodzi niesamowity!

  • Aga says:

    Drugi raz w życiu robiłam pierogi.pierwszy raz w wieku 23 lat i wyszła po prostu ciapa.zniechecilo mnie to na bardzo długo … Dzis 13 lat od ostatnich pierogów po przeczytaniu tego przepisu spróbowałam drugi raz… Pierogi wyszły pyszne :)ciasto aż rozpływa sie w ustach …od dzis co tydzień bedą pierogi:)))) bardzo dziekuje za super przepis:))

  • Alojzy Kurdzibak says:

    Witam świetny przepis . Moja rada dla bardzo leniwych (ja jestem taki) do połączenia sera , ziemniaków , przypraw i cebulki w jedną masę na farsz używam blendera 1 min i po kłopocie .
    Pozdrawiam

  • Alicia says:

    Podoba mi się w twoim przepisie na pierogi ruskie że podajesz ilości składników w gramach lub mililitrach a nie na szklanki. To bardzo profesjonalne. Szklanka szklance nie jest równa. Przepis na ciasto jest takie jakie robię od bardzo bardzo dawna. Zawsze wychodzi doskonale. Farsz wg twojego przepisu jest doskonały.
    Zamiast twarogu używam Keso (mieszkam w Szwecji i tu trudno jest kupić prawdziwy polski twaróg). Keso to takie grudki sera w śmietanie. Odcedzam śmietanę na sitku i mieszam ser z tłuczonymi ziemniakami. Wychodzi pysznie.
    Dodam tylko jeszcze że dużo łatwiej jest utłuc ziemniaki puki są gorące. Serdecznie pozdrawiam i Dosiego Roku 2016.
    Ala

1 2
Ilość komentarzy: 270 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php