zajadam.pl

Pierogi z jagodami

pierogi-z-jagodami

Pierogi z jagodami – dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Mam to szczęście, że pierogi z jagodami bardzo często gościły na moim rodzinnym stole, a to dzięki całodniowym, leśnym wyprawom dziadka na jagodobranie. Sezon jagodowy już w pełni, wykorzystaj więc ten czas i odtwórz smaki jagodowych specjałów swoich mam i babć. Co do pierogów – panuje przekonanie, że to danie trudne i dość czasochłonne. Nic bardziej mylnego!

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • ok. 250 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 400 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki drobnego cukru z laską wanilii lub torebka cukru wanilinowego

Wykonanie

  1. Jagody opłucz i wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym.

  2. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, olej, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować.

  3. Ciasto podziel na 3 – 4 części i kolejno rozwałkuj każdą na cienki placek około 2-3 mm, obsypując stolnicę i wałek mąką.

  4. Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Umieść jagody – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

  5. W dużym garnku zagotuj wodę (osolona z dodatkiem łyżki oleju).

  6. Pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 3 minuty, aż wypłyną. Od czasu do czasu zamieszaj. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.

Podawaj posypane cukrem, polane śmietaną lub jogurtem.

Smacznego!

Skomentuj Pod wpisem mamy już 10 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 10 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php