zajadam.pl

Pierogi ruskie

pierogi ruskie

Pierogi ruskie odkąd pamiętam są specjalnością babci (każdej babci;) i barów mlecznych (polecam np. Bar Teatralny w Gliwicach). Sam do tej pory kilka razy próbowałem je zrobić własnoręcznie. Niestety z mizernym skutkiem – aż do dzisiaj :)

Przepis na pierogi ruskie jest banalny, jednak żeby przygotowania nie zajęły całego, a nawet dwóch dni, trzeba się do tego odpowiednio zabrać. Ja jestem leniwy i raczej nie lubię przygotowywania jedzenia przez czas dłuższy niż 30 minut. W dodatku te niby łatwe w przygotowaniu pierogi ruskie wbrew pozorom mogą sprawić niemałe problemy. Twarde ciasto, woda na na talerzu, nie ten smak… właśnie z tymi kłopotliwymi detalami postaram się rozprawić w moim przepisie.

Farsz do pierogów ruskich to bardzo indywidualna sprawa. Wiele osób jako pierogi ruskie uznaje to, czym karmiły je w czasach dzieciństwa babcie. Dla jednych pierogi ruskie muszą być pikantne, z dużą ilością cebuli, dla innych nieco słodkawe, w przewagą sera i delikatnym akcentem ziemniaczanym. Ja podaję przepis na farsz neutralny, taki jaki spotkać można w dobrych barach mlecznych – niezbyt mocny, ale z charakterem :)

Najprostsza część tematu to zdefiniowanie składników i ich proporcji. Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania ok. 50 sztuk pierogów.

Składniki:

  • mąka pszenna – 300g
  • ciepła woda – 200 ml mocno ciepłej przegotowanej wody
  • ziemniaki – ok. pół kilograma
  • twaróg – 150 – 200 gram
  • 1 niewielka cebula
  • masło do podsmażenia cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pierogów:

  1. Przygotowanie pierogów zacząłem od obrania ziemniaków do farszu. Ugotowałem do miękkości w osolonej wodzie.

  2. Kiedy tylko ziemniaki zostały odstawione do gotowania, zabrałem się za siekanie cebuli, którą następnie wrzuciłem na patelnię i zeszkliłem na maśle.

    pierogi ruskie przepis

  3. Nie lubię brudzić całej kuchni i być oblepionym mąką, więc zamiast stolnicy przygotowałem dużą miskę, do której wrzuciłem odmierzoną ilość mąki. Następnie stopniowo dolewałem do ciepłą wodę i mieszałem zawartość miski przy pomocy łyżki ( rączki czyste! :-) ).

    pierogi ruskie przepis

     

  4. Kiedy mąka z wodą połączyły się już w zwartą masę, zacząłem wyrabiać ciasto na pierogi ręką. Zajęło to dosłownie kilkadziesiąt sekund i w efekcie powstała miękka i sprężysta kula ciasta nie klejąca się do dłoni, a z misce nie pozostało prawie śladu po mące.

    pierogi ruskie przepis

  5. Kulę ciasta odłożyłem na bok i przykryłem ściereczką, tak żeby nie wyschło.

  6. W tym momencie ziemniaki były już ugotowane, więc odcedziłem je i zabrałem się do przygotowania farszu.

  7. A. Tradycja w tym momencie nakazuje wyjęcie wielkiego pudła z maszynką do mielenia, którą najpierw przez dwie godziny trzeba składać, potem przez 3 minuty zmielić ziemniaki, a na koniec przez dwie godziny myć i rozkładać całą machinę. Ja z tego punktu zrezygnowałem.

    B. W mojej ekspresowej wersji przepisu wyglądało to tak: ugotowane ziemniak, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wrzuciłem do dużej miski i w kilka minut widelcem porozgniatałem ziemniaki i resztę składników. Mieszałem, stukałem i już po kilku chwilach powstała z tego ładna i jednolita masa. Drogie Panie, w przypadku braku siły, użyć mogą dodatkowego narzędzia w postaci faceta ;)

    pierogi ruskie farsz

  8. Kiedy farsz był już gotowy, zabrałem się za rozwałkowanie ciasta na pierogi. Wcześniej podzieliłem je na mniejsze części, tak żeby rozwałkowany placek zmieścił się na mojej niezbyt dużej desce/stolnicy. Co ważne ciasto powinno być rozwałkowane starannie i tak, żeby było po prostu cienkie. Im cieńsze ciasto tylko lepsze pierogi i bardziej miękkie.

    pierogi ruskie przepis

  9. Przy pomocy niedużej szklanki powycinałem z ciasta kółka, na które następnie nałożyłem ok. łyżeczkę farszu.

    pierogi ruskie przepis

    pierogi ruskie przepis

  10. Kolejny punkt programu – lepienie pierogów. Można do tego użyć specjalnej maszynki, którą za kilka złotych kupisz w większości marketów. Ja przygotowałem tylko ok. 30 pierogów, więc bez problemu poradziłem sobie zagniatając krawędzie ciasta palcami. Co ważne, włożyłem w tą czynność sporo wysiłku :) Dzięki temu pierogi nie rozleciały się podczas gotowania.

    pierogi ruskie

  11. Gotowe pierogi wrzuciłem do gotującej się osolonej wody i gotowałem ok. 4 minuty. Najlepiej jednak nie polegać na stoperze. Po 3 minutach wyjmij jednego pieroga z garnka i sprawdź czy jest już dobry. Generalnie pierogi powinny ugotować się miękkości w czasie 3 do 5 minut.

  12. WAŻNE! Pierogi najlepiej wyjmować z wody przy pomocy narzędzia, które pozwoli na ich dobre odsączenie z wody. Powódź na talerzu to chyba najgorsze co mógłbym zrobić po tym, jak przez kilkadziesiąt minut przygotowywałem moje pierogi! Do wyjmowania pierogów używam sitka z dużymi oczkami i po wyjęciu jednej porcji odczekuję kilka sekund, zanim układam pierogi na talerzu.

  13. Pierogi najczęściej podaję polane roztopionym masłem i oprószone świeżo zmielonym pieprzem. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie skwarków z boczku, lub podsmażenie na złoto drobno posiekanej cebuli.

pierogi ruskie

Smacznego! :)

Skomentuj Pod przepisem mamy już 274 komentarzy!

oceny: 75, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 274 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Podoba mi się ten przepis. Jestem prosty i przejrzysty. Dzisiaj zrobię pierogi ruskie właśnie według tego przepisu.

  2. 5

    Kolejny raz zrobiłam, kolejny raz pyszne, nie rozklejały się w gotowaniu, największa robota to klejenie, reszta banalnie łatwa :))

  3. 5

    Przepis napisany w bardzo sympatyczny sposób.Moja podpowiedź odnośnie maszynki do mielenia ziemniaków, proponuje wyciskarke.10min roboty razem z myciem.Pozdr. serdecznie

  4. Suoer jest twoja expressowa wersja i tej sie trzymalam .Super szybki sposob na pyszne pierozki .Jesli robilam rzadko to wlasnie dlatego ze nie nawidze wyciagania robotow ,maszynek itp wszystkie te sprzety dawno juz oddalam.Zadziwiajace jest to ze facet tak fajnie potrafi sie zorganizowac w kuchni .Moj niestet nawet jaja sadzonego nie potrafi sobie przygotowacJeszcze raz brawo

  5. Można i tak, ale tak wyrobione ciasto nie jest wyrobione co widać , ale jeżeli dla Ciebie ok to w porządku . Ja do ciasta daję 4 łyżki oleju i wyrabiam co najmniej 15 minut , na powierzchni po rozwałkowaniu powinny pojawić się pęcherzyki powietrza . Jeżeli robię pierogi to tak ok 150 -200 szt. Najmniejsza porcja mąki to 1 kg.

  6. 5

    Mam ten przepis zapisany w ulubionych i za każdym razem tak w razie czego :) czytam szybko czy aby na pewno wszystko pamiętam. Uwielbiam piergi a ten przepis daje gwarancję, że wyjdą pyszne. Druga sprawa, faktycznie trik z miska na zrobienie ciasta jest pomocne. Polecam i pozdrawiam!

  7. 5

    Świetnie opisany przepis. Dokładne opisanie pomoże nawet laikowi perfekcyjnie przygotować pierwsze w życiu pierogi. Perfekt, :)

  8. 5

    Nie mam wielkich zdolności kucharskich, dlatego ten przepis jest dla mnie idealny :-)Dziękuję serdecznie i pozdrawiam autora :-)

  9. pierwszy raz robilam pierogi w zyciu i z tego przepisu. farszcz jest super ale przepis na ciasto to napewno nie moze byc dobry . prawie pol na pol z woda? chyba ze dwie godziny zajelo mi zrobienie tego ciasta ;-) ciagle dodawalam maki.mysle ze z 500 gram maki to byloby.

  10. 5

    Tomku, Przepis znam na pamiec, ale czytanie sprawilo mi prawdziwa frajde. Wesolo, zabawnie, super!Zycze smacznego, ja zaraz tez rzucam sie za robienie pierogow (z tym, ze u mnie trzeba kolo setki, zeby wyglodzeni po swietach domownicy sie najedli…) :)

  11. 5

    Absolutnie najlepsze!!! Maz jest zachwycony, pierwszy raz robilam z corka a nie mama. Dziekuje za przepis, ciasto swietne, farsz jeszcze lepszy!!

  12. Ja farsz robię jeszcze prościej-mniej siłowo. Używam rozgniataczki (takiej z dziurkami) do puree z ziemniaków lub praski do ziemniaków. Farsz jest pyszny z wyraźnymi drobinkami sera i ziemniaków-taki lubię. Pozostałe tak samo. Pozdrawiam

  13. Pierogi wyszły genialne. Naprawdę super ekspresowa wersja żmudnego przepisu.
    Cudowne ciasto! Nieco je zmodyfikowałam, z czystego przyzwyczajenia, dodałam jajko. Bałam się, że coś zepsułam, tymczasem ciasto yszło cudne- bardzo puszyste.
    I co za wspaniały pomysł żeby zrezygnować z maszynki do mielenia!!!!
    Dzięki za przepis. Z chęcią wypróbuję inne. Pozdrawiam

  14. 5

    Super!!faceci sa konkretni ale tez wygodni.☺w tym wypadku calkowicie popieram!!bo wersja expres bardzo mi odpowiada!5gwiazdek☺!!

  15. 5

    Po przeczytaniu tego przepisu za chwilę zabieram się do roboty, nic prostszego! :)Prosty, rewelacyjny przepis :) pozdrawiam!

  16. Ja robię dokładne ciasto jak w tym przepisie i jest delikatniejsze niż z dodatkiem jaka pozdrawiam , a pierogi ruskie zawsze są dobre pozdrawiam similing

  17. 5

    A ja zamiast ciepłej wody do ciasta dodaję zimne mleko i wychodzi zawsze mięciutkie. I nie trzeba grzać wody. Ale pomysł z miską mi się podoba i muszę wypróbować

  18. 5

    Witam, moje pierogi wg Twego przepisu wyszły s u p e r !!!Chciałabym zrobić zielone ciasto-szpinakowe. Nie wiem jak?Może coś podpowiesz, albo ktoś z internautów- będę wdzięczna. Pozdrawiam.

  19. 5

    Pierogi wyszły znakomite .Polecam z magą i piepszem albo z masełkiem są najlepsze .5 gwiazdrk poniewasz szynki i łatwo zrobiłam dużo pierogòw .

  20. 5

    Fajny I ciekawy sposob na ulatwienie sobie pracy przy pierogach. Skorzystalam i polecam. Uzylam faceta to wygniatania farszu. Super sie srawdzilo.

  21. Ten przepis brzmi tak genialnie prosto i zachęcająco… chyba wreszcie pora się zmierzyć z robieniem pierogów. Dam znać jak poszło :D

  22. Moje cisto wygląda zupełnie inaczej. Do ciasta koniecznie dodaję 1 łyżkę masła, szczyptę soli i 1 żółtko (przepis mamy, zawsze ten sam). Ciasto jest aksamitne i pyszne. Robiłam dziesiątki razy (ostatnio pierogi były u nas częstym gościem) i najlepsze wychodzi z mąki…tortowej! Extra delikatne.

  23. 5

    A ja mam pytanie.Czy teraz z prawie mlodych ziemniakow mozna zrobic farsz?,bo nie wiem dlaczego ostatnio ,jak robilam jeszcze ze starych,to farsz zrobil sie rzadki,az trudno bylo je nadziac. A potem bylo jeszcze gorzej,masa wyplywala z pierogow.Mysla,ze to od zlych ziemniakow.Moze ktos poradzi,jakie odmiany nadaja sie na ruskie.Pozdrawiam.

    1. Z młodych ziemiakòw wychodzi dobrze .Rozlewał Ci się farsz dlatego że nie ubiłaś dobrze końcòwek pierogòw albo dałaś za dużo pierogòw na raz . Jak masz duży garnek wlej 3/4 wody i 20 albo 25 pierogòw najlepiej smakòją z masełkiem albo cebulą myśle że pomoge Pozdrawiam

  24. 5

    Dziękuje bardzo za przepis :) zrobiłam pierwszy raz w moim życiu pierogi z tego przepisu i wyszły tak jak trzeba! aż się zdziwiłam,że tak łatwo i szybko można je zrobić :DSerdecznie pozdrawiam,Emilia Pesta-Rokicka

  25. Przepis doskonały!
    Stanąłem „na wysokości zadania”. Panie w domu pełne podziwu!
    Zadziałało lepiej jak „Permen” i „Braweran” razem wzięte :)
    PS. Ja dodałem jeszcze cząber!

  26. 4

    Kocham pierogi ruskie, najlepsze przyrządzała moja Babcia, a dziś Mama. Co do farszu, to ja preferuję proporcje 70% twarogu (dobrze, jeśli jest już lekko kwaśny), 30% ziemniaków (białych, sypkich). Warto do farszu dodać jeszcze suszonego cząbru (0,25- 1 łyżeczka, w zależności ile mamy farszu), a skwarki zrobić z boczku lub słoniny.

  27. 4

    a ja ziemniaki rogniatam ta ubijaczka do pure a potem daje czadu widelcem. tylko ze nie oplaca mi sie robic 50 pierogow. 15 zje jedna corka 15 druga 20 maz i wszyscy marudza zemalo.wiec jak poierogi to najmniej 200 sztuk:)

  28. 5

    Dobry przepis. I podany w prosty sposob. Czytelny. Pomyślałem – sprobuję. Udało się! Wyszły wspaniale! Tylko ten farsz. Bo za mną chodzi taki smak z przed lat. One byly nadziane taka kulka z baraniny, a jak sie go (ten pieróg) rozgryzło, to ze środka wypływal taki smakowity, tłusty rosołek. Bo w każdym pierogu był kawalek baraniego łoju i on to właśnie dawał. A mięsko było świetnie doprawione. Nigdy więcej nie jadłem TAKICH PIEROGÓW.

  29. 5

    No musze przyznac, ze zadna babka by lepiej tego nie opisala niz ten Pan. Dlatego najlepsi kucharze to mezczyzni! Brawo! Pierogi perfekcyjne bez niepotrzebnego,ze tak w kuchennym jezyku sie wyraze, opieprzania sie.

    1. to dziwne ze do dzisiejszego dnia tylko praktycznie babki siedza w kuchni prawda? hah, jak mezczyzni tacy madrzy to niech kazdego wio do kuchni pierogi lepic

  30. Super przepis! Pierwszy raz z córką siedmioletnią dziś zrobiłyśmy wspólnie pierogi i wyszła rewelacja! Pozdrawiamy

  31. 5

    Również skusiłam się na ten przepis i nie żałuję:) pierogi wychodzą rewelacyjnie -ciasto mięciutkie rozpływa się w ustach:)) polecam

  32. Moja babcia robiła farsz zw proporcjach 2/1 . Czyli na 1 kg ziemniaków ,0,5kg sera półtłusty.Cebule na smalcu tylko z dodatkiem soli aby nie zabijac pieprzem jej smaku.Pieprz dopiero na koncu .Pierogi zawijać recznie ,bo widelcem mogą sie rozpizdic

  33. 5

    Jutro koniecznie spróbuję – różni się trochę od mojego, ale brzmi zachęcająco.Serdecznie pozdrawiam rodzinne Gliwice :)

  34. Drugi raz w życiu robiłam pierogi.pierwszy raz w wieku 23 lat i wyszła po prostu ciapa.zniechecilo mnie to na bardzo długo … Dzis 13 lat od ostatnich pierogów po przeczytaniu tego przepisu spróbowałam drugi raz… Pierogi wyszły pyszne :)ciasto aż rozpływa sie w ustach …od dzis co tydzień bedą pierogi:)))) bardzo dziekuje za super przepis:))

  35. Witam świetny przepis . Moja rada dla bardzo leniwych (ja jestem taki) do połączenia sera , ziemniaków , przypraw i cebulki w jedną masę na farsz używam blendera 1 min i po kłopocie .
    Pozdrawiam

  36. Podoba mi się w twoim przepisie na pierogi ruskie że podajesz ilości składników w gramach lub mililitrach a nie na szklanki. To bardzo profesjonalne. Szklanka szklance nie jest równa. Przepis na ciasto jest takie jakie robię od bardzo bardzo dawna. Zawsze wychodzi doskonale. Farsz wg twojego przepisu jest doskonały.
    Zamiast twarogu używam Keso (mieszkam w Szwecji i tu trudno jest kupić prawdziwy polski twaróg). Keso to takie grudki sera w śmietanie. Odcedzam śmietanę na sitku i mieszam ser z tłuczonymi ziemniakami. Wychodzi pysznie.
    Dodam tylko jeszcze że dużo łatwiej jest utłuc ziemniaki puki są gorące. Serdecznie pozdrawiam i Dosiego Roku 2016.
    Ala

Czego szukasz?

css.php