zajadam.pl

Samosy z zieloną soczewicą

Samosy z zieloną soczewicą

Trójkątne pierożki smażone w głębokim tłuszczu nadziewane warzywami to danie inspirowane kuchnią indyjską. Wnętrze pierogów wypełniłam farszem z ziemniaków, zielonej soczewicy oraz marchewki, doprawionym aromatycznymi przyprawami – kurkumą, kuminem chili i imbirem.

Nadzienie o wyrazistym smaku otulone jest kruchym, złocistym ciastem, które przygotowuję z mąki pszennej z dodatkiem masła klarowanego (można zastąpić je olejem). Mąkę pszenną wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia rozcieram w rękach z tłuszczem, tworząc kruszonkę. Następnie dolewam stopniowo wodę, zagniatam na miękkie, elastyczne ciasto, po czym odstawiam do lodówki. W ten sposób otrzymuje kruchą, składającą się z warstw konsystencję ciasta.

Pierogi to jeden z Waszych ulubionych tematów na blogu, więc jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie pierogów o przeróżnych nadzieniach, to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • ok. 125 ml wody
  • 5 łyżek masła klarowanego lub oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 250 g ziemniaków
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól i pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  1. Do mąki wymieszanej z solą i proszkiem do pieczenia dodaj masło i palcami dokładnie rozprowadź je w mące. Następnie stopniowo dolewaj wody zagniatając elastyczne ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

  2. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj oraz pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż imbir, kumin, kurkumę i chili, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, następnie dodaj cebulę i czosnek.

  4. Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Podsmaż przez ok. 5 minut.

  5. Składniki zalej bulionem, dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie i nadmiar płynu odparuje. Gotowe nadzienie odstaw do przestudzenia.

  6. Ciasto podziel na porcje równej wielkości. Każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy ok. 12 cm, następnie przetnij na pół. Każdą połówkę złóż w kształt rożka i zlep.

  7. Rożki nadziej farszem, tak aby od góry został zapas ciasta. Brzegi ciasta nałóż na siebie i sklej.

  8. Tak przygotowane samosy smaż w głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php