zajadam.pl

Pierogi pieczone nadziewane cukinią i polędwicą z indyka

Jedna z czytelniczek na Fecebook’owym profilu zażyczyła sobie przepisu z kuchni gruzińskiej. Po przeglądnięciu podstawowych informacji na temat gruzińskich tradycji kulinarnych wpadły mi w oko pierogi zwane Chinkali, jednak kiedy miałem zamiar je przygotować okazało się, że brakuje mi kilku ważnych składników.

Pierogi pieczone

W dalszym ciągu miałem jednak zamiar przygotować jakieś dobre i nietypowe pierogi! :-) Po krótkim rozeznaniu przepisów dostępnych w sieci zdecydowałem się wykorzystać przepis na niespotykane w przypadku pierogów ciasto drożdżowe, a jako farszu użyć zalegających akurat w lodówce cukinii i polędwiczek z indyka przyprawionych dużą ilością mięty i innych ziół. Dzięki tej improwizacji powstał przepis, który z pewnością nie raz wykorzystam.

Składniki ciasta:

  • 7-8 gram drożdży instant
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • jedno jajko (osobno wykorzystamy żółtko i białko)
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • 25 dag masła
  • szczypta soli

 

Składniki farszu:

  • dwie niewielkie cukinie
  • 300-400 gram mięsa drobiowego (ja użyłem polędwiczek z indyka)
  • dwa ząbki czosnku
  • zioła: mięta i rozmaryn
  • kilkanaście ziaren kolendry
  • sól i pieprz do smaku

 

Ciasto na pierogi pieczone

 

Przygotowanie ciasta na pierogi:

  1. Drożdże wrzucam do ciepłego mleka i czekam aż na powierzchni pojawi się piana.
  2. Mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję masło, drożdże z mlekiem, śmietanę, sól i żółtko jajka.
  3. Wszystkie składniki dobrze mieszam i wyrabiam aż do uzyskania gładkiego ciasta nie klejącego się do dłoni.
  4. Z ciasta formuję kulę, wsadzam do miski, przykrywam i wstawiam na 30 minut do lodówki. W tym czasie ciasto urośnie, a pobyt w lodówce sprawi, że ciasto będzie kruche i w smaku nieco przypominające ciasto francuskie (zwykle ciasto drożdżowe – np. ciasto do pizzy – odstawia się w ciepłe miejsce).

 

Przygotowanie farszu do pierogów:

  1. Cukinie obrałem ze skóry i starłem na tarce o grubych oczkach, a następnie wrzuciłem je na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
  2. Kiedy cukinia dobrze się przesmażyła przełożyłem ją do osobnego naczynia.
  3. Mięso zmieliłem i wrzuciłem na patelnię razem z drobno posiekanym czosnkiem, a następnie dobrze podsmażyłem.
  4. Do podsmażonego mięsa dodałem przygotowaną wcześniej cukinię, dużą ilość suszonej mięty, kolendrę i rozmaryn
  5. Całość przez kilka minut podsmażałem razem i doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

 

Pierogi pieczone ciasto

Przygotowanie pierogów:

  1. Wyrośnięte ciasto podzieliłem na mniejsze części, które kolejno rozwałkowałem do uzyskania grubości ok 4-5mm.
  2. Następnie z ciasta wykrawałem kwadratowe kawałki (duże jeżeli chcesz zrobić duże pierogi, małe jeżeli chcesz podać małe pierożki).
  3. Na każdy kawałek ciasta nałożyłem dość sporą porcję farszu.
  4. Posklejałem palcami brzegi ciasta i ułożyłem pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wszystkie pierogi posmarowałem przed pieczeniem białkiem jajka – dzięki temu uzyskałem po upieczeniu świetny złocisty kolor.
  6. Pierogi piekłem 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.

 

Gorące jeszcze pierogi podałem w trakcie małego domowego przyjęcia w towarzystwie prostej sałatki z sosem vinegrette. Była to po prostu rewelacyjna przystawka.

W większym rozmiarze może taki pieróg być świetną przekąską w pracy, szkole czy na wycieczce. Fajne jest również to, że po opanowaniu sposobu przygotowania ciasta, za każdym razem możesz przygotować takie pierogi z innym nadzieniem – zero nudy, sto procent smakowych doznań ;-)

*Wpis sponsorowany

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php