Na czasie:

Sałatka z sosem vinegrette – dobre towarzystwo dla każdej potrawy

sałatka z sosem vinegrette

Prosta i szybka w wykonaniu, uniwersalna sałatka z sosem vinegrette to świetne uzupełnienie potraw serwowanych przy najróżniejszych okazjach. Ja stosuję ją jako dodatek do domowych obiadów, mięsa z grilla i jako osobne danie w trakcie imprez.

Tajemnica tej sałatki to połączenie niesamowitych kolorów, wyrazistego ale i uniwersalnego smaku oraz bardzo prostego i szybkiego wykonania.

Potrzebne składniki:

  • jedna zielona i jedna ciemna sałata karbowana (może być też zwykła lodowa, ale wtedy tracimy wiele z efektu wizualnego – jedzenie w końcu ma również cieszyć oczy)
  • kilkanaście pomidorków koktailowych
  • pół dużej żółtej papryki

 

Składniki sosu vinegrette:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie sałatki:

  1. Sałatę rwę na dość spore – kilkucentymetrowe kawałki i wrzucam do miski
  2. Pomidorki kroję na pół i układam kolejno na sałacie, tak aby równomiernie rozłożyły się na „powierzchni” sałatki
  3. Paprykę kroję na bardzo cienkie, długie paski i obsypuję nimi sałatę z pomidorami
  4. Następnie bardzo dokładnie mieszam ze sobą wszystkie składniki sosu i polewam nim obficie sałatkę
  5. Gotowe!

 

Sałatkę i sos często przygotowuję sporo wcześniej, tak aby w kulminacyjnym momencie przejmować się np. tylko mięsem leżącym na grillu ;) Sos dodaję do warzyw przed samym podaniem. Dzięki temu nie zdąży on spłynąć na dno miski, a warzywa będą świeże i chrupiące.

Sos vinegrette jest w tym przypadku bardzo prosty – w końcu sałatka ma być tylko dodatkiem. Dla sałatki będącej osobnym daniem do sosu vingrette dodałbym dodatkowo wyciśnięty ząbek czosnku i sporo suszonych bądź świeżych ziół.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Mira says:

    Ja robie wzbogacony sos veneigrette, ktory moze byc przechowywany w lodowce nawet do 7 dni:
    1 szklanka oliwy z oliwek
    1/3 szklanki + 1 lyzka bialego octu balsamicznego (najlepszy w smaku)
    3 zoltka
    oliwe wymieszac recznie trzepaczka do uzyskania kremowej barwy i konsystencji, potem dodac zoltka, wylane z torebek- dodawac po jednym i dobrze delikatnie wymieszac, zeby nie rozgrzac masy. (osobiscie robie to cudo w szejkerze i tez dobrze wchodzi)
    dla polepszenia smaku mozna dodac przyprawy i ziola.
    sos uzywam do przeroznych salatek, salat i nawet do salatki kartoflanej. smakuje super.

  • SAŁATOMANIA says:

    GDy się zakręcam odkręcam i mam sałateczkę już

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php