Na czasie:

Sałatka z sosem vinegrette – dobre towarzystwo dla każdej potrawy

sałatka z sosem vinegrette

Prosta i szybka w wykonaniu, uniwersalna sałatka z sosem vinegrette to świetne uzupełnienie potraw serwowanych przy najróżniejszych okazjach. Ja stosuję ją jako dodatek do domowych obiadów, mięsa z grilla i jako osobne danie w trakcie imprez.

Tajemnica tej sałatki to połączenie niesamowitych kolorów, wyrazistego ale i uniwersalnego smaku oraz bardzo prostego i szybkiego wykonania.

Potrzebne składniki:

  • jedna zielona i jedna ciemna sałata karbowana (może być też zwykła lodowa, ale wtedy tracimy wiele z efektu wizualnego – jedzenie w końcu ma również cieszyć oczy)
  • kilkanaście pomidorków koktailowych
  • pół dużej żółtej papryki

 

Składniki sosu vinegrette:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie sałatki:

  1. Sałatę rwę na dość spore – kilkucentymetrowe kawałki i wrzucam do miski
  2. Pomidorki kroję na pół i układam kolejno na sałacie, tak aby równomiernie rozłożyły się na „powierzchni” sałatki
  3. Paprykę kroję na bardzo cienkie, długie paski i obsypuję nimi sałatę z pomidorami
  4. Następnie bardzo dokładnie mieszam ze sobą wszystkie składniki sosu i polewam nim obficie sałatkę
  5. Gotowe!

 

Sałatkę i sos często przygotowuję sporo wcześniej, tak aby w kulminacyjnym momencie przejmować się np. tylko mięsem leżącym na grillu ;) Sos dodaję do warzyw przed samym podaniem. Dzięki temu nie zdąży on spłynąć na dno miski, a warzywa będą świeże i chrupiące.

Sos vinegrette jest w tym przypadku bardzo prosty – w końcu sałatka ma być tylko dodatkiem. Dla sałatki będącej osobnym daniem do sosu vingrette dodałbym dodatkowo wyciśnięty ząbek czosnku i sporo suszonych bądź świeżych ziół.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Mira says:

    Ja robie wzbogacony sos veneigrette, ktory moze byc przechowywany w lodowce nawet do 7 dni:
    1 szklanka oliwy z oliwek
    1/3 szklanki + 1 lyzka bialego octu balsamicznego (najlepszy w smaku)
    3 zoltka
    oliwe wymieszac recznie trzepaczka do uzyskania kremowej barwy i konsystencji, potem dodac zoltka, wylane z torebek- dodawac po jednym i dobrze delikatnie wymieszac, zeby nie rozgrzac masy. (osobiscie robie to cudo w szejkerze i tez dobrze wchodzi)
    dla polepszenia smaku mozna dodac przyprawy i ziola.
    sos uzywam do przeroznych salatek, salat i nawet do salatki kartoflanej. smakuje super.

  • SAŁATOMANIA says:

    GDy się zakręcam odkręcam i mam sałateczkę już

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję