zajadam.pl

Pierogi z czerwoną soczewicą

Pierogi z czerwoną soczewicą

Czerwona soczewica to warzywo strączkowe, które z powodzeniem wykorzystuję do wielu dań. Możesz przygotować z niej pożywną i zdrową zupę, pastę do pieczywa czy pyszną sałatkę. Soczewica wzbogacona odpowiednimi dodatkami sprawdzi się także jako farsz do pierogów.

Soczewica ma wiele zdrowotnych zalet. Jest bogata w żelazo, cynk i wapń. Obfituje w wysoką zawartość białka. Posiłek na bazie soczewicy jest więc równie wartościowy jak ten z mięsa.

Czas przygotowania

ok. 60 minut

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza marchewka
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Pierogi z soczewicą

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłucz po bieżącą wodą. Następnie wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 10 minut. Po tym czasie odcedź soczewicę na sitku i zostaw do ostygnięcia.

  2. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek i oczyszczoną, startą na większych oczkach marchewkę

  3. Ugotowaną soczewicę połącz z warzywami na patelni i podsmaż jeszcze 5 minut. Farsz dopraw do smaku, tak by był lekko pikantny (solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku).

  4. W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

  5. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

  6. Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.

  7. Skrawki ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Czynność powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.

  8. W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu  przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

  9. Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.

Pierogi z soczewicą

Skomentuj Pod wpisem mamy już 7 komentarzy!

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Przepis na ciasto świetny, będę wracała. Farsz zrobiłam podobnie jak na chinkali, w tym ze soczewicę po opłukaniu lekko prazylam i gotowałam z duża ilością masła, dodałam do ostudzonej soczewicy surowe posiekana cebule, kolendre, pietruszkę, sól i pieprz oraz fetę i wyszły rewelacyjne. Polecam i pozdrawiam.

  2. Od dawna korzystam z tego bloga. Cieszę sie, że istnieje takie miejsce, które jest inspiracją dla wielu osób. Pierogi są bardzo udane, dlatego od czasu do czasu do nich wracam. Pozdrawiam autora bloga.a

  3. Witam naprawdę bardzo udane pierogi. Tylko ja bym miał pewien problem. Mianowicie chodzi mi, o to gdzie można dostać czerwoną soczewicę bo jakoś tak czytałęm, o tym i nawet w internecie są bardzo słabe informacje.

  4. :) witam :)

    Proponuje dodać ugotowanego (średniej wielkości) ziemniaka do ciasta na pierogi :) staje się bardziej elastyczne :) tajna wiedza mojej babci Zuzi :)

Czego szukasz?

css.php