Kasza gryczana to jedna z najbardziej znanych kasz. Wystarczy naprawdę niewiele, by wyczarować z jej dodatkiem pyszne danie. Przepis na pierogi z farszem z kaszy gryczanej, białego sera i cebuli – to moja propozycja na włączenie kaszy do swojego codziennego menu.
Polecam również dodać do farszu posiekane listki mięty. Pierogi podawaj od razu ze śmietaną lub z uprażoną cebulką, doprawione solą i pieprzem. Pierożki możesz także odsmażyć na drugi dzień na patelni. Są równie pyszne.
Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 25-30 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta).
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 300 g kaszy gryczanej
- 250 g twarogu
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. Przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę.
Farsz dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.
Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.
Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już miękkie odławiając jednego pieroga łyżką cedzakową.