Pierogi ze szpinakiem

Pierogów ze szpinakiem próbowałam niejednokrotnie w różnych restauracjach serwujących pierogi. Zazwyczaj pierogi te miały bardzo dobry farsz. Tym razem postawiłam na domową wersję takich pierożków.

Sam szpinak może być dość mdły w smaku, dlatego nadzienie pierogów trzeba dobrze doprawić. Farsz wzbogaciłam serem ricotta oraz sporą ilością czosnku. Pierogi ze szpinakiem możesz podawać na wiele sposobów – odsmażone na patelni, okraszone cebulką lub polane roztopionym masłem z czosnkiem i natką pietruszki.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 g ricotty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Czosnek rozgnieć za pomocą praski i dorzuć na patelnię.

  2. Do cebuli i czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni, aż do odparowania wody.

  3. Patelnię zdejmij z ognia przestudź, wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  4. Teraz możesz przejść do przygotowania ciasta pierogowego. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, tak aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak aby było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, elastyczne, aby dało się łatwo rozwałkować.

  5. Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki.

  6. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

  7. Pierogi wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj jeszcze około 3 minut po wypłynięciu pierogów na powierzchnię. Po ugotowaniu wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Pierogi ze szpinakiem

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Elizabeth Allemong says:

    Tomek, Twoj przepis na ciasto bylby lepszy, gdybys podal make w gramach a wode w ml. Duzo polskich przepisow jest na szklanki, a przeciez nie wszyscy Polacy zyja w Polsce. Jak ja bym chciala nauczyc moje Amerykanskie sasiadki Twojego ciasta, to skad one wezma tutaj polskie szklanki?

    Farsz podajesz w gramach, a ciasto nie.

    Wolalabym aby Twoj przepis byl miedzynarodowy, a nie lokalny. Thanks! Ela z Ohio.

  • Kasia says:
    5

    Pyszny i szybki obiad, idealny przepis ;)

  • kinga says:
    4

    Ja jestem zwolennikiem pierogow ze szpinakiwm. Pracujac w restauracji polecali dodac rowniez pokrojone drobno pieczarki :) co do ciasta rovie bez jajka i bez soli. Sama maka i ciepla woda ;) a podanie pierogow preferuje na sosie dor blue. Wysmienite ! A przyprawiam praktycznie tak samo. Duza ilosc galki muszkatologej ciut soli i pieprzu ;)

  • Monia says:
    5

    Wczoraj robilam pierogi ze szpinakiem z tego przepisu tylko do farszu dodalam kurczaka ;) super super smaczne wszystkim smakowaly ;)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php