Na czasie:

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą, smaczne nie tylko podczas świąt. Te domowe są najlepsze – zawsze znikają ze stołu bardzo szybko i pozostaje po nich tylko wspomnienie.

Receptura na ciasto pierogowe, którą dziś proponuję jest doskonałym zamiennikiem przepisów, które już pojawiły się na blogu. Ciasto jest miękkie i elastyczne. Nie potrzebuje także długiego wyrabiania, jest więc mało pracochłonne i szybkie do przygotowania. Pierogi podaję z usmażoną na złoty kolor cebulką. Najbardziej lubię podsmażane na patelni. Te które prezentuję podawane są zaraz po ugotowaniu i są równie pyszne.

Składniki

Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól, pieprz do smaku

Pierogi z kapustą

Wykonanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.

  2. Kapustę posiekaj i odciśnij z nadmiaru wody. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kapustę. Dodaj startą na grubszych oczkach marchew.

  3. Gotuj przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Dobrze ją odcedź.

  4. Podsmażoną na złoty kolor cebulę połącz z kapustą i marchewką i całość smaż przez około 15 minut. Dopraw odpowiednią ilością soli i pieprzu.

  5. Teraz możesz przejść do przygotowania ciasta. Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.

  6. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy na cienki placek około 2-3 mm.

  7. Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

  8. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Pierogi z kapustą

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 14 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 14 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Paula says:

    Rewelacyjne pierożki. Idealne dla dzieci i osób które nie jadaja grzybów bo fajna alternatywa dla tych z grzybami. U mnie poszły w ciągu jednego dnia. Nigdy nie dodawałam jajek i masła do ciasta a to był błąd bo w tej wersji wychodzi super.

  • Agnieszka says:

    Wyglądają apetycznie :) Czy gdyby zrobić farsz z połowy farszu z tego przepisu i połowy z przepisu na pierogi z grzybami to mogłoby się udać? :D

  • bencu says:

    Przepyszne, Wszystkim serdecznie polecam :)

  • ryska666 says:
    5

    szybkie, latwe i przepyszne :-)

  • Dominik Kołodziejski says:
    5

    mmm przepyszne jak je zrobiłem mama z tatą i młodszym bratem powiedzieli mi że były bardzo smaczne przepis oceniam na 100/10

  • Danuta says:

    Proponuję, by nie dodawać jajka do ciasta na pierogi. Robię pierogi od wielu lat i udaję się znakomicie. Tylko mąka, woda, troszkę imbiru i kurkumy oraz olej.

  • Joanna K says:

    przepis jest świetny, moje smerfiki pochłonęły wszystko z talerzy :)
    ja robie ciasto z mąki orkiszowej bez jajka i wychodzi super :)
    pozdrawiam :)

  • Marysia says:
    5

    Dziękuję za wspaniały przepis na ciasto do pierogów. Dotychczas nie używałam jajek ani masła. Teraz to takie proste, ciasto nie wysycha i nie klei się. Pierwszy raz udały mi się pierogi z kapustą :)))))))))))))))))

  • Joanna says:

    Oj, przepraszam, miało być Pan :)

  • Joanna says:

    Dobry wieczór, chciałam zapytać o mąkę. Jaki rodzaj pszennej Pani użyła w tym przepisie? 450, 500? Podobno to istotne, ale nie znam się :) I co do szklanki, czy Pani szklanka ma 250 ml?
    Dziękuję za odpowiedzi,

  • Podpis says:

    30min to zdecydowanie za malo na kapuste.
    Jajko w ciescie na pierogi to przespis na wykonanie pociskow nie miekkich pierogow.

  • Paulina says:
    5

    Dziekuje za ten przepis:) Pierwszy raz w zyciu robilam ciasto na pierogi… Wyszlo genialne:) Sa przepyszne, pozdrawiam i z pewnoscia nie raz wroce tutaj po inspiracje:)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję