Na czasie:

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą, smaczne nie tylko podczas świąt. Te domowe są najlepsze – zawsze znikają ze stołu bardzo szybko i pozostaje po nich tylko wspomnienie.

Receptura na ciasto pierogowe, którą dziś proponuję jest doskonałym zamiennikiem przepisów, które już pojawiły się na blogu. Ciasto jest miękkie i elastyczne. Nie potrzebuje także długiego wyrabiania, jest więc mało pracochłonne i szybkie do przygotowania. Pierogi podaję z usmażoną na złoty kolor cebulką. Najbardziej lubię podsmażane na patelni. Te które prezentuję podawane są zaraz po ugotowaniu i są równie pyszne.

Składniki

Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól, pieprz do smaku

Pierogi z kapustą

Wykonanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.

  2. Kapustę posiekaj i odciśnij z nadmiaru wody. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kapustę. Dodaj startą na grubszych oczkach marchew.

  3. Gotuj przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Dobrze ją odcedź.

  4. Podsmażoną na złoty kolor cebulę połącz z kapustą i marchewką i całość smaż przez około 15 minut. Dopraw odpowiednią ilością soli i pieprzu.

  5. Teraz możesz przejść do przygotowania ciasta. Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.

  6. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy na cienki placek około 2-3 mm.

  7. Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

  8. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Pierogi z kapustą

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 14 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 14 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Paula says:

    Rewelacyjne pierożki. Idealne dla dzieci i osób które nie jadaja grzybów bo fajna alternatywa dla tych z grzybami. U mnie poszły w ciągu jednego dnia. Nigdy nie dodawałam jajek i masła do ciasta a to był błąd bo w tej wersji wychodzi super.

  • Agnieszka says:

    Wyglądają apetycznie :) Czy gdyby zrobić farsz z połowy farszu z tego przepisu i połowy z przepisu na pierogi z grzybami to mogłoby się udać? :D

  • bencu says:

    Przepyszne, Wszystkim serdecznie polecam :)

  • ryska666 says:
    5

    szybkie, latwe i przepyszne :-)

  • Dominik Kołodziejski says:
    5

    mmm przepyszne jak je zrobiłem mama z tatą i młodszym bratem powiedzieli mi że były bardzo smaczne przepis oceniam na 100/10

  • Danuta says:

    Proponuję, by nie dodawać jajka do ciasta na pierogi. Robię pierogi od wielu lat i udaję się znakomicie. Tylko mąka, woda, troszkę imbiru i kurkumy oraz olej.

  • Joanna K says:

    przepis jest świetny, moje smerfiki pochłonęły wszystko z talerzy :)
    ja robie ciasto z mąki orkiszowej bez jajka i wychodzi super :)
    pozdrawiam :)

  • Marysia says:
    5

    Dziękuję za wspaniały przepis na ciasto do pierogów. Dotychczas nie używałam jajek ani masła. Teraz to takie proste, ciasto nie wysycha i nie klei się. Pierwszy raz udały mi się pierogi z kapustą :)))))))))))))))))

  • Joanna says:

    Oj, przepraszam, miało być Pan :)

  • Joanna says:

    Dobry wieczór, chciałam zapytać o mąkę. Jaki rodzaj pszennej Pani użyła w tym przepisie? 450, 500? Podobno to istotne, ale nie znam się :) I co do szklanki, czy Pani szklanka ma 250 ml?
    Dziękuję za odpowiedzi,

  • Podpis says:

    30min to zdecydowanie za malo na kapuste.
    Jajko w ciescie na pierogi to przespis na wykonanie pociskow nie miekkich pierogow.

  • Paulina says:
    5

    Dziekuje za ten przepis:) Pierwszy raz w zyciu robilam ciasto na pierogi… Wyszlo genialne:) Sa przepyszne, pozdrawiam i z pewnoscia nie raz wroce tutaj po inspiracje:)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php