Curry z soczewicy

Dziś proponuję szybki i prosty przepis z soczewicą w roli głównej. Danie jest bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające. Orientalne w smaku, dość pikantne.

Najlepiej smakuje z ryżem lub pieczywem, ale świetnie sprawdzi się także solo. W zimne dni doskonale rozgrzewa – podawane na gorąco. Muszę przyznać, że curry z soczewicy smakuje rewelacyjnie a oprócz tego dostarcza dużo cennych składników odżywczych.

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1  czerwona cebula
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża kolendra
  • sól do smaku

Curry z soczewicy

Sposób przygotowania

  1. Obierz i pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę i dwa ząbki czosnku.

  2. Rozgrzej patelnie, wlej na nią oliwę, a na następnie wrzuć posiekane warzywa. Smaż na małym ogniu, aby cebula i czosnek się zeszkliły. Dopraw solą, ostrą papryką oraz curry.

  3. Pod koniec smażenia dodaj odrobinę przegotowanej wody. Po około 3 minutach zdejmij patelnię z ognia.

  4. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą i gotuj przez około 12 minut, aż do miękkości.

  5. Ugotowaną soczewicę połącz z wcześniej przygotowaną cebulą i czosnkiem. Wymieszaj i podsmaż jeszcze przez około 5 minut, aby smaki się połączyły.

  6. Na koniec dopraw soczewicę drobno posiekaną kolendrą.

Curry z soczewicy

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • kwiatuszek2104 says:

    Witam serdecznie!
    Czy tą soczewicę gotuje się osobno w garnku? Robiłam do tej pory czerwoną soczewicę tylko w zupie i nie wiem ile wody dodać i ile ją gotować…

  • Lidan says:

    To coś dla mnie! Uwielbiam czerwoną soczewicę. Robię z niej pasztet, czasem zupę a niedawno piekłam proste ale smaczne ciasto z soczewicą zamiast mąki.

  • Ania says:

    Brzmi pysznie. Jutro wypróbuję :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję