zajadam.pl

Curry z kurczaka z nutą migdałową

Curry z kurczaka z migdałami i pieczoną cukinią

Curry z kurczaka to takie danie, że robi mi się ciepło i przyjemnie na samą myśl o nim ;) Bombarduje kubki smakowe całą paletą smaków, nozdrza atakuje niesamowitymi zapachami, a w dodatku bardzo lubi być modyfikowane i dopasowywane do indywidualnych gustów.

Curry

Bardzo Cię proszę, nie myl i nie porównuj curry z przyprawą o takiej samej nazwie sprzedawaną w naszych sklepach. Dobrze? Zapamiętasz na zawsze??? OK? :-) Kurczak posypany taką przyprawą to nie jest to o czym będę dalej pisał.

Musimy sobie jeszcze wyjaśnić, że w zasadzie nie ma czegoś takiego jak jeden, oficjalny i poprawny przepis na curry. Każdy robi je nieco inaczej, każdy robi je pod własne gusta. Ważne żeby sos był gęsty, ważne żeby wyczuć można było jak najwięcej smaków i aromatów. Ważne, żeby niezależnie od ilości zjedzonego właśnie curry, cały czas mieć ochotę na więcej.

Curry z kurczaka

Składniki

Poniższa lista składników to moja osobista selekcja i zwykle właśnie takie produkty służą mi do przygotowania curry. Jest to też dobry punkt wyjścia do dalszych eksperymentów – dodawania nowych składników lub ograniczania tych zawartych na liście. Curry przygotowane według podanych proporcji składników powinno wystarczyć na 4 solidne porcje.

  • pomidory – jedna/dwie puszki po 300-400 g
  • kurczak – ja najbardziej lubię do curry używać filetów z udek, ale sprawdzi się też pierś – min. 0,5 kg
  • jedna duża cebula
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • świeży imbir (można użyć suchego z torebki, ale w tym przypadku to nie to samo) – kilkucentymetrowy kawałek
  • migdały – garść migdałów w dowolnej postaci
  • masło – ok. 50g
  • olej roślinny do smażenia
  • jogurt naturalny – jeden mały kubeczek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • i najważniejsze, czyli przyprawy w jednej z trzech opcji:
    • dobra masala np. przywieziona przez rodzinę lub znajomych z zagranicznej wycieczki
    • lub kurkuma – 1 łyżeczka, kolendra – kilkanaście ziaren, kmin rzymski – 1 łyżeczka, chilli – wedle uznania, cynamon – 1 łyżeczka, goździki – kilka sztuk, kardamon – kilka całych rozgniecionych ziaren lub pół łyżeczki kardamonu w proszku, imbir – 1 łyżeczka jeżeli nie masz świeżego, sól i pieprz do smaku (ten zestaw przypraw to moja ulubiona opcja),
    • lub od biedy zwykła mieszanka curry dostępna w naszych sklepach – choć w tej opcji na pewno nie uzyskasz pełnego efektu
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania podanego curry

Przygotowanie curry z kurczaka

  1. Zaczynam od podsmażenia posiekanej cebuli i czosnku na odrobinie oleju roślinnego.
  2. Kiedy tylko się zeszklą dodaję wszystkie przyprawy i podsmażam kolejne dwie-trzy minuty do czasu, aż zaczną się uwalniać wszystkie aromaty.
  3. Kuchnia wypełnia się wspaniałymi zapachami przypraw, a ja kroje mięso na 2-3 centymetrowe kostki i wrzucam do garnka (można też użyć dużej patelni). Smażę to na większym ogniu do czasu aż kurczak zacznie się lekko rumienić.
  4. Zaraz po dodaniu mięsa siekam dość drobno mniej więcej garść migdałów i dodaję je do mięsa.
  5. W czasie kiedy w granku smaży się już kurczak, obieram świeży imbir ze skóry i przecieram go na tarce o drobnych oczkach wprost do garnka. Ilość imbiru to kwestia gustu – ja go bardzo lubię, więc zużywam jednorazowo 2-3 cm.
  6. Kiedy kurczak jest już lekko zrumieniony dodaję pomidory, mieszam całość, przykrywam garnek, zmniejszam ognień i duszę przez 20-25 minut.
    curry-indyjskie-z-kurczaka
  7. W trakcie duszenia curry co kilka minut do niego zaglądam, mieszam, próbuję i w razie potrzeby doprawiam – np. dodatkowym chilli.
  8. Pod koniec gotowania dodaję sok wyciśnięty z cytryny i masło, które nadaje potrawie aksamitnej konsystencji, i sprawia, że curry staje się bardziej kremowe.
  9. Na sam koniec, już po wyłączeniu kuchenki, dodaję zwykle jogurt naturalny. Jest to jednak dodatek opcjonalny i bywa, że nie dodaję go wcale, czasem tylko dwie łyżki, a czasem nawet cały mały kubeczek. Najpierw staram się go zahartować poprzez dodanie kilku łyżek gorącego sosu i dopiero taka mieszanka jogurtu z odrobiną sosu trafia do garnka.
  10. Curry podane na talerzu dość słusznie posypuję zwykle posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Curry z kurczaka

Spróbuj przynajmniej raz ugotować takie curry, a zaręczam że będzie to Twoje nowe uzależnienie! :) 

Polecam podanie curry z gotowanym ryżem i ewentualnie z dodatkowym pieczonym warzywem – u mnie często są to upieczone plasterki cukinii lub gotowany kalafior.

Skomentuj Pod przepisem mamy już 20 komentarzy!

oceny: 9, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 20 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Przepis fenomenalny! Robię już któryś raz i za każdym razem wychodzi przepyszne, nawet ze zwykłym curry :)

    Absolutnie smak filetów z udek wygrywa tutaj z piersią kurczaka…Warto się przemęczyć z krojeniem ;)

    Bardzo dziękuję za ten przepis i pozdrawiam! :)

  2. 5

    Bardzo dobre curry. :)Zauważyłem, że wiele zależy od tego, jakie pomidory w puszce się doda. Np. niektóre mają więcej sosu, inne mniej; jeszcze inne są bardziej słodkawe, inne bardziej kwaskowate. To, jakie pomidory w puszcze dodamy, może bardzo zmienić smak potrawy, ale także wygląd. To taka moja uwaga dla innych przygotowujących.

  3. 5

    Curry przepyszne!!! Robiłam z przyprawami podanymi w przepisie i nigdy dotąd curry mi tak nie smakowało ;-) uwielbiam Pana przepisy, nigdy się nie zawiodłam i bardzoooo często wracam do nich oraz podaję je znajomym. Dziękuję i pozostawiam :-)

  4. 5

    Według mnie fenomenalny przepis. Kłaniam sie nisko- ten smak ten zapach rozchodzący sie po całym domu poprostu brak słow :-) to sa moje smski :-) I tez dodałam troszke mleczka kokosowego

  5. Curry z kurczaka kojarzy mi się z żółtym kolorem. U Cibie w garnku żółto, a u mnie czerwono… hmm… ale smaczne i tak ;)

  6. 5

    Masalę można kupić w Kuchniach Świata – jak i całą masę innych pyszności. Jak na miłośniczkę kuchni indyjskiej przystało przepis wypróbuję na pewno – zapewne w ciągu najbliższego tygodnia.

  7. 5

    Właśnie zjedliśmy na obiad. Fantastyczne danie! Myślę, że od teraz częściej będę przyrządzać curry, w różnych postaciach :)

  8. 5

    Już się dusi w garnku:-) masali nie mam, ale mieszanie przypraw to najlepsza zabawa, czuję się wtedy jak prawdziwa czarownica;-);-)

    1. Degustacja na całego będzie jutro w pracy, na niedzielny obiad łosoś teriyaki-swoją droga też polecam wielbicielowi imbiru;-) dziś tylko skosztowałam, PYSZNE, PRZEPIS WSPANIAŁY, KAŻDEMU POLECAM:-) Niestety jeszcze nie byłam w Indiach, ale smak przypomina mi moje ulubione danie w ulubionej indyjskiej restauracji:-) następnym razem zrezygnuję tylko z masła, bo choć smak będzie uboższy to będzie to wyśmienite danie FIT!:-):-)

  9. Pięknie wygląda. Przygotujemy w przyszły weekend. Tylko ten kminek… Czy jak z niego zrezygnujemy mocno wpłynie to na smak?

    1. Aniu możesz zrezygnować z KMINU – to nie kminek, tylko KMIN, KUMIN, KMIN RZYMSKI – coś innego niż kminek widziany często w Polsce np. na bochenkach chleba :) Ja jednak polecam się do kminu przekonać i dodać chociaż odrobinę :)

Czego szukasz?

css.php