Pizza marinara

Pizza marinara to jedna najprostszych i najpopularniejszych we Włoszech odmian pizzy. Jej tajemnica to składniki łatwo dostępne, ale za to jak najlepszej jakości.

Do jej przygotowania, oprócz ciasta, potrzebne są jedynie pomidory, świeży czosnek i suszone oregano. Wbrew pozorom i nieco mylącej nazwie, pizza marinara nie zawiera żadnych „morskich” dodatków w postaci owoców morza czy ryb.

Przynajmniej kilka razy zdarzyło mi się w małych osiedlowych pizzeriach znaleźć w menu „pizzę marinarę” proponowaną z serem i owocami morza. Mam nadzieję, że po tej lekturze już nigdy nie dacie się zwieść. ;-)

Pizza marinara

Czas przygotowania:

40 - 50 minut

Składniki pizzy marinara

Z podanej ilości składników upieczesz jedną dużą lub dwie średnie pizze.

Składniki ciasta:

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki:

  • dobrej jakości pomidory z puszki
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: liście świeżej bazylii

Wykonanie

  1. Ciasto na pizzę musi wyrastać przez około 30 minut, więc zacznij przygotowania właśnie od niego. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.

  2. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli. Następnie włóż ciasto do miski, przykryj ją lekko wilgotną ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.

  3. Z wyrośniętego ciasta uformuj dłońmi lub wałkiem okrągły i cienki placek. Ułóż go na blaszce i zajmij się dodatkami.

  4. Pomidory z puszki oddziel od soku/sosu, dodaj sól, pieprz i tyle oregano ile tylko chcesz. Większe kawałki rozgnieć lekko widelcem. Tak przygotowany sos dobrze wymieszaj i dokładnie pokryj nim ciasto.

  5. Zaraz potem ułóż na wierzchu cienko pokrojone plasterki czosnku, oprósz jeszcze raz oregano i skrop kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.

  6. Opcjonalnie możesz dodać kilka listków świeżej bazylii skropionych oliwą, dzięki temu upieczona pizza będzie się dużo ładniej prezentować.

  7. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C, na najniższą półkę, i piecz przez ok. 6-7 minut do czasu, aż ciasto zacznie się od spodu rumienić.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 7 minut
czas potrzebny: 47 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

Pizza marinara

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Margherita says:
    5

    Pizzę uwielbiam od zawsze. Robię ją sama od lat w domu… Od prawie roku posiadam własny piecyk do pizzy taki typowo włoski z kamieniem do wypieku tych pyszności dzięki czemu pizzę wypiekam w kilka minut… Też lubię tę proste wersje z dosłownie kilku składników… Na samo ciasto mam sprawdzony przepis, który znalazłam w książeczce dołączonej do automatu do wypieku chleba… ( z tego przepisu ciasto zawsze rewelacyjne wychodzi ). Znajomi którzy mnie odwiedzają jak i rodzina oczywiście chwaląc i twierdzą, że im bardzo smakuje… Nawet imię mam od pizzy Margherity… Jednak ja swoje ciasto zawsze robię w większej ilości, część różę, a część wykorzystuję w dniu wvw którym mam na nią ochotę. Uwaga:Moje ciasto po wyrobieniu ląduje na 48 godzin w lodówce by uwolnć igluten, po tym czasie część używam a część m rożę. Jest wtedy lżejsze do stawienia i zdrowsze. Pozdrawiam wszystkich smakoszy pizzy.

  • Kierunek Wlochy says:

    Nie ważna jest ilość składników na pizzy ale ich jakość. Uwielbiam pizzę a najczęściej wybieram margheritę.

  • Nowa Verona says:
    5

    Łatwa w przygotowaniu i pyszna ;D czego chcieć więcej. Wygląda świetnie.

  • Łukasz M says:
    5

    Właśnie pierwszy raz korzystam z jakiegoś Twojego przepisu :). Ciasto świetne, nie przykleiło się nawet do haka w KitchenAid. Pierwszy raz udało mi się trafić na takie fajne, elastyczne ciasto. W smaku super! Dodałem jednak trochę oliwek, nie mogłem się powstrzymać :P.

  • Ala says:
    5

    Naprawde super!!! I żadnego sera nie potrzeba…Mam nieco inny przepis na ciasto,w moim jest jeszcze 1 łyżeczka cukru,drożdże lubią cukier i ciasto jest jeszcze kruchsze… Pycha, poczułam się jak na Urlopie wenn Włoszech

  • rabarbarowo says:

    Uwielbiam takie proste pizze :)

  • GosiaSkrajna says:
    5

    Wchodzę a tu taki rarytas od rana :))Kocham pizzę. Mam w Kaliszu ulubioną pizzerie tylko z włoskich składników.Sama się tego nie podejmuje. Są potrawy, które zostawiam najlepszym :)pzdr

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php