Pizza marinara to jedna najprostszych i najpopularniejszych we Włoszech odmian pizzy. Jej tajemnica to składniki łatwo dostępne, ale za to jak najlepszej jakości.
Do jej przygotowania, oprócz ciasta, potrzebne są jedynie pomidory, świeży czosnek i suszone oregano. Wbrew pozorom i nieco mylącej nazwie, pizza marinara nie zawiera żadnych „morskich” dodatków w postaci owoców morza czy ryb.
Przynajmniej kilka razy zdarzyło mi się w małych osiedlowych pizzeriach znaleźć w menu „pizzę marinarę” proponowaną z serem i owocami morza. Mam nadzieję, że po tej lekturze już nigdy nie dacie się zwieść. ;-)
Czas przygotowania
40 - 50 minut
Składniki pizzy marinara
Z podanej ilości składników upieczesz jedną dużą lub dwie średnie pizze.
Składniki ciasta:
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki:
- dobrej jakości pomidory z puszki
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: liście świeżej bazylii
Wykonanie
- Ciasto na pizzę musi wyrastać przez około 30 minut, więc zacznij przygotowania właśnie od niego. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami. 
- Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli. Następnie włóż ciasto do miski, przykryj ją lekko wilgotną ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. 
- Z wyrośniętego ciasta uformuj dłońmi lub wałkiem okrągły i cienki placek. Ułóż go na blaszce i zajmij się dodatkami. 
- Pomidory z puszki oddziel od soku/sosu, dodaj sól, pieprz i tyle oregano ile tylko chcesz. Większe kawałki rozgnieć lekko widelcem. Tak przygotowany sos dobrze wymieszaj i dokładnie pokryj nim ciasto. 
- Zaraz potem ułóż na wierzchu cienko pokrojone plasterki czosnku, oprósz jeszcze raz oregano i skrop kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. 
- Opcjonalnie możesz dodać kilka listków świeżej bazylii skropionych oliwą, dzięki temu upieczona pizza będzie się dużo ładniej prezentować. 
- Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C, na najniższą półkę, i piecz przez ok. 6-7 minut do czasu, aż ciasto zacznie się od spodu rumienić. 

 
		

 
									 
									 
									 
									
Pizzę uwielbiam od zawsze. Robię ją sama od lat w domu… Od prawie roku posiadam własny piecyk do pizzy taki typowo włoski z kamieniem do wypieku tych pyszności dzięki czemu pizzę wypiekam w kilka minut… Też lubię tę proste wersje z dosłownie kilku składników… Na samo ciasto mam sprawdzony przepis, który znalazłam w książeczce dołączonej do automatu do wypieku chleba… ( z tego przepisu ciasto zawsze rewelacyjne wychodzi ). Znajomi którzy mnie odwiedzają jak i rodzina oczywiście chwaląc i twierdzą, że im bardzo smakuje… Nawet imię mam od pizzy Margherity… Jednak ja swoje ciasto zawsze robię w większej ilości, część różę, a część wykorzystuję w dniu wvw którym mam na nią ochotę. Uwaga:Moje ciasto po wyrobieniu ląduje na 48 godzin w lodówce by uwolnć igluten, po tym czasie część używam a część m rożę. Jest wtedy lżejsze do stawienia i zdrowsze. Pozdrawiam wszystkich smakoszy pizzy.
Nie ważna jest ilość składników na pizzy ale ich jakość. Uwielbiam pizzę a najczęściej wybieram margheritę.
Łatwa w przygotowaniu i pyszna ;D czego chcieć więcej. Wygląda świetnie.
Właśnie pierwszy raz korzystam z jakiegoś Twojego przepisu :). Ciasto świetne, nie przykleiło się nawet do haka w KitchenAid. Pierwszy raz udało mi się trafić na takie fajne, elastyczne ciasto. W smaku super! Dodałem jednak trochę oliwek, nie mogłem się powstrzymać :P.
:) dzięki Łukasz za komentarz, oliwek nigdy za wiele ;)
Naprawde super!!! I żadnego sera nie potrzeba…Mam nieco inny przepis na ciasto,w moim jest jeszcze 1 łyżeczka cukru,drożdże lubią cukier i ciasto jest jeszcze kruchsze… Pycha, poczułam się jak na Urlopie wenn Włoszech
Uwielbiam takie proste pizze :)
Wchodzę a tu taki rarytas od rana :))Kocham pizzę. Mam w Kaliszu ulubioną pizzerie tylko z włoskich składników.Sama się tego nie podejmuje. Są potrawy, które zostawiam najlepszym :)pzdr