Prosta, szybka w przygotowaniu i lekka pizza z serem mozzarella. Pieczona krótko, w mocno nagrzanym piekarniku. To mój ulubiony sposób na pizzę, kiedy szukam czegoś niezbyt ciężkiego, w sam raz na wiosenny obiad w klimacie kuchni włoskiej.
Tajemnica tej pizzy polega między innymi na krótkim czasie pieczenia, tak aby delikatna mozzarella i liście świeżej bazylii nie zdążyły się przypalić, ale ciasto upiekło się na złoty kolor i było super chrupiące.
Składniki
Z podanych ilości składników upieczesz dwie średniej wielkości pizze – w sam raz na lekki obiad dla dwóch osób
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
- ser mozzarella – ok. 100 – 125 g
- garść liści świeżej bazylii
- oliwa z oliwek do podania
Przygotowanie pizzy
-
Przygotowanie pizzy zaczynamy od ciasta. Musi ono wyrastać przez ok. pół godziny, więc możesz w tym czasie odpocząć i zrelaksować się – z dodatkami będzie miało pracy :)
-
Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli.
Najlepszy sposób na zrobienie ciasta do pizzy pokazuję również na tym krótkim filmie:
-
Zaraz po odstawieniu ciasta do wyrastania zajmij się sosem pomidorowym, jeżeli jeszcze nie masz gotowego.
-
Z wyrośniętego ciasta uformuj przy pomocy dłoni cienki placek. Możesz równie pomóc sobie wałkiem, ale pamiętaj aby w trakcie wałkowania używać jak najmniej siły i nie pozbawić ciasta powietrza.
Ciasto przełóż na blachę jeszcze przed nałożeniem dodatków.
-
Następnie na ciasto nałóż solidną porcję sosu pomidorowego (polecam ten przepis na sos do pizzy).
-
Na jedną pizzę przeznacz mniej więcej połowę przygotowanego sera mozzarella. Odrywaj nieduże kawałki rękoma i poukładaj je na całej pizzy. Na sam koniec pomiędzy kawałkami sera poukładaj listki bazylii.
-
Pizza tego typu będzie najlepsza, jeżeli upieczesz ją w bardzo gorącym piekarniku, tak aby ciasto pięknie się zrumieniło od spodu i było chrupiące, ale by przy okazji ser i delikatne zioła nie zdążyły się przypalić.
-
Dlatego najlepiej jest rozgrzać piekarnik do maksymalnej możliwej temperatury, czyli ok. 250 st C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu), a następnie umieścić pizzę na samym dole piekarnika i piec przez 6-8 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.
Czy można zrobić tą pizze tylko że z innymi składnikami?Ja spróbuje zrobić z pomidorem cebulą jajkiem bazylią i serem mozzarella.Wypróbowałam już jeden przepis na pizze i wszyscy się nią zachwycali .Myślę że ten też wyjdzie.Pozdrawiam Madzia.
Magdaleno jak najbardziej – eksperymentuj, Twój pomysł na listę dodatków wygląda bardzo fajnie :)
jezeli uzywam drozdzy w kostce i rozpuszczam je zazwyczaj w mleku powinienem czekac az mi troche urosną w garnuszku w ktorym je ruzpuszczam??
czy od razu po wymieszaniu z mlekiem / wodą wlewam do mąki ??
Drożdże świeże potrzebują nieco czasu, żeby zaczęły pracować, tak że na pewno odstaw je w ciepłe miejsce na przynajmniej kilka minut
Mozzarella to moim zdaniem jeden z najlepszych serów do pizzy. Czasem robię pizzę z wędzoną mozzarellą.