Pizza blue z burakiem i gruszką

Pizza blue w moim wydaniu nie jest, jak nazwa wskazuje, niebieska ;) Tytuł przepisu zaczerpnąłem od gatunku użytego w nim sera, którego zadaniem jest podkręcenie smaku całej pizzy i wydobycie tego co najlepsze z pozostałych, nieco mniej charakternych dodatków.

Pizza to bardzo wdzięczny temat do kuchennych zabaw. Często nowe pomysły na kompozycje dodatków wpadają mi do głowy w zupełnie nieprzewidziany sposób. Tym razem dla przykładu miałem w lodówce buraka upieczonego dzień wcześniej w piekarniku, w folii z odrobiną soli.

Ser, gruszki i orzechy to produkty, które wrzuciłem do koszyka w trakcie zakupów w sklepie Intermarche, ponieważ mam przyjemność testować produkty z najnowszej gazetki WARTO WYBRAĆ (oferta dostępna od wczoraj, czyli 29.10.2015). Będąc na zakupach zwróćcie uwagę na czerwoną krewetkę, czyli logo bloga Zajadam.pl na wybranych stronach gazetki – dowód na poniższym zdjęciu :)

Pizza z niebieskim serem pleśniowym, burakiem i gruszką

pizza-blue-burak-gruszka-20

Pobierz gazetkę

Składniki pizzy

Z podanych ilości składników upieczesz jedną dużą pizzę na cienkim cieście, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Pizza z niebieskim serem pleśniowym, burakiem i gruszką

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego Fourme D’Ambert Rocabert
  • 50 g sera mozzarella
  • 1 upieczony w folii burak
  • 1 dojrzała gruszka
  • garść orzechów laskowych łuskanych BOUTON D’OR
  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki

Wykonanie

  1. Zacznijmy od buraka. To jedno z twardszych warzyw, więc wymaga wcześniejszego przygotowania. Wyszoruj go dokładnie, oprósz lekko solą i zawiń w folię aluminiową. Piecz przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.

  2. Teraz zajmijmy się ciastem. Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj oliwę, sól i wymieszaną z drożdżami ciepłą wodę. Dokładnie mieszaj ciasto łyżką, a kiedy utworzy się zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.

  3. Gotowe ciasto odstaw do wyrastania na około 30 minut, a kiedy już wyrośnie rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto nałóż niezbyt dużą porcję sosu pomidorowego.

  4. Teraz kolej na dodatki. Upieczonego buraka obierz ze skóry (powinna bardzo łatwo zejść) i pokrój na cienkie plastry. To samo zrób z gruszką. Plastry obu dodatków poukładaj na pizzy.

    vine-pizza-18

  5. Następnie pokrusz oba rodzaje sera na małe kawałki i rozłóż równomiernie na całej pizzy. Na sam koniec dodaj posiekane grubo orzechy laskowe.

  6. Opcjonalnie polecam posypanie pizzy płatkami chilli i cebulą posiekaną w piórka, będzie wtedy bardziej pikantna.

  7. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C i piecz przez ok. 8-10 minut na najniższej półce (ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, BEZ termoobiegu).

  8. Podawaj skropioną odrobiną oliwy z oliwek.

Pizza z niebieskim serem pleśniowym, burakiem i gruszką

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php