Na czasie:

Pizza ze świeżymi pomidorami

pizza-z-pomidorami-3

W sierpniu korzystam z tego co najlepsze i z prawie każdych zakupów wracam z zapasem świeżych, dojrzałych i pachnących pomidorów. Często kupuję więcej niż jeden rodzaj i używam ich do śniadania, do obiadu i kolacji :)

Kilka dni temu zrobiłem przepyszną pizzę pomidorową ;) Oprócz sosu pomidorowego i sera, na wierzchu ułożyłem sporą ilość świeżych pomidorów czerwonych, czarnych i koktajlowych. Czy już wspominałem jak pysznie wyszło?

Składniki pizzy pomidorowej

  • ciasto do pizzy według tego przepisu, lub tego
  • sos pomidorowy do pizzy – przepis 1, przepis 2
  • dwa lub trzy rodzaje pomidorów – np. zwykłe czerwone, małe koktajlowe, żółte, czarne, zielone
  • pół małej cebuli
  • kilka czarnych lub zielonych oliwek
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania pizzy
  • przyprawy: oregano, rozmaryn

Przygotowanie pizzy

  1. Przygotuj ciasto zgodnie z zaproponowanym wyżej przepisem.

  2. Na gotowym cieście ułóż sos pomidorowy, żółty ser, a następnie pokrojone w cienkie plastry pomidory.

    pizza-z-pomidorami-1

  3. Na samej górze ułóż pokrojone w plasterki oliwki i pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Na sam koniec posyp pizze suszonym oregano i rozmarynem.

  4. Pizzę tą polecam piec w piekarniku w nieco niższej temperaturze, ale za to nieco dłużej – dzięki temu pomidory na wierzchu lepiej się upieką i dodatki nie będą zbyt wilgotne. Polecam ustawić piekarnik na temperaturę 220 stopni C i piec pizzę przez ok. 15-20 minut (cienkie ciasto), lub 20-25 minut (grube ciasto)

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

pizza-z-pomidorami-4

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Pizza Man says:
    5

    Tomek na Twoich zdjęciach wygląda rewelacyjne, moja już tak dobrze nie wyglądała za to smakowała super :)Moje pomidory puściły soki i zrobiła się lekka papka, osuszasz je najpierw czy kroisz i od razu kładziesz?

    • Tomek Lach says:

      wybieram raczej pomidory bardziej mięsiste, kroję w cienkie plasterki i układam na samej górze pizzy na serze, taką pizzę piekę też na środkowej półce zamiast na dolnej, żeby wierzch dostał więcej temperatury i niż to zwykle bywa, kiedy liczy się przede wszystkim upieczenie ciasta

  • ola says:

    wyglada megapysznie!

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php