zajadam.pl

Sezon na pomidory

tomatoes-264967_640

Popularności pomidorów trudno zaprzeczyć, zwłaszcza teraz kiedy jest ich najlepszy czas. Sierpień to pora pomidorów. W pełnym słońcu dojrzewają, dzięki czemu stają się wyjątkowo smaczne. Potrawy, które przyrządzam z takich barwnych i aromatycznych warzyw to prawdziwy rarytas, który w zimowe dni pozostaje jedynie wspomnieniem lata.

Pomidor swoją ogromną sławę zawdzięcza przede wszystkim ilości dań, w których występuje. Świetnie sprawdza się w potrawach tradycyjnych, jak i w kuchni eksperymentalnej. Pomidory możesz przyrządzić na wiele sposobów: smażyć, dusić, grillować, faszerować. Są często wykorzystywanym składnikiem podczas przygotowywania: zup, sałatek, sosów czy dań mięsnych.

Gatunki pomidorów

Pomidory różnią się kształtem, wielkością, a przede wszystkim smakiem. A oto te, które najczęściej spotkasz w warzywniakach czy bazarach:

  • Okrągłe gruntowe – najpopularniejszy gatunek. Zdecydowanie lepsze od cieplarnianych są te dojrzewające pod gołym niebem. Doskonale smakują po ugotowaniu jak i na surowo. Sprawdzą się na przetwory. Mają bardzo dużo soku.
  • Malinowe – największe i najbardziej soczyste. Mięsiste o łagodnym, słodkim smaku.
  • Karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu.
  • Bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, mniej soczyste od innych pomidorów. W smaku przypominają pomidory malinowe, jednak są mniej aromatyczne. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.
  • Koktajlowe – najmniejsze wśród pomidorów. Często wykorzystywane do sałatek lub dekoracji potraw. Występują czerwone, żółte lub pomarańczowe.

Czerwone, żółte i zielone pomidory

Oprócz najbardziej wszystkim znanych czerwonych pomidorów występują także pomidory żółte oraz zielone. Żółte podobnie jak czerwone posiadają sporo wartości odżywczych, zawierają jedynie mniej drogocennego likopenu (zdrowy barwnik żywności o działaniu przeciwnowotworowym). Natomiast zielone pomidory to po prostu pomidory niedojrzałe, na które trzeba uważać. Zawierają tomatynę, czyli szkodliwy związek, który uaktywnia się szczególnie po skropieniu warzyw octem. Szkodliwe działanie jest neutralizowane przez wyższą temperaturę. Najlepsze są smażone zielone pomidory.

garden-101627_640

Czarne pomidory?

Dla większości pomidor kojarzy się z czerwonym kolorem. Pomidory o barwie zielonej czy żółtej są dużym urozmaiceniem codziennego menu, a co dopiero pomidory czarne. Bardzo rzadko występujące w naszych sklepach, trzeba mieć sporo szczęścia, by na nie trafić w warzywniaku. A szkoda, bo są ciekawym dodatkiem do wielu potraw. Sun Black, bo taką nazwę otrzymała nowa odmiana swój oryginalny kolor zawdzięcza pigmentowi w skórce. Czarne pomidory posiadają sporo barwników z grupy antocyjanów. Według twórców odmiana ta nie ma nic wspólnego z modyfikacjami genetycznymi, a nasiona uzyskano tradycyjnymi technikami krzyżowania. Co więcej są cennym źródłem przeciwutleniaczy, dlatego określane są mianem zdrowej żywności.

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php