Zdrowy rabarbar

Rabarbar (zwany także rzewieniem) to warzywo (choć ze względu na smak kojarzony jest z raczej z owocem) pochodzące z z Azji. W Europie pojawił się w XVI w. (Prawdopodobnie za sprawą Marco Polo). W Polsce rabarbar jest znany od XVIII w. 

Rabarbar – nie tylko łodygi

Warto wiedzieć, że istnieje około 20 odmian rabarbaru. Jest to o tyle ważne, że np. z odmiany lekarskiej stosuje się przede wszystkim korzeń, a z ogrodowej wyłącznie łodygi. Mogą mieć one różne kolory od zielono-różowej, aż po fioletową. (Im ciemniejsze tym słodsze.) Liście (niezależnie od odmiany) są trujące. Mogą być jednak wykorzystane w ogrodzie, jako środek na mszyce.

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar jest bogaty w witaminy (m.in. C, A, E, K) i minerały (m.in. wapń, potas, fosfor, sód, cynk). Jest też naturalnym źródłem błonnika. Dodatkowym atutem jest to, że w 100 g zawiera około 20 kcal. Naukowcy odkryli również, że upieczony rabarbar może mieć właściwości przeciwnowotworowe. To wszystko sprawia, że warto dodać go do swojej wiosenno-letniej diety.

Zastosowanie w kuchni

Dla nikogo chyba nie będzie zaskoczeniem, że rabarbar jest często wykorzystywany w kuchni. Jada się go czasem na surowo, maczając w cukrze (lub zamiennikach). Często wykorzystywany jest do ciast i przetworów. Któż z nas nie zna smaku  babcinego ciasta z rabarbarem lub nigdy nie gasił pragnienia rabarbarowym kompotem. Można go także łączyć z owocami (np. truskawki) i robić konfitury, dżemy czy sosy, ale także wina i nalewki. (Na blogu znajdziesz przepis na nalewkę z rabarbaru) Co dla niektórych będzie pewnie sporym zaskoczeniem, rabarbar może być wykorzystywany nie tylko do deserów „na słodko”. Z powodzeniem można go też stosować jako dodatek do mięs i ryb.
Warto również wiedzieć, że rabarbar dobrze znosi mrożenie, można więc cieszyć się jego smakiem także po sezonie (który przypada na maj i czerwiec).

 

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php