zajadam.pl

Zupka krem z białych warzyw

Zupka krem z białych warzyw

Nasz mały niejadek niewiele dań przyjmuje z taką ochotą i tak szeroko otwartą buzią jak tą zupkę. Obawiałem się, czy będzie akceptowała nieznany do tej pory smak szparagów, ale poszło gładko jak po maśle :)

Dowiedzieliśmy się przy okazji, że tak jak i my, córcia należy do tej części ludzkości, która po zjedzeniu szparagów ma bardzo specyficzny zapach siuśków ;-)

Czas przygotowania

10-15 minut zajmuje przygotowanie składników, a następnie ok. 30 minut gotowanie zupy

Składniki

Jak widać na zdjęciu użyłem do ugotowania zupy ogólnodostępnych białych warzyw. Z podanych proporcji wyszły mi dwie porcje dla rodziców i zupka na dwa dni dla córki. Wersję „dla dorosłych” oczywiście na koniec dodatkowo doprawiłem w osobnym garnku.

  • cztery duże, białe szparagi
  • dwa średniej wielkości ziemniaki
  • trzy korzenie pietruszki
  • jedna mała cebula
  • jeden-dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła

Zupa krem z białych warzyw

Przygotowanie zupki

  1. Wszystkie warzywa obierz ze skóry, od szparagów dodatkowo odłam dolne zdrewniałe fragmenty, a z pietruszki usuń szypułki.

  2. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę, wrzuć do garnka i zalej wodą tak aby sięgała ok. 2-3 cm ponad warzywa.

  3. Warzywa gotuj przez ok. 30 minut do czasu aż będą miękkie, a następnie zmiksuj bardzo dokładnie zawartość garnka aż do uzyskania gładziutkiego kremu bez najmniejszych grudek.

  4. Przed podaniem rozpuść w gorącej zupie masło, które nada jej bardziej kremowego i aksamitnego smaku.

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php