Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to pożywna i pełna smaku zupa. Danie zza wschodniej granicy jest coraz popularniejsze w polskiej kuchni. Przepis na tradycyjną ukraińską zupę jest często modyfikowany i wzbogacany o różne składniki.

Barszcz ukraiński to połączenie buraków, kapusty i innych jarzyn. Wzbogacony dość sporą ilością czosnku. Sekret udanego barszczu tkwi w odpowiednio przygotowanych składnikach. Poszczególne produkty muszą być dodawane w różnym czasie. Dzięki temu warzywa nie będą rozgotowane i stracą swojego smaku i aromatu.

Barszcz ukraiński

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego z kością
  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1/4 włoskiej kapusty
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • mąka do zasmażki – 2 łyżki
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

Barszcz ukraiński

Przygotowanie

  1. Nastaw wywar. Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, zdejmij je przy pomocy sitka. Zmniejsz ogień i gotuj.

  2. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Wrzuć na patelnię, dodaj olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolej trochę bulionu i duś buraki, aż będą miękkie.

  3. Na innej patelni, podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz startą na tarce (także na większych oczkach) marchewkę i korzeń pietruszki.

  4. Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę i gotuj przez około 15 minut.

  5. Do garnka z gotującym się wywarem dodaj zawartość obu patelni. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.

  6. Przygotuj zasmażkę: na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta masa bez grudek. Dodaj trochę zupy i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę dodaj do gotującego się barszczu.

  7. Na koniec dodaj do zupy przeciśnięty czosnek. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Barszcz podawaj z posiekaną natką pietruszki.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 6
kuchnia ukraińska
Obiad

Barszcz ukraiński

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 34 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 34 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Luckaa says:

    Witam! Dzisiaj postanowiłam ugotować barszcz ukraiński (po 45 latach gotowania dowiedziałam się od osoby, która nie jadła mojego barszczu,że słyszała opinię,iż ten barszcz wychodzi mi wybornie- ha!). W czasie,kiedy poszczególne grupy produktów gotowały się albo dusiły zerknęłam do przepisów. Jestem bardzo podbudowana,że są osoby ,którym jeszcze chce się nie tylko gotować,ale wręcz celebrować gotowanie. Brawo! Zamarłam,kiedy po wywołaniu hasła ” barszcz ukraiński” pierwszym przepisem był przepis, który zalecał dodanie do zupy – zupy z torebki!! Dla mnie hańba! Kulinarna. Pozdrawiam wszystkich,którym się chce prawdziwie gotować!

  • Maria says:

    Hmmm, smak mnie zaskoczyl! Zupa jest….slodka!!! chyba jednak nie jestem fanka!

    • Grzesiek70 says:

      Przeczytaj mój przepis. Jest prawidłowy, Marysiu.

    • ewka says:

      Do Maria :
      Wyszedł słodki od warzyw i brak czegoś kwaśnego a najlepiej smakuje na kiszonej kapuście a jak na słodkiej to trzeba dodać kwas od kiszonej albo trochę białego żuru.Barszcz ukraiński powinien być lekko kwaskowy.Nie zapominać o pomidorach lub przecierze.Spróbuj jeszcze raz.Za kolejnym razem się uda.

  • Fatima says:

    Pycha!

  • Salata says:
    5

    Dzis zrobiłam zupę z przepisu- jest fantastyczna. Warzywa były na tyle słodkie ze obyło się bez cukru. Bardzo dobry przepis – dla mnie efekt był lekkim zaskoczeniem. Moje wcześniejsze barszcze smakowały inaczej.

  • Goosia says:
    5

    Wg ukraińskiego kucharza ze Lwowa barszcz należy gotować w niewielkiej wodzie, bo na koniec wlewamy kwas chlebowy. Mięso, najlepiej żeberka, przed gotowaniem obsmażyć na patelni. Każdy je to co lubi☺

  • robbery says:
    5

    wyszło zajebiste tylko ziemniaki pokrojone gotowane osobno i dodane na końcu razem z wodą , żeby nie były rozgotowane reszta ok . p.s. zrobiłem wersję bezmięsną i naprawdę dobre

  • ewka says:

    Do wpisu Magdy : może być,że Ukrainka nie umie ugotować barszczu ukraińskiego a może zwyczajnie nie chce jej się gotować fasoli bo to trochę trwa a może nie lubi fasoli.Spotyka się wiele Polek,które nie potrafią ugotować rosołu.Tak często bywa.Od czasów mojego dzieciństwa minęło sporo lat .Potrawy zmieniają się,modyfikują.Sama wiele zmodyfikowałam w swoim jadłospisie korzystając z porad znajomych.Zakładamy rodzinę, w której łączy się się smaki dwóch domów i powstają inne smaki.Życie jest bardziej zagonione,mamy mniej czasu,korzystamy z półproduktów ale najważniejsze jest żeby całkowicie nie ulec fast foodom ,nie kupować pulpecików w słoiku i przynajmniej raz w tygodniu zjeść domowy obiad ,który smakuje całej rodzince, z fasolę czy bez.

  • ewka says:

    Barszcz ukraiński nie może być bez białej fasoli i żaden to opcjonalny dodatek.Jeśli nie chce się bawić w oddzielne gotowanie kapusty kiszonej to może być słodka ale wtedy dobrze jest dolać kwasu z pod kiszonej bo ten barszcz powinien mieć posmak kwaskowy a ocet jest niezdrowy.Do pospolitego barszczu czerwonego dla zachowania koloru zamiast octu używam szarej renety lub zakwasu białego żuru białego. Jednak każdy niech sobie gotuje jak chce byle mu smakowało.

    • Mirek says:

      Ocet niezdrowy? Skad taki przesad? Ja uzywam jablkowego octu – samo zdrowie… I barszcz ukrainski bez fasoli?

    • Wiesław says:

      „Barszcz ukraiński nie może być bez białej fasoli i żaden to opcjonalny dodatek.” Też sobie nie wyobrażam barszczu ukraińskiego bez fasoli, ale na Ukrainie sobie już wyobrażają. Barszcz z fasolą na Ukrainie nazywany jest „barszczem czernihowskim”. Z drugiej strony barszcz ukraiński jest jak ryba po grecku, bardziej znane w Polsce niż tam, skąd niby pochodzą, a wzorca przepisu nie ma.

  • zorro says:

    A gdzie biała fasola????!!!!

    • Tomek Lach says:

      Myślę, że biała fasola to opcjonalny dodatek :) …zależy od kucharza

    • ewka says:

      Barszcz ukraiński nie może być bez białej fasoli i żaden to opcjonalny dodatek.Odnośnie kapusty to może być słodka ,jeśli się nie chce kiszonej gotować osobno,ale wtedy dobrze jest dolać kwasu z pod kiszonej.Barszcz ukraiński powinien być lekko kwaskowy a dodawanie octu jest niezdrowe.Ale niech sobie każdy robi jak chce ,byle mu smakowało.

    • magda says:

      Mam koleżankę z Ukrainy i mówi, że fasola może być, ale nie musi. Jest wiec to jak najbardziej dodatek opcjonalny :). No chyba że Ukrainka nie wie jak ugotować barszcz ukraiński….;)

    • Tomek Lach says:

      Pewnie wie co mówi! :D …a najlepiej i tak gotować po swojemu, byle by smakowało Tobie i tym, których karmisz :)

    • magda says:

      Uważam tak samo:). Każdy dom ma swój własny, niepowtarzalny smak.
      To tak jak z sałatką jarzynową- każdy dom ma swoją „wersję” i uważa, że to ona jest poprawna;D.

  • ewka says:

    Wychowałam się na Mazurach a naszymi sąsiadami m.in były kobiety z Ukrainy.Wg ich przepisu mama gotowała barszcz ukraiński.Przede wszystkim biała fasola,włoszczyzna i buraki starte na grubej tarce,ziemniaki w kostkach,pomidory lub przecier (najlepiej domowy),kapusta kiszona (gotowana wcześniej osobno),pieprz,sól-przyprawy wg uznania.Nie potrzeba octu bo kapusta i pomidory dają kwas a zasmażka też nie jest potrzebna bo ziemniaki i warzywa dają gęstość.Przy dużej ilości warzyw można gotować bez mięsa .Moja mama najczęściej gotowała na kościach od schabu.Proporcje składników wg uznania i smaku. Zabielić śmietaną.Smacznego.

  • stranger says:

    Barszcz ukrainski bez fasoli?

  • Sylwia says:

    Bardzo fajny przepis, ale brakuje w nim fasoli i ilości wody, co jest jednak dość istotne w barszczu ukraińskim. A kapusta może być też biała. Pozdrawiam cieplutko :)

  • s Bozena says:

    zrobilam i jest pyszny

  • meren says:

    gotowałam z tego przepisu… wyszło super:) z jednym ale… za mało octu..:) zawsze jadłam barszcz ukrainski który był lekko kwasny.. czy to na stołówce w szkole czy u babci czy gdzieś w barze..
    ale przyznam ze sekretem pieknego koloru jest tutaj zasmazenie buraków z cukrem i octem.. robiłam kilka barszczy wg innych przepisów i nigy nie miał tak łądnego koloru. oczywiscie po dodaniu smietany kolor wczesniejszy nie ejst istotny.. no ale jak ktoś bez smietany chce to polecam trzymać się tej części:)

  • ola says:

    no właśnie, ile wody? 5 litrów czy tylko 3 litry? Żeby zupa miała smak bardzo ważna jest ilość wody, a w większosci przepisów ten fakt jest pomijany, niestety, i ja mam sie domyślać ile, żeby mi nie wyszły siki weroniki

  • Joanna ColBra says:

    Dzisiaj będę ją gotować ale nie ta kapustę kupiłam. Później napisze jak smakowała

  • GOSIA says:

    Mmm… Pycha . Dziewczyny i chłopacy gotujcie z tego przepisu . Ja gotowałam pierwszy raz i wszystkim w domku smakowalo :).DZIEKUJE ZA PRZEPIS

  • Asia says:

    świetny przepis, niestety czaso- i pracochłonny, ale warto :) też dodaję fasolę i odrobinę gęstej śmietanki tuż przed podaniem, dla smaku i oka.

  • X says:

    A w jakiej ilości wody robimy tą zupę?

  • L.Z. says:

    ja dodaję jeszcze fasolę :)

  • Marcin says:
    5

    Zgadza się! to smaczna i pożywna strawa.

  • bryssska says:

    jedna z moich ulubionych zup;

    • Malgosia says:

      Zrobiłam, przepyszny … bardzo dobrze, ze nie ma fasoli. Goście tez byli zachwyceni, a po pewnym czasie koleżanka poprosiła o przepis

Ilość komentarzy: 34 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php