Barszcz ukraiński to pożywna i pełna smaku zupa. Danie zza wschodniej granicy jest coraz popularniejsze w polskiej kuchni. Przepis na tradycyjną ukraińską zupę jest często modyfikowany i wzbogacany o różne składniki.
Barszcz ukraiński to połączenie buraków, kapusty i innych jarzyn. Wzbogacony dość sporą ilością czosnku. Sekret udanego barszczu tkwi w odpowiednio przygotowanych składnikach. Poszczególne produkty muszą być dodawane w różnym czasie. Dzięki temu warzywa nie będą rozgotowane i stracą swojego smaku i aromatu.
Składniki
- 500 g mięsa wołowego z kością
- 4 średniej wielkości buraki
- 1/4 włoskiej kapusty
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1-2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- mąka do zasmażki – 2 łyżki
- 2 łyżki masła
- 4-5 ząbków czosnku
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Nastaw wywar. Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, zdejmij je przy pomocy sitka. Zmniejsz ogień i gotuj.
Obierz buraki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Wrzuć na patelnię, dodaj olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolej trochę bulionu i duś buraki, aż będą miękkie.
Na innej patelni, podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz startą na tarce (także na większych oczkach) marchewkę i korzeń pietruszki.
Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę i gotuj przez około 15 minut.
Do garnka z gotującym się wywarem dodaj zawartość obu patelni. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
Przygotuj zasmażkę: na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta masa bez grudek. Dodaj trochę zupy i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę dodaj do gotującego się barszczu.
Na koniec dodaj do zupy przeciśnięty czosnek. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Barszcz podawaj z posiekaną natką pietruszki.