Chłodnik jagodowy

Chłodnik to pozycja obowiązkowa w letnim menu. Na blogu pojawiły się już przepisy na chłodnik litewski, bułgarski czy gazpacho. Tym razem proponuję przepis na słodką zupę z leśnych jagód z dodatkiem serka mascarpone i świeżej mięty.

Bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Po zmiksowaniu składników zupę wystarczy dobrze schłodzić i gotowe. Może stanowić danie obiadowe -zupę przed daniem głównym ale także deser.

Składniki

  • 200 g jagód
  • 100 ml wody
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Listki świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Jagody opłucz i umieść w pojemniku blendera. Dodaj wodę i zmiksuj.

  2. Przelej do garnka i dodaj sok z cytryny, miód i cynamon. Gotuj przez ok. 5 minut. Odstaw do przestudzenia.

  3. Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

  4. Chłodnik podawaj z serkiem mascarpone, listkami mięty i jagodami.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję