Tarator – chłodnik bułgarski

Latem w mojej kuchni nie może zabraknąć chłodników. Są proste i szybkie w przygotowaniu, co szczególnie doceniam o tej porze roku. Tym razem po inspirację sięgam do kuchni bałkańskiej.

Przygotowałam tarator, czyli zupę pochodzącą z kuchni bułgarskiej. Jest to delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego/kefiru z dodatkiem ogórka, koperku, czosnku i orzechów włoskich. Przygotowanie dania polega jedynie na zmieszaniu wszystkich składników. Jest to sposób na szybkie, lekkie i smaczne danie obiadowe.

Tarator

Składniki

  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • ok. 100 ml zimnej wody
  • 2 świeże ogórki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki kostek lodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórki umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.

  2. W misce umieść jogurt, pokrojone ogórki, posiekany czosnek i koperek (część zostaw do dekoracji). Mieszaj i dolewaj zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji.  Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  3. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby zupa się schłodziła.

  4. Nałóż do misek. Do każdej porcji dodaj kilka kostek lodu, skrop oliwą z oliwek. Dodaj koperek i posiekane na mniejsze kawałki orzechy włoskie.

Tarator

Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na orzeźwiające zupy. Był chłodnik litewski, chłodnik z botwinki na mleku kokosowym czy popularny chłodnik hiszpański – gazpacho.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Dionizy N. says:
    5

    7 lat mieszkałem w Bułgarii ale nie spotkałem się z dodawaniem orzechów do taratora.Natomiast najczęściej składnikami taratora były:zsiadłe mleko(kefir),ogórek starty na grubej tartce,czosnek,duża ilość posiekanej natki pietruszki,posiekany koper,woda,sól,pieprz,odrobina oliwy.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php