zajadam.pl

Zupa cukiniowa

Zupa cukiniowa to bez wątpienia jedno z moich kulinarnych okryć 2012 roku. Choć uzyskanie idealnego smaku wymagało odrobiny zachodu i inspiracji zaczerpniętej z przemiłej włoskiej restauracji, była to chyba najczęściej gotowana przeze mnie zupa A.D. 2012.

zupa cukiniowa

Do ugotowania zupy cukiniowej zainspirował mnie obiad w małym bistro serwującym kuchnię w stylu włoskim. Osiągnięcie idealnego smaku udało się dopiero po rezygnacji z dodatkowych warzyw, takich jak marchew czy ziemniaki. Cukinia ugotowana w bulionie z dodatkiem czosnku i oregano nabiera niesamowitego smaku. Zupie tej bardzo daleko do typowych zup warzywnych, jest bardzo wyrazista i świetnie smakuje w towarzystwie ziołowych lub czosnkowych grzanek.

Przepisem tym cały czas się bawię, zmieniam proporcje składników, próbuję dodatkowych przypraw, ale bazowa wersja opisana w tym przepisie jest „simply the best„. Nie ma zbytnio warzywnego smaku, ale jest pełna charakteru i jednocześnie delikatna – myślę, że bardzo zasmakuje dosłownie każdemu :)

Składniki mojej zupy cukiniowej

Podane proporcje wystarczają na 3-4 solidne porcje zupy.

  • ok. 750 ml bulionu/rosołu – im bardziej wyrazisty i esencjonalny, tym lepiej
  • 2 niezbyt duże cukinie
  • suszone oregano
  • czosnek – 1-2 ząbki wedle upodobań
  • sól i pieprz do smaku
  • dwie łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • odrobina oleju do podsmażenia cukinii

Przygotowanie zupy cukiniowej

zupa cukiniowa

  1. Cukinię dokładnie myję i kroję w kostkę. Nie obieram jej ze skóry, dzięki czemu zupa zyska żywej, zielonej barwy.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewam odrobinę oleju i wrzucam do garnka cukinię wraz z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku.
  3. Cukinię solę i pieprzę, a następnie podsmażam przez kilku minut, aż zacznie się rumienić na złoto.
  4. Następnie zalewam zawartość garnka bulionem, dodaję łyżkę suszonego oregano, mieszam wszystko i przykrywam garnek.
  5. Zupę gotuję 20 minut na niezbyt dużym ogniu.
  6. Po 20 minutach zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
  7. Na koniec dodaję do garnka oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz sól i pieprz do smaku.
  8. Zupę cukiniową podaję z grzankami czosnkowymi skropionymi oliwą z oliwek.
  9. SMACZNEGO! :-)
Skomentuj Pod przepisem mamy już 63 komentarzy!

oceny: 17, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 63 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. 5

    Przed chwilą skonsumowałam. Jest rewelacyjna. Prosta, szybka przy minimum składników i bardzo pożywna, a że cukini w ogródku pełno to przepis wejdzie do kanonu moich przepisów :)

  2. 5

    rewelacyjny, genialny w swojej prostocie przepis:) nie jadłam do tej pory tak pysznej zupki z cukinii.Polecam :)

  3. siema
    słuchaj, taka sprawa jest.
    Zrobilem wszystko jak należy lecz zupa wydaje się być delikatnie gorzka, szczególnie jest to odczuwalne gdy zupa przedostaje się do niższych partii, tzn do gardla- o i wlasnie wtedy czuc ten gorzki posmak. Co robie nie tak?

    1. Zapewne cukinia, której użyłeś była gorzka. Czasem się trafia, więc przed dodaniem do potrawy trzeba odkroić obie końcówki i sprawdzić językiem.

  4. 5

    Na ogół przygotowywałam zupę krem z cukinią, ziemniakiem, cebulą itp. ponieważ uważałam, że im więcej skłądników tym lepiej. Ależ byłam w błędzie! Ten przepis jest rewelacyjny, zupa wyszła cudowna, idealna na każdą porę roku (i idealna dla mnie podczas płynnej diety po ekstrakcji zęba ;)). Uwielbiam i będę często do niej wracać.

  5. 5

    Robilam dzis pierwszy raz ale na koniec podsmazylam pokrojony drobno boczek wedzony i wrzucilam troche do kazdego talerza przed wlaniem zupy – wyszlo pycha:) do tego bagietka z maselkiem czosnkowym

  6. 5

    Zgadzam sie, bardzo smacznaW moim przypadku dodalam do garnka przed wrzuceniem cukinii jedna cebuleNa pewno zrobie ja jeszcze wiele razy

  7. 5

    Zrobiłam dziś zupkę przepyszna.dziekuję teraz wiem co zrobić z nadmiarem cukini.dziękuje i pozdrawiam

  8. Robiłam dzisiaj zupkę wg przepisu i straszna gorycz wyszła… Ktoś wie jak uratować taką zupę? I skąd ta gorycz??

    1. hmm gorycz w cukinii bierze się czasem z nasion, albo kiedy cukinia jest nieświeża, surową cukinię można wtedy posolić i poczekać aż puści sok, natomiast już gotową zupę chyba próbowałbym uratować dodatkiem cukru i śmietany, ale gwarancji sukcesu nie daję

  9. Dzięki z przepis:) Idę robić. podobnie robię zupę z dyni. i z brokuła:) ta będzie trzecia do kolekcji zup krem;) Zgłszam literówkę: „z moich kulinarnych ‚OKRYĆ’ 2012 roku? Odkryć chyba ;)

  10. W moim domu zupa z cukinii gości na stałe od 3 lat i ciągle zachwyca smakiem a, że prosta to tylko jej wielka zaleta :)
    Też eksperymentowałam różne wersje ale ostatecznie stanęło na: rosół, cukinia, serek marscapone lub zastępczo gęsta śmietana, sól, biały pieprz i gałka muszkatułowa. Jeżeli chcecie ją zagęścić można dodać do gotowania ziemniaka ale i bez niego wychodzi pyszny krem. Podawać z kleksem śmietany przybrany listkiem bazyli. Życzę smacznego :)

  11. Zupa palce lizać.
    Też nie mogłam uwierzyć, że ze zwykłej cukinii (za którą w sumie jakoś specjalnie nie przepadam) wyszła tak smaczna i kremowa zupa.
    I w dodatku przygotowanie śmiesznie proste.
    Super :)

  12. 5

    Zupka bardzo dobra, ja jednak dodałam do niej trochę soku z cytryny (może być też z limonki) i obowiązkowo ostrą papryczkę jalapeno. Te dwa dodatki bardzo fajnie podkręciły smak.

  13. 5

    Zupa przepyszna! Nic dodac, nic ując. Własnie przed chwilą spałaszowaliśmy ją z mężem. Miód w gębie!Dziękuję bardzo za tak prosty przepis.

  14. 5

    Dziś wypróbuje przepis. Mam pytanie, czy da radę zrobić ją także z kabaczka? Bo dostałam dwa ogromne i zastanawiam się co z nimi zrobić….

  15. 5

    Przepyszna, a co dla mnie ważne, szybka i przyjemna w zrobieniu zupa. Domownicy chwalili a i ja byłam zaskoczona, że z tak małej ilości składników, gdzie głównym jest cukinia, wyszło coś taaaak wykwintnego. Dzisiaj gotuję już trzecią. Rodzina i znajomi, którzy smakowali zupkę, linkiem do przepisu już obdarowani. Dziękuję serdecznie za przepis :-*

  16. Zupa jest ok tylko prymitywny przepis-nie da sie zarumienic kostek cukinni na złoto,bo poprostu sie rozpadną :)Jeśli doprawiamy pieprzem i solą,to fajnie byłoby napisac jakim pieprzem .Kroimy w kostkę? Jakiej wielkości?

  17. 1

    Witam – przepis troszkę prymitywny moim zdaniem,dziś właśnie robię tą zupkę,ale od siebie dodałem posiekanego pora,selera i tratą marchewkę na koniec jeszcze dorzucę serek topiony.

    1. Oh Wojtek ale pierdoły wypisujesz …nazywać prymitywnym przepis, a samemu serek topiony dodawać do jedzenie? ;-) Prawda jest taka, że proste dania są najlepsze.

    2. Wojtek, wykonałam dziś zupę osobiście i jest przepyszna! Domownicy zachwyceni. Właśnie magia tej zupy polega na jej prostocie.

  18. 5

    Dziś zrobiłam -pycha! Jako że moi domownicy bardzo lubią ser to na koniec gotowania przed zmiksowaniem do zupy dodałam kostkę serka topionego i wszyscy byli zachwyceni:) Dziękuję za przepis, na pewno będę do niego wracać.

  19. To bylo moje drugie podejście do tej zupy, gdyż za pierwszym razem dodałam ilośc oregano z przepisu, nie przewidziałam jednak , ze moje włoskie oregano z neapolu moze być duuuzo mocniejsze i wyszła mi zupa oreganowa

  20. Na pewno jest dobre. Nigdy nie robiłam zupy cukiniowej ale robię sos, który oboje z mężem uwielbiamy. Robi się go bardzo szybko i jest świetnym daniem dla osób, które lubią cukinie. Składniki te same z tym, że dochodzi kurczak i odrobina suszonego chilli. Sos zagęszcza się mąką ziemniaczaną dla uzyskania ładnej konsystencji. Przepis nie jest mój więc dla zainteresowanych mogę podać jedynie link. http://aleksandraw.blogspot.co.uk/2008/07/18-27-vii-zielony-tydzie.html A zupkę wypróbuję przy najbliższej okazji.

    1. Różnie to bywa, czasem używam jako podstawy niedzielnego rosołu, czasem wywaru gotowanego z różnego rodzaju mięs, awaryjnie zdarzyło mi się pójść na skróty z bulionetką też dało radę ;) Z brakiem marchewki chodzi mi przede wszystkim o to, żeby nie dodawać jej jako składnika zupy cukiniowej (nie czegoś z czego robię wywar), czyli bulion/rosół + cukinia (bez dodatkowych warzyw)

Czego szukasz?

css.php