Kartoflanka

Zupy goszczą na moim stole przez cały rok. Latem podaję zupy orzeźwiające pod postacią chłodników, natomiast zimą chętnie sięgam po przepisy na rozgrzewające i sycące kremy. Jednym z takich dań jest kartoflanka, czyli zupa z ziemniaków.

Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. Podstawą jest wywar jarzynowy, do tego ziemniaki, cebula i pieczony czosnek. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję podsmażony boczek. Na koniec świeże zioła i pyszny, pożywny obiad gotowy. Kartoflankę w takim wydaniu polecam na rozgrzewkę na nadchodzące chłodniejsze dni.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • ok. 1,5 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • 800 g ziemniaków (4 duże ziemniaki)
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • kilka gałązek świeżego tymianku, oregano lub posiekana natka pietruszki do podania

Zupa-krem z ziemniaków

Przygotowanie

  1. Obierz i posiekaj cebulę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Ząbki czosnku skrop obficie oliwą z oliwek (nie obieraj ich z łupiny) i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.

  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i zeszklij. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki. Podsmaż przez ok. 5 minut. Całość zalej wywarem.

  4. Dodaj przyprawy – liść laurowy, ziarna pieprzu i suszony tymianek. Do składników dodaj upieczony czosnek. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut (do miękkości warzyw).

  5. Garnek zestaw z palnika (wyjmij przyprawy – liść laurowy i ziarna pieprzu) i zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.

  7. Gotową zupę podawaj z podsmażonym boczkiem i gałązkami świeżych ziół.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Zupa

Zupa-krem z ziemniaków

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php