Zupa kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Wcześniej też już chyba wspominałam, że uwielbiam gęste zupy-kremy. Nie dość, że wyglądają bardzo efektownie i świetnie smakują, to jeszcze są bardzo syte. Łącząc te dwa fakty… ostatnio na moim stole zagościła kremowa zupa z kalafiora. :)
Do przygotowania zupy nie potrzebujesz długiej listy składników. Wystarczy kilka warzyw i podstawowe przyprawy. Krem jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Kalafiorową gotuję na wywarze warzywnym z domowych zapasów.
ok. 40 minut
Składniki
- 1/2 kg kalafiora
- 750 ml bulionu jarzynowego
- 400 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- pieczywo
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki. Całość podsmaż przez około 5 minut.
Do garnka dodaj wywar z jarzyn oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.