Na czasie:

Krupnik

Krupnik

Krupnik to klasyka polskiej kuchni. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie.

Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponuję przepis, gdzie podstawą jest mięso wołowe. Co do kaszy, to zawsze dodaję tradycyjną kaszę jęczmienną.

Czas przygotowania:

ok. 60 minut

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego
  • 2 l zimnej wody
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Krupnik

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, zdejmij je przy pomocy sitka.

  2. Zmniejsz ogień, dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez około 45 minut.

  3. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, obgotuj i odcedź. Marchewkę, pietruszkę, seler obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.

  4. Warzywa dodaj do gotującego się wywaru, dorzuć kaszę. Całość gotuj około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krupnik

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Annna says:

    Uwielbiam Pana przepisy. Każda żona w dniu ślubu powinna dostać adres Pana strony z instrukcją: jak nie wiesz jak coś ugotować, zajrzyj na zajadam.pl. Wszystkie przepisy konkretne, rozpisane ilości, czas gotowania. Tak jak lubię. Dzięki po raz kolejny za fajny przepis i pozdrawiam serdecznie.

  • Mira says:

    najlepszy krupnik jest na zeberkach pasowych- miesa w brud, smak bajka! u mnie w domu mama dodawala jeszcze na koniec ocet do samku – to w/g starego przepisu, szczegolnie, ze nie bylo dawniej lodowek i zupka nie kisla w cieple.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję