Rozgrzewająca zupa pomidorowa

Rozgrzewające i pożywne zupy są zbawienne w nadchodzącym okresie jesienno-zimowym. Zupa pomidorowa to niewątpliwie klasyk kuchni polskiej. Moja dzisiejsza propozycja jest świetną alternatywą dla tradycyjnej pomidorówki.

Na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu. To wersja pomidorowej, której nie przygotujesz w kilkanaście minut. Warzywa muszą piec się odpowiednią ilość czasu, aby danie było bardzo aromatyczne. Jako bazy koniecznie użyj domowego bulionu. Za sprawą pieczonych pomidorów i papryk zupa ma cudowny, głęboki smak. Jest pikantna i bardzo sycąca. Smakuje wyśmienicie z grzankami, czy z pestkami dyni.

Rozgrzewająca zupa pomidorowa

Składniki

  • 1,5 l wody
  • szyja indyka
  • 5 pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki z dyni

Przygotowanie zupy pomidorowej

  1. Zacznij od przygotowania bulionu – szyję indyka dokładnie umyj i wrzuć do ok. 1,5 l zimnej wody. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu około 20 minut.

  2. Do garnka dodaj oczyszczoną włoszczyznę – marchewkę, seler, pietruszkę. Garnek przykryj pokrywką (pozostaw lekko uchyloną). Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut – do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zostaw bulion na 10-15 minut, a następnie odcedź.

  3. Przejdź do przygotowania pieczonych warzyw. Pomidory zalej wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój na połówki. Papryki i cebulę także przekrój na pół. Z papryk usuń gniazda nasienne, a z cebuli suche końcówki.

  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż przygotowane warzywa oraz ząbek czosnku w łupinie. Wszystko skrop solidnie oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 20 minut.

  5. Z upieczonych papryk zdejmij skórkę, czosnek wyciśnij z łupiny. Wszystkie pieczone warzywa wrzuć do blendera. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz marchew z ugotowanego wywaru. Dopraw papryką słodką, ostrą oraz solą.

  6. Warzywa zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę. Następnie połącz z przygotowanym wcześniej wywarem.

  7. W osobnym naczyniu wymieszaj chochlę zupy z 2-3 łyżkami śmietany (by bardziej zagęścić zupę dodałam jeszcze łyżkę mąki) i przelej z powrotem do garnka.

  8. Na koniec zupę możesz doprawić do smaku. Najlepiej jest podawać z grzankami lub pestkami dyni.

Rozgrzewająca zupa pomidorowa

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php