zajadam.pl

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Jarzynowa to idealna zupa na każdą porę roku. Nie dość, że jest sycąca i pożywna, to jeszcze zawiera mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych.

Kompozycja składników może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do zupy jarzynowej wykorzystałam takie warzywa jak marchewka, pietruszka, por i ziemniaki.

Składniki:

  • 2 l rosołu lub wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 pora
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekany koperek do podania

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, pietruszkę i marchewki obierz. Warzywa pokrój w kostkę. Pora umyj i pokrój w krążki.

  2. Zagotuj rosół lub wywar i wrzuć do niego pokrojone warzywa. Gotuj przez ok. 20 minut.

  3. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

  4. Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. Zupę jarzynową posyp posiekanym koperkiem.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php