Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Jarzynowa to idealna zupa na każdą porę roku. Nie dość, że jest sycąca i pożywna, to jeszcze zawiera mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych.

Kompozycja składników może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do zupy jarzynowej wykorzystałam takie warzywa jak marchewka, pietruszka, por i ziemniaki.

Składniki:

  • 2 l rosołu lub wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 pora
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekany koperek do podania

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, pietruszkę i marchewki obierz. Warzywa pokrój w kostkę. Pora umyj i pokrój w krążki.

  2. Zagotuj rosół lub wywar i wrzuć do niego pokrojone warzywa. Gotuj przez ok. 20 minut.

  3. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

  4. Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. Zupę jarzynową posyp posiekanym koperkiem.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php