Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw jest aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca. Idealnie wpisuje się w jesienne i zimowe menu.

Mimo długiej listy składników zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą dania jest oczywiście soczewica. Tym razem wybrałam zieloną soczewicę, którą należy wcześniej namoczyć. Charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz tym, że po ugotowaniu nie rozpada się i zachowuje sypkość. Możesz zastąpić ją czerwoną odmianą, której nie trzeba wcześniej moczyć. Sięgając po czerwoną soczewicę, weź pod uwagę, że szybciej się rozgotowuje. Do zupy dodaję także warzywa  – marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę, czosnek i pomidory. Aby uzyskać pełnię smaku i aromatu dorzucam przyprawy – ostrą paprykę, kurkumę i imbir.

Zupa z zielonej soczewicy

Składniki

  • 1,5 l bulionu jarzynowego
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórki
  • 2 marchewki
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Zupa z zielonej soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę namocz przez ok. 30-40 minut.

  2. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki, seler obierz i pokój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.

  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć posiekany czosnek i resztę pokrojonych warzyw.

  4. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy – kurkumę, imbir i paprykę. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.

  5. Następnie składniki zalej bulionem. Dodaj soczewicę i gotuj przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.

  6. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Zupa

Zupa z zielonej soczewicy

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 10 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 10 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php