Zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw jest aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca. Idealnie wpisuje się w jesienne i zimowe menu.
Mimo długiej listy składników zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą dania jest oczywiście soczewica. Tym razem wybrałam zieloną soczewicę, którą należy wcześniej namoczyć. Charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz tym, że po ugotowaniu nie rozpada się i zachowuje sypkość. Możesz zastąpić ją czerwoną odmianą, której nie trzeba wcześniej moczyć. Sięgając po czerwoną soczewicę, weź pod uwagę, że szybciej się rozgotowuje. Do zupy dodaję także warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę, czosnek i pomidory. Aby uzyskać pełnię smaku i aromatu dorzucam przyprawy – ostrą paprykę, kurkumę i imbir.
Składniki
- 1,5 l bulionu jarzynowego
- 250 g zielonej soczewicy
- 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórki
- 2 marchewki
- 3 małe ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Soczewicę namocz przez ok. 30-40 minut.
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki, seler obierz i pokój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć posiekany czosnek i resztę pokrojonych warzyw.
Dodaj pomidory z puszki i przyprawy – kurkumę, imbir i paprykę. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.
Następnie składniki zalej bulionem. Dodaj soczewicę i gotuj przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
Zrobiłam dzisiaj. Wyszło pyszne, ale dodałam pomidory na sam koniec
A pomidorów nie powinno się dodawać jak już warzywa zmiękną? Tak mi się coś kojarzyło, ale zaufałam przepisowi i teraz gotuje już ponad 30 min a warzywa twarde :(
Zupę robiłam ,wyszła przepyszna! Polecam :)
Znakomity przepis, zupa wychodzi pyszna i aromatyczna. Cała rodzina uwielbia.
Dzisiaj ją zrobiłem, wyszła pyszna, co prawda zamiast bulionu najpierw podsmarzyłem boczek, na nim warzywa, a na końcu dodałem wodę, ale smak, to niebo w gębie. dosłownie jakbym był na Bałkanach :-)
Przepis super. Robiłam go juz kilka razy . Zawsze wychodzi pyszna. A jak pięknie pachnie. Pozdrawiam wszystkich .:-)Anika
dziś ugotuję zupkę z zielonej soczewicy z dodatkiem boczku. W/g propozycji Sławka.
Ta zupa świetnie wygląda i pysznie smakuje. Jest moją ulubioną na czas jesienno-zimowy. Z przepisu Tomka smakuje mi najlepiej.
Apropo mój sąsiad to też Tomek Lach, się uśmiałam))
Pozdrawiam serdecznie))
Magda
Pozdrawiam imiennika! ;)))
Wygląda pysznie))